Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TomTom 4eg0.001.17 - Brak sygnału GPS

manfred86 23 Jul 2012 21:30 2596 2
    manfred86
    Level 10  
    Jak w temacie.

Moi rodzice mają problem z nawigacją TomTom ONE XL (prawdopodobnie tak się nazywa). Oznaczenia na urządzeniu to n14644 oraz 4EG0.001.17

Mieszkają i pracują na stałe w UK. Wczoraj przyjechali do Polski na urlop. Po przekroczeniu granicy w Zgorzelcu wjechali w jakiś tunel. TT stracił sygnał i w sumie do tej pory go nie odzyskał. Nawigacja ma jakieś 3 lata. Z tego co wiem nikt nigdy nie podłączał jej do komputera a więc na 90% nie ma mowy o żadnej ingerencji w oprogramowanie. Nawigacja jednak nie działa jak należy. Próbowaliśmy dzisiaj z ojcem kilkakrotnie ustawić różne lokalizacje ale bezskutecznie. Cały czas wyświetla się komunikat związany z próbami połączenia się z satelitami.

Czy ktoś może coś poradzić? Format? Wgranie na nowo plików? Mam jakby co pobrany backup (na pewno nowszy niż ten z nawi) i aktualnie robię własny backup z nawi (w razie jakby pobrany nie działał).

A może jakaś aktualizacja?
  • Helpful post
    marek216

Level 43  
    Podłącz pod PC zainstaluj TTHome i zaktualizuj navcore.
    Jak nie pomoże to będzie usterka sprzętowa a nie programowa.
    manfred86
    Level 10  
    Podłączyłem. Zainstalowałem TTHome 2 (wersja bez "2" nie rozpoznaje mojego urządzenia). Zaktualizowałem oprogramowanie. Ale dziwne że przed aktualizacją i po aktualizacji nadal pokazuje wersję 8.043. Niemniej GPS sygnał zaczął po tym zabiegu łapać. Mam jednak troszkę inne pytanie. Zauważyłem, że nawigacja jest strasznie wolna. Nie muszę szybko jechać aby pokazywała mi trasę ze sporym opóźnieniem. Czy da się to jakoś przyśpieszyć? Czy raszej szykować się na zakup nowej? Jeśli lepiej kupić nową to czym warto się zainteresować?