Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS A7N8X-VM/S - windows nie startuje

24 Lip 2012 09:59 3924 34
  • Poziom 8  
    Witam.Jestem nowy na forum także jeśli coś źle wpisałem lub źle umieściłem to sory.Moim problemem jest to że po kilku latach chciałem wskrzesić mój stary komputer w który była zepsuta płyta główna -NVIDIA NFORCE 2 EP-8RDA,wymieniłem ją na nową - ASUS A7N8X-VM/S wraz z nową baterią.Gdy niby wszystko już było dobrze to po "powitalnym" ekranie biosu komputer staje w martwym punkcie tj. na czarnym ekranie w górnym lewym rogu miga białe podkreślenie(i tak przez 10 minut) i nic zupełnie do przodu.W czym jest problem proszę o pomoc.I z góry dziekuję za odpowiedz.
  • Poziom 9  
    A bios wystartował? Masz zainstalowany system?
  • Poziom 8  
    Bios startuje normalnie pokazuje się ten ekran startowy AMI i później następnym ekranem jest jest już to podkreślenie migające.System na tym dysku napewno jest zainstalowany.
  • Poziom 35  
    O systemie ze starej płyty zapomnij. Musisz ponownie zainstalować system dla nowej płyty głównej (obie płyty wykorzystują zupełnie inne sterowniki i dlatego system nie startuje).
  • Poziom 18  
    Sprawdź zasilanie dysku i taśmę ATA, która łączy dysk z płytą. Czy system był instalowany na tej starej płycie głównej?

  • Poziom 43  
    Poza tą płytą to z czegoś jeszcze się komputer składa? - Pełną konfigurację sprzętową poproszę podać (wraz z informacją o hierarchii urządzeń - dyski, czytniki).
  • Poziom 8  
    Płyta główna - ASUS A7N8X-VM/S
    Procesor - AMD Athlon 2000 1,66GHz
    Karta Graficzna - ATI RADEON 9000 PRO
    Zasilacz - NTT System 350W
    Stacja Dyskietek
    Nagrywarka - Pioneer
    DVD - Toshiba
    Dysk Twardy - 80GB CAWAR
    System był instalowany na starej płycie głównej
    Wydaję mi się że taśma ATA jest dobrze podłączona
    Zauważyłem że wentylator na karcie graficznej nie kręci się podczas włączania komputera?

  • Poziom 43  
    To teraz sprawdź czy bez dysku i czytnika (DVD) - odłącz im zasilanie - rozruch przejdzie dalej.
    Jeżeli tak, to jednak z konfiguracją IDE trzeba się zmierzyć, jeśli nie - to dalsze szukanie Cię czeka.

    Jest, co prawda, możliwość, iż to "wina" ATI i wtedy trzeba sprawdzić z inną kartą, ale to tylko domniemanie (nie w 100% związane ze stojącym wentylatorem).

    PS.
    A co z pamięciami? - Nie podałeś informacji o nich.
  • Poziom 8  
    RAM 2x 256MB DDR 400Mhz Elixir
    A co do czytnika DVD i Dysku to odłączyć taśmy i wejścia od zasilacza czy tylko od zasilacza?

  • Poziom 43  
    Od zasilania wystarczy, ale jeżeli odepniesz taśmę/y sygnałową/e, to też nic się złego nie stanie.
  • Poziom 8  
    Niestety nic to nie pomogło próbowałem wiele konfiguracji.Odłączyłem nawet wszystkie napędy, dyskietkę i dysk i niestety to samo.Na czarnym tle białe podkreślenie w lewym górnym rogu.
  • Poziom 35  
    To pozostało Ci jeszcze zresetować BIOS (odłącz baterię na kilka sekund).
    Ewentualnie "pokombinuj" z pamięciami (wymiana, najlepiej daj jedną).
    Jeżeli to nie pomoże, to BIOS prawdopodobnie jest uszkodzony.
  • Poziom 8  
    Witam.Komputer ruszył na starym systemie wbrew temu co tu niektórzy mówili że nie wystartuje bo był zainstalowany na inną płytę główną.Wydaje się że problemem była karta graficzna bądź wejście na płycie głównej na której zauważyłem że jest ono troszeczkę wyłamane.Ustawiłem żeby komputer ruszył z zintegrowanej grafiki.I ruszył i teraz pytanie w czym jest problem bo przydała by się grafika do tego komputera.Niżej przesyłam zdjęcia karty i złącza.Jeśli wiecie w czym jest problem to liczę na pomoc.Pozdrawiam
    złącze:
    ASUS A7N8X-VM/S - windows nie startuje
    karta:
    ASUS A7N8X-VM/S - windows nie startuje
    ASUS A7N8X-VM/S - windows nie startuje
  • Poziom 43  
    Musisz soprawdzić kartę graficzną na innym komputerze albo inną kartę na Swoim.
  • Poziom 9  
    Gdyby karta była uszkodzona to w ogolę nie wyświetliło by obrazu.
  • Poziom 8  
    Czyli jak mam to rozumieć bo gdy jest podłączona karta to albo właśnie komputer wogóle nie rusza tzn.Płyta główna pracuje a nie ma kontaktu z monitorem.Bądź komputer zatrzymuje się na ekranie z białym myślnikiem w lewym górnym rogu i nic sie nie dzieje komputer nie wczytuje Windowsa.A bez karty na zintegrowanej działa.Czyli to wina złącza?
  • Poziom 43  
    RychuOchu napisał:
    Czyli to wina złącza?


    Kasek21 napisał:

    Musisz soprawdzić kartę graficzną na innym komputerze albo inną kartę na Swoim.


    Ponieważ takie obajwy mogą być spowodowane kartą bądź płytą - wróżek na forum nie ma!
  • Poziom 35  
    Code:
    Witam.Komputer ruszył na starym systemie wbrew temu co tu niektórzy mówili że nie wystartuje bo był zainstalowany na inną płytę główną.


    Gdybyś mniej był zadufany w sobie i posłuchał co Ci radzą, to nie było by komplikacji.
    Należy instalować system dla konkretnego sprzętu. Po zainstalowaniu systemu należy jeszcze zainstalować sterowniki dedykowane do danej płyty (zawarte na CD) i wtedy płyta nie ma problemu z zobaczeniem karty na AGP. Bez tych sterowników BIOS "szuka" karty zintegrowanej lub na PCI.
    Tyle gwoli wyjaśnienia. Teraz możesz robić jak uważasz, ale nie zmuszaj nikogo do wróżenia.
  • Poziom 8  
    Aha już wszystko rozumiem.Dziękuje.A co do mojej zarozumiałości...Napisałem to w taki sposób ale nie miało to na celu zabieraniu tobie wiedzy którą na pewno posiadasz było to bardziej stwierdzenie że jak by ktoś ten temat kiedyś znalazł googlach, to żeby wiedział że system może ruszyć pomimo że wsadził nową płytę do starego komputera.Jeśli cię to uraziło, to możesz być pewny że swoją wypowiedzią nie chciałem tego dokonać.Byłem wtedy zdenerwowany być może dlatego tak to zabrzmiało.
    Sprawdzę czy po zainstalowaniu sterowników, karta ruszy.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • Poziom 9  
    Karta graficzna powinna ruszyć bez sterowników ale w trybie awaryjnym czyli w najmniejszej rozdzielczości. Dopiero po instalacji sterowników jakość obrazu powinna się polepszyć.

    Czy wcześniej gdy miałeś ten błąd to występowały jakieś sygnały dźwiękowe ?
  • Poziom 8  
    Nie.Po prostu komputer zatrzymywał się na czarnym obrazie z białym myślnikiem i tak w nieskończoność co ważne wentylator w grafice się nie kręcił.Spróbuje zainstalować stery do płyty głównej może wtedy ją wykryje jak pisał kolega wyżej.
  • Poziom 8  
    Witam Ponownie.Mam kolejną małą prośbę.Czy ktoś z forum mógłby mi pomóc w znalezieniu sterowników do tej płyty głównej tj.ASUS A7N8X-VM/S bardziej chodzi mi o instalke w jednym pliku(znajdowałem sterowniki ale były podzielone na różne sekcje) a ja chciałbym takie jak dostaje się na płycie.Z góry dziękuję i Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    To jeśli możesz to podaj tą stronę bo ja próbowałem szukać i nie było takiej strony z której bezpośrednio bym ściągną całe sterowniki w jednym kawałku.Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    RychuOchu napisał:
    nie było takiej strony z której bezpośrednio bym ściągną całe sterowniki w jednym kawałku.

    Bo takowych nie ma.

    Jaki masz problem z kolejnym instalowaniem poszczególnych sterowników?
  • Poziom 8  
    Poproszę o wskazanie mi które z tych mam pobrać:
    ASUS A7N8X-VM/S - windows nie startuje
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Ok.Dzięki wielkie.
    EDIT.Jeśli system się uruchomił na nowej płycie ze starymi sterownikami(czyta USB itp) to trzeba zrobić format systemu czy wystarczy odinstalować sterowniki od płyty głównej i zainstalować te pasujące?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Może po prostu źle napisałem w poście wyżej.Komputer się uruchomił ze sterownikami do starej płyty głównej której w komputerze już nie ma.I tu pytanie czy aby wszystko działało stabilnie należy zrobić format systemu i zainstalować wszystko od początku na nowej płycie głównej czy wystarczy że odinstaluje sterowniki do płyty głównej(starej której już nie ma) i wszystko będzie płynnie działało.Pozdrawiam