Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Focus 1.8 tddi - Ford focus 2000 r. brak reakcji na pedał gazu ale to nie pedał

arkos82 24 Lip 2012 12:24 16649 10
  • #1 24 Lip 2012 12:24
    arkos82
    Poziom 7  

    Otóż focus (1,8 tddi. 2000 r. 240 tys.km) do około miesiąca temu chodził jak ta lala. energicznie żwawo.

    Miesiąc temu auto nie cchiało odpalić, potem odpaliło ale czasem gasło, w końcu nie odpaliło na amen. w międzyczasie 2 fachmanów próbowąło ją odpalić, psikali samostart itp, straszna - męczarnia dla foki - zero efektu.

    Więc laweta - zaprowadziłem do pompiarza - diagnoza - uszkodzony czujnik połozenia wałka w pompie (czujnik po sterownikiem)

    Wymienił go, jednak po tej wymianie auto nie jeździ jak wczęsniej. jest strasznie mułowate przy ruszaniu- wcześniej było lepiej - czasem potrafi zgasnąć przy ruszaniu. Wolne obroty prawidłowe i stabilne, zapalanie może troszkę przy długie ale w normie. jak załączy sie turbina chodzi idealnie. Zaślepiłem więc egr grubą blaszką - efekt - może odrobinkę lepiej.

    Jakiś tydzień temu znów cośz aczęło siedziwnego dziać. po odpaleniu jak go chciałem przygazować wskazówka szła bardzo wolno do 2 tys, dalej go nie mordowałem, po około 5 minutach jazdy wszystko wracało do normy czyli żwawo wkręcał sie na obroty jednak wolniej niż przed wymianą czujnika w pompie.
    Dzień po zauwazeniu tego objawu kolejny, po odpaleniu go gdy chodził na wolnych obrotach dodaje gazu a on nic, dopiero po 10 sekundach zaczął reagować na pedał gazu.
    stwierdziłem że to może ścieżki w pedale gazu są wytarte - rozebrałem a one sa jak nowe prawie. Wiięc to nie pedał gazu. Zauwazyłem że teraz po odpaleniu go jak wciskam gaz to albo wolno wchodzi na obroty, albo wogóle nie reaguje na gaz a jak jużzałapie to chodzi normalnie.
    Co to może być???? bo jużtrace nerwy do foczki

    2 10
  • #2 24 Lip 2012 13:15
    arkos82
    Poziom 7  

    Mam taką przypadłość w fokusie tddi 2000 r. 240 tys. przebiegu. Tuż po odpaleniu samochód nie reaguje na pedał gazu, dopiero jak sie wciśnie z 5 razy pedał, wtedy załapie i obroty idą w góre. Czasem jednak zdarza się że od razu załapuje, tzn. przy wciśnieciu pedału gazu obroty idą w górę, jednak wzrastają bartdzo powoli, po kilkukrotnym przegazowaniu wszystko wraca do normy, o co chodzi ?? Sprawdziłem pedał gazu i ścieżki nie są poprzrecierane, wiec on raczej odpada, poza tym jak już się jedzie to auto pięknie przyspiesza....

    4
  • #3 24 Lip 2012 14:13
    leonek4
    Poziom 28  

    Podłącz komputer, sprawdź błędy.

    Zapala sie jakaś kontrolka w momencie wciskania pedały gdy samochód nie zwiększa obrotów?
    Może być uszkodzony pedał gazy, przepustnica itp. (komputer powinien podpowiedzieć)

    0
  • #4 24 Lip 2012 14:17
    arkos82
    Poziom 7  

    podpinałem pod kompa, żadnych błędów, kontrolki teżsięnie zapalają żadne dodatkowe

    Dodano po 2 [minuty]:

    pedał gazu rozebrany, ścieżki są całe, wiec je tylko przeczyściłem, ale dalej to samo.

    0
  • #5 24 Lip 2012 16:10
    emeryt2
    Poziom 42  

    Paliwo - pomiędzy bakiem a pompą WC.

    0
  • #6 25 Lip 2012 14:48
    arkos82
    Poziom 7  

    nie rozumiem, że niby paliwo nie dochodzi? czy może jakiśnastawnik dawki paliwa się zacina?

    0
  • #7 26 Lip 2012 08:12
    niuniu36

    Poziom 27  

    emeryt2 napisał:
    Paliwo - pomiędzy bakiem a pompą WC.

    to jest pompa vp a tu jeśli pedał gazu sprawny najlepiej podmien na inny to pozostaje sterownik pompy wtryskowej.

    1
  • #8 27 Lip 2012 20:44
    kodam
    Poziom 10  

    Pedał gazu i sterownik pompy można sprawdzić komputerem . Jeżeli usterkę można wywołać w warunkach warsztatowych to łatwo sprawdzić parametry występujące podczas kulawej pracy silnika . Większoś diagnoskopów ma możliwość nagrywania parametrów . Nagraj i załącz plik , a postaram sie ustalic co jest grane

    0
  • #9 31 Lip 2012 20:47
    walczaklu
    Poziom 11  

    mam to samo w zafirze dth. ... wszystko już sprawdzałem... nawet pompę rozebrałem i d...a.
    to chyba będzie ster pompy... tam jest elektronika w takiej galarecie hehe. i soft do niego się wgrywa. pompiarze maję przystawkę do kts i na stole podłączeją pompe i wgrywają co trzeba... może w tym sofcie siedzi coś?

    2
  • #11 01 Paź 2014 14:01
    szkodnik13
    Poziom 2  

    Witam. Miałem ten sam problem co arkos82 , nasiedziałem się przy fordzie i doszedłem co jest. Uszkodzona mechanika pompy. Po wymianie pompy wszystko wróciło do normy. Wymieniłem całą pompę razem z elektroniką.

    3