Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo FRS-U20DA - nie odmraża parownika

interwi 24 Lip 2012 14:21 2337 5
  • #1 24 Lip 2012 14:21
    interwi
    Poziom 6  

    Witam wszystkich . Wszedlem w posiadanie używanej lodówko zamrażarki Daewoo FRS-U20DA. Pojawił się problem . Po włączeniu zamrażarka pracuje normalnie, wentylator się kręci , osiąga niską temperaturę ale się nie wyłącza przez dłuższy czas , narasta szron i lód , wiatrak przestaje się kręcic . Temperatura siłą rzeczy w zamrażarce się podnosi . Po kilku godzinach sprężarka się wyłącza szron i lód znikają i cały proces zaczyna się od nowa .
    Proszę , czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie ? Pozdrawiam wszystkich .

    0 5
  • #2 24 Lip 2012 22:37
    Lechu77
    Poziom 11  

    Czy szron blokuje wentylator?

    Pozdrawiam
    Lechu

    0
  • #3 24 Lip 2012 23:24
    interwi
    Poziom 6  

    Witam , dziękuję za reakcję na moje pytanie .
    Nie , szron nie blokuje wentylatora . Zamrazarka pracuje bez przerwy kilka godzin , w tym czasie szron nie zdąży zapełnic całej przestrzeni . Wyłancza sie - mysle - na skutek przegrzania, bądż innego zabezpieczenia , nie znam się na tym .Po pewnym czasie zamrażarka się włancza i sytuacja się powtarza .
    Wiem bo to obserwowałem .
    Przy okazji sprawa która mnie zadziwiła . Po zdjęciu tylnej osłony zauważyłem , że wpięte są 4 wtyczki , od wentylatora , od dwóch czujników przy parowniku i od grzałki . Natomiast są jeszcze 2 gniazda do których nic nie jest wpięte . Jak to możliwe ? Ten sprzęt kupiłem okazyjnie i nie bardzo mam się jak zapytać czy ktoś tam nie grzebał i np. czegoś nie wypiął. Tylko po co ?
    To może tyle , jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie , i jeśli możesz pomóc , to bardzo proszę .
    Pozdrawiam , interwi.

    0
  • #4 25 Lip 2012 22:10
    Lechu77
    Poziom 11  

    Wygląda na to że układ pracuje prawidłowo. Tak właśnie wygląda praca lodówki typu non frost. Parownik ma się zaszronić a po wyłączeniu sprężarki odszronić. Sprawdź jakie temperatury osiąga jedna i druga komora. Pustymi gniazdami się nie przejmuj, często tak jest w tej marce.

    Pozdrawiam
    Lechu

    0
  • #5 26 Lip 2012 13:39
    interwi
    Poziom 6  

    Witam , ponownie i dziękuję za odpowiedz .
    Zgadzan się że tak pracuje ten układ , nie znam się na tym , choć mam podstawy elektrotechniki . Ale w tym przypadku jest jakiś chaos w działaniu . Po pierwsze układ bardzo długo osiąga niską temperature , tak jak pisałem jest to kilka godzin , po drugie wiatrak czasem się nie wlancza mimo iż sprężarka pracuje . Nie mam jak sprawdzić temperatur , ale na różnych wysokościach rozstawiłem plastikowe pojemniki z wodą i na dole i w środku jest lód, natomiast u góry raz jest lód a raz woda .
    Z tego co czytałem na tych forach , wydaję mi się że albo za mało jest czynnika chłodzącego ,ale wtedy nie było by tego chaosu w działaniu, albo jakiś czujnik , lub wiatrak wariują . Grzałka jest dobra .
    To wszystko co zauważyłem , jeśli możesz coś wymyślić to bardzo proszę .
    Pozdrawiam i dziękuję , interwi .
    Ps . lodówka działa perfekcyjnie .

    1
  • #6 27 Lip 2012 10:37
    interwi
    Poziom 6  

    Witam ponownie .
    No i zamrażarka sama się naprawiła . Jedyne co zrobiłem , to zmieniłem ustawienie temp z -17 ( było ustawione najwyższe możliwe ) na -19 . Działa prawidlowo , osiąga -18 , -20 stopni .
    W związku z tym prosił bym o opinię - czy jest możliwe aby przy niektórych ustawieniach temp układ elektroniczny nie działał prawidłowo ?
    Poza tym wydaje mi się że ona zbyt długo pracuje , a za krótkie ma przerwy .
    Czy może ktoś wie jaki powinien być średni stosunek czasu pracy do przerwy ? Boję się że rachunki za prąd mnie zeżrą :cry:
    Pozdrawiam , interwi .

    0