Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Polaris 120 - wymiana głośników

superconductor 25 Jul 2012 12:21 1719 4
    superconductor
    Level 16  
    Witam !
    Otóż niedawno stałem się posiadaczem ww. kolumn i mam pytanie: Ponieważ w jednej kolumnie było klejone zawieszenia w obu niskotonowcach, to w ramach "wynagrodzenia" sprzedawca dorzucił mi głośniki STX 14-50-8 SS (te z żółta membraną :wink: ) pomijając walory wizualne chciałbym się dowiedzieć, czy taki zamiennik nie obniży drastycznie jakości odtwarzanego dźwięku?
    Wiem że oryginalne głosniki są w podobnej cenie do tych STX-ów, ale skoro dostałem je za darmo to po co dodatkowo lecieć w niepotrzebne ewentualne koszty :)
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Kolumna zaprojektowana jest dla oryginalnych przetworników i tylko z nimi zagra dobrze. Wstawienie innych głośników, wymusza zmianę objętości, strojenia oraz zwrotnicy.
    superconductor
    Level 16  
    Czyli tak jak myślałem :) ale chcąc się upewnić, wolałem zapytać fachowców - dzięki telecaster1951

Przy okazji: Co można zrobić z ww. STX-ów i Tonsilowskich GDWK 9/70/1? Czy ewentualne monitory/satelity byłoby w stanie z tych przetworników wykrzesać zadowalającą jakość dźwięku?
    Kaldi
    Level 11  
    Witam.
    Odswiezam tak stary temat.poniewaz byc moze komus sie przyda moja wskazowka odnosnie pytania w temacie,otóż można smiało wykorzystać obudowy od w/w Polarisow ktore mają objętość około 20 litrów pod 14-stki STX-a,gdyż jeden taki STX zagra poprawnie w 10-cio litrowej obudowie zamknietej,więc trzeba także w kolumnie zatkac otwory BR,natepnie wystarczy zmodyfikowac zwrotnice by zgrac sekcje niskosrednio tonową z wyskotonowym i mamy calkiem niezle brzmiące kolumny.
    superconductor
    Level 16  
    W kolumnach wymieniłem głośniki na nowe - temat uważam za wyczerpany :)