Założenia
Program pozwala na szybkie zdefiniowanie akcji w formie komend wysyłanych za pośrednictwem COM/UART portu. Użytkownik może przypisać przyciskom jak i suwakom szczególna wcześniej zdefiniowane akcje. Program posiada również możliwość logowania przychodzących danych, jak i klasyfikacji oraz edycje w locie dzięki obsłudze wyrażeń regularnych. Projekt powstał z chęci usprawnienia prototypownia projektów (w moim przypadku) opartych na arduino, jak i chęć lepszego poznania Javy. Myślę ze program przyda się również użytkownikom nie używających mikro-kontrolerów z bootloaderem arduino.
"Konstrukcja"
Interfejs graficzny programu wykorzystuje dobrze znaną bibliotekę graficzną swing. Do uruchomienia konieczna jest java w wersji 1.7. Aby umożliwić obsługę portu posłużyłem się biblioteką RXTX która w teorii umożliwia działanie programowi na wszystkich popularnych platformach. Głównym problemem było zaplanowanie architektury programu, jak i znalezienie czasu na sfinalizowanie pierwszej stabilnej wersji którą tutaj prezentuje.
Myślę że przydatnym dodatkiem jest możliwość ukryciu programu w obszarze powiadomień jaki eksport profilu. Dodatkowo użytkownik może zdefiniować klawisz skrótu dla każdego z przycisków. Według linuksowego word count- a suma linii w wszystkich plikach wynosi 4211. Całość kodu zamieściłem na git-hub.
Podsumowując
Główne założenia projektowe zostały spełnione. Wynikiem tego jest proste funkcjonalne i multi-platformowe narzędzie ułatwiające tworzenie prototypów jak i ich testowanie. W przyszłości program powinien doczekać się obsługi wtyczek. Jak i poprawy wyglądu.
Screeny:
Myślę że zrzutów ekranu nie trzeba opisywać.
Link do gitHuba: https://github.com/sobota/uPanel
Aby uruchomić musisz posiadać zainstalowaną bibliotekę RXTX.
Pliku nie należy rozpakowywać ale zmienić *.zip na *.jar.
Fajne? Ranking DIY