logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uPanel- sposób na szybszy prototyp i łatwiejsze sterowanie

Sobota 25 Lip 2012 17:51 9836 7
REKLAMA
  • uPanel- sposób na szybszy prototyp i łatwiejsze sterowanie

Założenia

Program pozwala na szybkie zdefiniowanie akcji w formie komend wysyłanych za pośrednictwem COM/UART portu. Użytkownik może przypisać przyciskom jak i suwakom szczególna wcześniej zdefiniowane akcje. Program posiada również możliwość logowania przychodzących danych, jak i klasyfikacji oraz edycje w locie dzięki obsłudze wyrażeń regularnych. Projekt powstał z chęci usprawnienia prototypownia projektów (w moim przypadku) opartych na arduino, jak i chęć lepszego poznania Javy. Myślę ze program przyda się również użytkownikom nie używających mikro-kontrolerów z bootloaderem arduino.

"Konstrukcja"

Interfejs graficzny programu wykorzystuje dobrze znaną bibliotekę graficzną swing. Do uruchomienia konieczna jest java w wersji 1.7. Aby umożliwić obsługę portu posłużyłem się biblioteką RXTX która w teorii umożliwia działanie programowi na wszystkich popularnych platformach. Głównym problemem było zaplanowanie architektury programu, jak i znalezienie czasu na sfinalizowanie pierwszej stabilnej wersji którą tutaj prezentuje.
    Myślę że przydatnym dodatkiem jest możliwość ukryciu programu w obszarze powiadomień jaki eksport profilu. Dodatkowo użytkownik może zdefiniować klawisz skrótu dla każdego z przycisków. Według linuksowego word count- a suma linii w wszystkich plikach wynosi 4211. Całość kodu zamieściłem na git-hub.

Podsumowując

Główne założenia projektowe zostały spełnione. Wynikiem tego jest proste funkcjonalne i multi-platformowe narzędzie ułatwiające tworzenie prototypów jak i ich testowanie. W przyszłości program powinien doczekać się obsługi wtyczek. Jak i poprawy wyglądu.

Screeny:
    Myślę że zrzutów ekranu nie trzeba opisywać.

uPanel- sposób na szybszy prototyp i łatwiejsze sterowanie uPanel- sposób na szybszy prototyp i łatwiejsze sterowanie

Link do gitHuba: https://github.com/sobota/uPanel
    Aby uruchomić musisz posiadać zainstalowaną bibliotekę RXTX.
    Pliku nie należy rozpakowywać ale zmienić *.zip na *.jar.
    Załączniki:
    • upanel.zip (189.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Sobota
    Poziom 26  
    Sobota napisał 1037 postów o ocenie 72, pomógł 54 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11144656
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Co to za dystrybucja systemu (zakładam że jakiś Linux) :?:
  • REKLAMA
  • #3 11144709
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Archlinux x64 z Xfce 4.10. Ogólnie rzecz ujmując polecam.
  • #4 11145112
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1607
    W sumie to dosyć specyficzne oprogramowanie. Najbardziej przyda się to samemu autorowi programu. RealTerm ma część tych funkcji. Właśnie przy prostym prototypowaniu wykorzystuję ten terminal.
  • REKLAMA
  • #5 11152344
    Arek G.
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja coś podobnego kiedyś napisałem w visual basic. Chodziłem wtedy jeszcze do szkoły. To była pierwsza moja samodzielnie napisana aplikacja. Funkcje to były tylko za pomocą portu LPL sterować serwami modelarskimi lub ogólnie silnikami w ramieniu robota.

Ogólnie niezły projekt.
  • REKLAMA
  • #6 11152958
    Sobota
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    maciej_333 napisał:
    ...RealTerm ma część tych funkcji...

Myślę o poszerzeniu funkcjonalności programu wtyczkami.
    Arek G. napisał:
    Ja coś podobnego kiedyś napisałem w visual basic. Chodziłem wtedy jeszcze do szkoły. To była pierwsza moja samodzielnie napisana aplikacja. Funkcje to były tylko za pomocą portu LPT sterować serwami modelarskimi lub ogólnie silnikami w ramieniu robota.

Ogólnie niezły projekt.

Podobnie jak w moim przypadku, też chodzę do szkoły tylko Java zamiast Visuala Basica. ;)
  • #7 11233544
    fotomh-s
    Poziom 24  
    Ocena: 315
    Cytat:
    Ja coś podobnego kiedyś napisałem w visual basic. Chodziłem wtedy jeszcze do szkoły. To była pierwsza moja samodzielnie napisana aplikacja. Funkcje to były tylko za pomocą portu LPT sterować serwami modelarskimi lub ogólnie silnikami w ramieniu robota.

W Visual Basic łatwiej się pisze aplikacje korzystające z portu COM, bo nie trzeba mieć dodatkowych bibliotek. Też trochę takich aplikacji napisałem. LPT chyba już wymaga dodatkowych bibliotek.
  • #8 11234732
    Arek G.
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    fotomh-s napisał:

W Visual Basic łatwiej się pisze aplikacje korzystające z portu COM, bo nie trzeba mieć dodatkowych bibliotek. Też trochę takich aplikacji napisałem. LPT chyba już wymaga dodatkowych bibliotek.

Wymagany jest tylko plik inpout32.dll ktory kopiuje sie do system32 foldera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
uPanel to program umożliwiający szybkie definiowanie akcji za pomocą komend wysyłanych przez port COM/UART, co ułatwia prototypowanie projektów opartych na Arduino. Interfejs graficzny oparty jest na bibliotece Swing, a do obsługi portu wykorzystano bibliotekę RXTX. Użytkownicy mogą przypisywać akcje do przycisków i suwaków, a także logować i edytować dane w locie. W dyskusji poruszono również porównania do innych narzędzi, takich jak RealTerm oraz Visual Basic, wskazując na różnice w łatwości użycia i wymaganiach dotyczących bibliotek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA