Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat Punto 2 1.9JTD - świecąca kontrolka awarii świateł

26 Lip 2012 11:39 5758 4
  • Poziom 10  
    Witam,
    Od dłuższego czasu zmagam się ze świecącą kontrolką, która świeci jeśli wystąpi jedna z usterek: [cytuję] Przerwany obwód, brak żarówki lub żarówka przepalona, żarówka wymieniona na inną o niewłaściwej mocy, oraz gdy tylne światła postojowe, światła stop (z wyjątkiem 3 światła stop) lub tylne światła przeciwmgielne są uszkodzone.
    Sprawdziłem wszystkie żarówki (świecą i są prawidłowej mocy) oraz przeczyściłem styki w kostkach lamp przednich i tylnych. Dodam jeszcze, że w kostce od prawej przedniej lampy oraz lewej tylnej były miejsca gdzie styki były zaśniedziałe. Wyczyściłem każdy styk małym pilnikiem i dodatkowo prysnąłem środkiem na poprawę przewodności. Blaszki w kostkach podoginałem żeby ciaśniej siedziały.
    Przed tymi zabiegami kontrolka awarii zaświecała się już w momencie włączenia świateł pozycyjnych i świeciła cały czas, aż do momenty wyłączenia świateł.
    Po czyszczeniu objaw się zmienił. Po włączeniu świateł postojowych kontrolka awarii świateł zaświeca się po upływie 2-3 sek. po czym świeci cały czas. Jednak gdy przełącznik świateł przekręcę na kolejną pozycję, włączając światła mijania, kontrolka awarii gaśnie i po 3-4 sek. świeci się ponownie. Mrugnięcie światłami drogowymi również chwilowo gasi kontrolkę awarii świateł. Wygląda to tak, jakby dodatkowe obciążenie instalacji chwilowo powodowało prawidłową pracę. Nie jestem pewien czy jest to objaw słabej masy czy może wadliwej żarówki, a może jeszcze czegoś innego. Za wszelkie sugestię będę wdzięczny.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 34  
    Sprawdź podświetlenie tablicy rejestracyjnej.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 8  
    Może uszkodzony jest przekaźnik świateł
  • Poziom 10  
    jerry1960 napisał:
    Sprawdź podświetlenie tablicy rejestracyjnej.

    Sprawdzałem i wyczyściłem, bo też było zaśniedziałe. Jednak bez zmian.

    mateusz010 napisał:
    Może uszkodzony jest przekaźnik świateł

    Tego nie sprawdzałem, ale zrobię to.

    edit:
    Zamieniłem przekaźniki, jednak problem nadal występuje.
  • Poziom 10  
    Problem rozwiązany.
    Kupiłem kabel diagnostyczny i pokazało błąd świateł pozycyjnych.
    Tym razem nie sprawdzałem tylko kolejno wymieniałem.
    Winną okazała się żarówka z tylnej lewej lampy (świecąca, o prawidłowych parametrach 10W).