Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATI Radeon X1950Pro - Specyficznie słaba wydajność w grach

młody14 26 Lip 2012 15:28 4529 11
  • #1 26 Lip 2012 15:28
    młody14
    Poziom 36  

    Witam.

    Tak jak w temacie. Wczoraj nabyłem Radeon'a X1950 Pro 512MB GDDR3 (od Sapphire) pod AGP i nie zauważyłem jakiejś większej różnicy płynności, jaką uzyskiwałem na X1300 Pro 256MB DDR2. Może jest różnica o 5 fps, ale to na prawdę nie dużo. Co ciekawe, wynik w 3dmark03 jest jak najbardziej ok - ponad 13k pkt. poprzednia miała prawie 6k pkt. Co jeszcze ciekawsze... ŻADNA GRA NIE ZUŻYWA 100% procesora o_O

    Zainstalowałem najnowsze sterowniki i bez różnicy.

    Specyfikacja:
    CPU: Intel Pentium IV 3,06GHz Northwood 533MHz, 512KB Cache
    GPU: ATI Radeon X1950 Pro 512MB GDDR3
    MOBO: Biostar Viarama U8799
    RAM: 2x1024MB Samsung 400MHz (2.5-3-3-6)
    HDD: WDC WD400BB-22JHC0, ST3160815AS, ST3200826A
    PSU: Modecom MC-350


    Proszę o pomoc, pozdrawiam !

    1 11
  • Pomocny post
    #2 26 Lip 2012 15:35
    pawel899
    Poziom 21  

    Sprawdziłeś temperaturę karty? Nie ma problemu z chłodzeniem?

    1
  • #3 26 Lip 2012 19:47
    młody14
    Poziom 36  

    Temp. jest ok. Wentylator obraca się szybciej wraz ze wzrostem temperatury.

    Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

    Tak wygląda zużycie procka w czasie gry w GTA San Andreas:

    ATI Radeon X1950Pro - Specyficznie słaba wydajność w grach

    Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

    Pomoże ktoś ? :(

    1
  • Pomocny post
    #4 26 Lip 2012 23:03
    pawel899
    Poziom 21  

    Nie można oczekiwać cudów po procesorze z sygnaturki. Grafika też już swoją młodość ma dawno za sobą, może ten typ tak po prostu ma? Zmieniałeś sterowniki na omega?

    1
  • #5 26 Lip 2012 23:42
    młody14
    Poziom 36  

    Cudów może nie, ale i tak nie jest w pełni wykorzystywany.

    Właściwie widzę jedynie różnicę w CoD Modern Warfare. Tam mam 1024x768, 4xAA, jakość tekstur automatyczna, filtrowanie na max i przy ostrej jatce jest 15 fps, tam gdzie więcej luzu - nawet i po 50 fps :)

    Z tymi omegami się sprawdzi, ale dopiero jutro, dziś już mi się nie chce.

    Dzięki za jakieś zainteresowanie się tematem ! :)

    1
  • Pomocny post
    #6 27 Lip 2012 08:39
    LightOfWinter
    Poziom 29  

    Witam

    Proponuję odwiedzić stronę 3D guru i dobrać najkorzystniejsze sterowniki do swojej karty. Nie zawsze najnowsze są najbardziej wydajne.

    Jest jeszcze pytanie, czy gra nie wymaga jakiejś nowszej technologii żeby wyświetlać więcej klatek. Karta na AGP zapewne nie ma najnowszych rozwiązań technologicznych.

    1
  • #7 27 Lip 2012 15:57
    młody14
    Poziom 36  

    LightOfWinter jak myślisz, czy San Andreas może mieć jakieś nowsze technologie ? Raczej nie ;) Dziś zdziwiło mnie to, że jak uruchomiłem Gothic'a 2 na full, to wychodząc na wieżę (będąc na szczycie, patrząc na otoczenie) nie miałem nawet 20 fps.

    1
  • Pomocny post
    #8 30 Lip 2012 11:09
    LightOfWinter
    Poziom 29  

    młody14 napisał:
    LightOfWinter jak myślisz, czy San Andreas może mieć jakieś nowsze technologie ? Raczej nie ;) Dziś zdziwiło mnie to, że jak uruchomiłem Gothic'a 2 na full, to wychodząc na wieżę (będąc na szczycie, patrząc na otoczenie) nie miałem nawet 20 fps.


    Witaj,

    Niestety gram w gry sporadycznie. Więc nie mam wiedzy która jest nowa, a która już od pewnego czasu na rynku.

    Sprawdź jeszcze takie postawowe rzeczy jak wentylator - czy się kręci (czasem może się zatrzeć) ewentualnie pastę.

    Użyj też ATI artefact tool-a. Być może padają kulki na BGA i pierwszy objaw to obniżona wydajność.

    1
  • Pomocny post
    #9 30 Lip 2012 11:29
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    młody14 napisał:
    Jeśli chodzi o specyfikacje to proszę kliknąć w sygnaturę.

    Specyfikacja komputera ma być w poście, a nie w sygnaturce.
    Zmienisz sygnaturkę i temat będzie się nadawać do kosza.

    -2
  • #10 30 Lip 2012 12:23
    młody14
    Poziom 36  

    @LightOfWinter
    Wentylator to zapier... ekhym ! Pisałem że wraz ze wzrostem temp. pędzi szybciej. W Riva Tuner ustawię obroty na 100%, to nieźle huczy :) Nie wyświetla artefaktów, pasta świeżo nałożona (Arctic Cooling MX-2).

    @DriverMSG
    Jakbym miał zmienić sygnaturę, to nie pisałbym żeby w nią klikać. Co miesiąc będę ją odświeżał.

    Wczoraj pociskałem nawet w Crysis'a 2 i miałem od 8 do 30 fps :D
    Wiem że przydała by się inwestycja w nowy sprzęt, ale ... nie ma funduszy :(

    Póki co, to wydaje mi się że będzie trzeba zmienić zasilacz, bo (wg. biosu [nie mam miernika]) na +12V mam 11,84 - 11,77 ;_; Przy X1300 Pro było 11,97V

    1
  • #11 30 Lip 2012 14:05
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    młody14 napisał:
    @DriverMSG
    Jakbym miał zmienić sygnaturę, to nie pisałbym żeby w nią klikać. Co miesiąc będę ją odświeżał.


    Zapoznaj się z regulaminem pkt. 3.3 i 3.1.15 - dokonaj korekt, albo nie będzie już okazji by odświeżyć sygnaturkę.

    -2
  • #12 30 Lip 2012 14:58
    młody14
    Poziom 36  

    Poprawione Panie szantażujący moderatorze...


    Moderowany przez Matuzalem:

    30 dni blokady na zgłebianie tajników Regulaminu.

    0