Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ZR/Mini 11 - Po czyszczeniu nagrzewnicy iskra działa cały czas do awarii

pief 27 Lip 2012 10:28 2838 11
  • #1 27 Lip 2012 10:28
    pief
    Poziom 16  

    Witam

    Piec Junkers Mini 11 po czyszczeniu nagrzewnicy i ponownym uruchomieniu
    iskra zapala palnik i po odpaleniu gazu nadal podaje iskrę , aż do awarii.
    Po resecie nadal to samo .
    Elektroda jonizacyjna sprawdzona prąd jonizacji (ustawiałem w różnych pozycjach)od 5 do 30 µA.

    Piec użytkuje na działce zasilany propan-butan , przed czyszczeniem pracował
    idealnie.
    ZR/Mini 11 - Po czyszczeniu nagrzewnicy iskra działa cały czas do awarii ZR/Mini 11 - Po czyszczeniu nagrzewnicy iskra działa cały czas do awarii ZR/Mini 11 - Po czyszczeniu nagrzewnicy iskra działa cały czas do awarii

    Co jeszcze mogę sprawdzić(myślę o podmianie elektr. jonizującej).
    Pozdrawiam

    0 11
  • Pomocny post
    #2 27 Lip 2012 23:52
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze

    Oczyść elektrodę jonizacyjną (najlepiej szczoteczką miedzianą) i ustaw ok. 4-5 mil nad palnikiem. Sprawdź podłączenie fazy na zacisk R. Zmierz jonizację, wartość oczekiwana ok. 4-5 µA.

    0
  • Pomocny post
    #3 28 Lip 2012 11:24
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Sprawdź czy nie przypadkiem nie odwróciłeś wtyczki zasilającej w gniazdku. Faza, zero.

    1
  • #4 28 Lip 2012 13:12
    pief
    Poziom 16  

    Dziękuje za odpowiedzi.

    Właśnie wróciłem z pracy i zaraz jadę na działkę sprawdzić.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 29 Lip 2012 09:08
    pief
    Poziom 16  

    Zgodnie z sugestiami .

    Elektroda wyczyszczona , ustawiona nad palnikiem - zmierzony prąd jonizacji - 5 mikroA.
    Podłączenie fazy - prawidłowe.

    Po odpaleniu pieca efekt ten sam iskra podawana jest cały czas mimo że palnik już się pali i po chwili wchodzi w stan awarii ,po resecie to samo.

    Inne sugestie ,co jest tego powodem.

    0
  • Pomocny post
    #6 29 Lip 2012 09:56
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A gdzie i jak mierzyłeś tą jonizację? Pytam, bo objawy wskazują, że elektronika twojego kociołka jej nie widzi.

    0
  • #7 29 Lip 2012 10:43
    pief
    Poziom 16  

    Zdjąłem przewód z elektrody jonizacyjnej i w szereg podłączyłem miernik.
    Przewód miernika do elektrody ,drugi przewód do przewodu elektrody i
    miernik na zakres µA.

    0
  • Pomocny post
    #8 29 Lip 2012 17:08
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Miałem kiedyś podobną sytuację.
    Pomogła wymiana płyty.
    Prawdopodobnie podczas burzy coś się uchodziło.
    Padło w tedy kilka urządzeń. Kocioł gazowy, sterownik śmieciucha, telewizor itp.
    Na płycie bezpieczniki całe, warystory, ścieżki wszystko wyglądało Ok, a jednak kocioł wyłączał się po około 6s pracy.

    0
  • Pomocny post
    #9 29 Lip 2012 22:59
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze

    Masz pecha prawdopodobnie płyta do wymiany - nie czyta jonizacji (jeśli wyszedł Ci pomiar 5µA to kabel z elektrodą są sprawne).

    0
  • #10 30 Lip 2012 08:57
    pief
    Poziom 16  

    Pytanie tylko która (płyta).

    W piecu są dwie ,wkleiłem zdjęcie w miejscu A znajduje się płytka oznaczona na
    schemacie jako nr.4- zespół kierujący pracą kotła i w miejscu B druga płytka .

    ZR/Mini 11 - Po czyszczeniu nagrzewnicy iskra działa cały czas do awarii

    Sądzę że to płytka A - zespół kierujący pracą kotła .
    Czy dobrze myślę ,orientacyjny koszt tej płytki i gdzie jej szukać (piec ma już swoje lata).

    Dla kolegów klikam pomógł.

    0
  • Pomocny post
    #11 30 Lip 2012 17:33
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze

    Kolego jeśli kocioł działał przed czyszczeniem to szukaj co źle poskładałeś. Sprawdź czy nie jest przycięty przewód jonizacji lub czy nie ma zwarcia , czy wszystkie wtyczki powkładane odpowiednio. I czy nie pomyliłes wtyczek elektrody zapłonowej i jonizacyjnej?

    0
  • #12 27 Sie 2012 18:36
    pief
    Poziom 16  

    Witam

    Za radą Kolegi " dziubek 102" przejrzałem wszystkie wtyczki , porządnie je osuszyłem i poskładałem do " kupy" cały piec i odpalił normalnie .

    Co było przyczyną nie wiem , prawdopodobnie przy odkręcaniu nagrzewnicy parę kropel
    wody musiało dostać się do wtyczki i dlatego piec nie wykrywał jonizacji .
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam.

    0