Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

potrzebuje porade - nowy komputer nie chcę wystartować

169arteis 27 Lip 2012 17:20 2659 29
  • #1 27 Lip 2012 17:20
    169arteis
    Poziom 9  

    wcześniej miałem gigabyte g31m es2l enlight 400w 2gb hynix ati radeon hd 4670 512mb intel core 2 duo 1,4ghz x2 hitachi 500gb . po 3 latach spalił się zasilacz i płyta główna razem z nim procesor ocalał dyski nagrywarka też (sprawdzone w innym komputerze)

    wczoraj kupiłem nowe sprzęty

    asus p5g41t m lx
    kingston 4gb kvr 133d3n9/4g
    grafika geforce gt480
    procesor intel core 2 duo
    zasilacz ocz 500w nstream xstealth

    wszystko złożyłem do jedności i nie startuje.. na monitorze no signal//check signal cable// monitor podpięty pod geforxe , komp nie startuje sprawdzam kable i dalej nic, komputer nie chcę dalej się uruchomić .. kable atx podpiete ta szeroka wtyczka i ta mniejsza która wchodzi obok tej dużej, 4pinowe gniazdko obok cpu tez wsadzona wtyczka atx . komp dalej milczy.

    proszę o poradę

    0 29
  • #2 27 Lip 2012 17:48
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przede wszystkim sprawdź, czy montując nową płytę główną nie zostawiłeś kołków dystansowych w złych miejscach.

    0
  • #3 27 Lip 2012 17:50
    169arteis
    Poziom 9  

    kołki są tam gdzie być powinny

    0
  • #4 27 Lip 2012 17:55
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Co słyszysz z głośnika systemowego? Co się dzieje z LED-ami na obudowie? Co się dzieje z wentylatorami?

    0
  • #5 27 Lip 2012 18:05
    Tommy82
    Poziom 39  

    Wiatrak w zasilaczu startuje?
    Może masz gniazdo power/frontpanel do płyty źle podpięty
    A jak masz kartę graficzną wbudowaną to na niej może być inicjowany komputer.
    Monitor podpięty do karty nawet wyłączonej nie powinien zaświecić no signal.
    Sprawdź kabel czy nie masz pogiętych/wciśniętych pinów.

    0
  • #6 27 Lip 2012 18:05
    169arteis
    Poziom 9  

    głośniczka systemowego nie posiadam, na płycie głównej świeci się dioda stand-by mysz świeci się po podłączeniu , na portach usb napięcie jest (telefon ładuje się)

    0
  • #7 27 Lip 2012 18:14
    Tommy82
    Poziom 39  

    Tak ale to świadczy tylko o tym ze jest podawane napięcie stand by. Czy jak wciskasz power to coś się dzieje czy echo?

    0
  • #8 27 Lip 2012 18:17
    169arteis
    Poziom 9  

    nic się nie dzieje przy włączeniu power

    edit--

    wypiąłem wszystkie kabelki i wrzucę zdjęcia może to rozjaśni sprawę

    0
  • #9 27 Lip 2012 18:26
    Tommy82
    Poziom 39  

    Widzisz a powinno ;)
    Front panel/przycisk power masz do płyty podpięty?
    i kolejne pytanie czy nie dzieje się całkiem nic czy wiatraczki na przykład drgną?
    Jeśli drgną to odłącz napędy bo gdzieś będzie zwarcie.

    0
  • #10 27 Lip 2012 18:49
    169arteis
    Poziom 9  

    piny mam tak rozłożone

    o-o-o-o-o
    o-o-o-o-o-o

    wrzucam zdjęcia tego co mam są zdjęcia wtyczek i płyty głównej.

    ---------------------
    nic nie drga tak jakby nie było podłączonego power a jest podłączony ..teraz wszystko wypięte czekam na jakieś pomysły jak to wpiąć prawidłowo. model płyty z którą walczę przypomnę asus p5g41t-m lx

    0
  • #11 27 Lip 2012 19:14
    Tommy82
    Poziom 39  

    http://www.cizgi.com.tr/resource/vfiles/cizgi/pms_file/40/p5g41tmlx_en.pdf
    Wpięcia sprawdzaj z instrukcją

    Jak masz jakiś luźny PC Speaker na kablu to podepnij do płyty.

    W płycie zostaw wpięty tylko proc i ram, kartę graficzną wyjmij monitor podepnij do zintegrowanej jak jest.

    Odepnij od zasilacza wszystkie napędy etc. Zostaw tylko to co potrzebne do dania znaku życia. Jeśli stary zasilacz schodził z tego świata efektownie to mógł zabrać ze sobą dysk i ten jest w stanie zwarcia.

    Mam nadzieje ze nie masz pod płytą jakiejś śrubki która coś zwiera.
    Sprawdź we wtyczce front panelu czy wciśniecie klawisza power zwiera piny.

    Jeśli wiesz co robisz możesz odpiąć front panel i spróbować wystartować płytę "na zwarcie". Jednak do tego lepiej jest mieć wyjęty z jakiś starej obudowy przycisk z kablem i wtyczka i wpiąć go w piny power we front panelu, bo machanie śrubokrętem koło płyty głównej może się rożnie skończyć.

    Jeśli wiesz co robisz odepnij zasilacz od wszystkiego i sprawdź czy startuje "na zwarcie"

    0
  • #12 27 Lip 2012 19:24
    169arteis
    Poziom 9  

    wpiąłem na razie atx 12v do 4pinowego wejścia przy procesorze i zasilanie główne 20+4pin

    z zwieraniem nic nie będę kombinować,

    o-o-x-x
    o-o-o-o-o

    gdzie x t to wpięcie tej wtyczki power-sw jednak napisem do przodu czy tyłu? tzn białym kabelkiem w prawo czy w lewo obrócić wtyczke

    0
  • #13 27 Lip 2012 19:27
    adamadi33
    Poziom 43  

    169arteis napisał:
    z zwieraniem nic nie będę kombinować, z tego wszystkiego pogubiłem się i niewiem jak wpiąć power_sw wiem że to ma być tak

    Masz racje nie kombinuj, znieś do serwisu komputer.

    0
  • #14 27 Lip 2012 19:27
    Tommy82
    Poziom 39  

    Power_SW nie ma różnicy jak wpinasz wyłącznik to tylko zwiera.
    różnica jest z diodami bo te będą świecić tylko wpięte w jeden sposób.

    0
  • #15 27 Lip 2012 19:52
    Grubskee
    Poziom 23  

    Przycisk podłącz tak jak na zdjęciu:
    potrzebuje porade - nowy komputer nie chcę wystartować
    Zdjęcie pochodzi z manuala do płyty na stronie asus http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5G41TM_LX/#download

    Dodano po 3 [minuty]:

    Najpierw sprawdź zasilacz łącząc styk zielony i czarny jakimś przewodem (wtyczka do płyty głównej) jeżeli zasilacz odpali (będzie kręcić się wiatrak) to znak że ten jest sprawny, jeżeli działa to podłączasz samą płytę główną z procesorem (kabel do zasilania proca też) i albo łączysz styki PWR i GND na rysunku albo podłączasz tam przycisk jeżeli opcja z przyciskiem nie działa poprostu połącz to jakoś np. śrubokrętem ale ostrożnie :) i wypowiedz się na forum :)

    0
  • #16 27 Lip 2012 19:56
    169arteis
    Poziom 9  

    w serwisie nie złożą za darmo a budżet już wyczerpany na ew gwarancje nie da rady bo paragon uległ zniszczeniu

    dobra co teraz. podpięte wszystkie kabelki i dalej nic. wpiąłem inną pamięć 2gb hynix i też nie wstaje

    wrzucam dodatkowe zdjęcia z wpiętymi kablami
    =============
    zasilacz sie nie spali jak złącze zielony z czarnym ?

    0
  • #17 27 Lip 2012 20:09
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    169arteis:
    1. Ty potrzebujesz pomocy od nas, czy my od Ciebie, że pobierasz prowizję za to, co nazywasz zdjęciami?
    2. Czy Ty uważasz, że to, co przesłałeś to są zdjęcia? Czy je oglądałeś przed wysłaniem na forum? Żarty sobie z nas robisz?
    3. na jedynym zdjęciu, które Ci wyszło ostre widać, że masz komputer zapaćkany. Nie sądzisz, że mógłbyś rączki ubrudzić i go wyczyścić?
    4. Jak głośniczka nie masz, to go skombinuj sobie. My mamy przyjechac do Ciebie z głośniczkiem?
    5. Wymontuj płytę z obudowy, podłącz głośniczek, i uruchamiaj etapowo na stole.

    0
  • #18 27 Lip 2012 20:40
    169arteis
    Poziom 9  

    wykręciłem płyte z obudowy i postawiłem na pudełku podpięte to co ważne ram i procesor oraz kabel od monitora do zintegrowanej podpiąłem power_sw tam gdzie wskazane przycisk power i cisza, próbowałem zewrzeć śrubokrętem ale też cisza.. zauważyłem że kiedy wcisnę power to radio które jest podłączone do tej samej listwy daje jedno charknięcie zasilacz podaje napięcie ale coś nie puszcza go dalej


    (( przy prowizjach odznaczałem tylko te ptaszki chcąc wyłączyć , nie wiedziałem że prowizje i tak pobierało teraz powinno być dobrze )).

    obecnie teraz to wygląda tak

    0
  • #19 27 Lip 2012 20:47
    Grubskee
    Poziom 23  

    Jakiej listwy jakie radio? to jest komputer czy łoki-toki?
    Odepnij monitor, wyjmij ram, sprawdź zasilacz tak jak mówiłem skąd wiesz że daje napięcie? mierzyłeś miernikiem? wątpię.. może jest uszkodzony i daje za duże albo za małe? pomyślałeś o tym?

    0
  • #20 27 Lip 2012 20:51
    169arteis
    Poziom 9  

    w pokoju stoi radio i kiedy podepnę wtyczkę zasilacza do wejścia w zasilaczu i przesunę pstryczek z 0 na 1 a następnie włączę power to słyszę pyrknięcie z radia nie z komputera. a komputer dalej nie startuje.

    zasilacz jest nowy sprawdzony u sąsiada u niego komputer na nim sie uruchamia

    0
  • #21 27 Lip 2012 20:54
    Grubskee
    Poziom 23  

    1. Wyjmij baterię i odłącz zasilanie na 30 sekund
    2. Wyjmij ram i odłącz monitor
    3. Włóż spowrotem baterię i podepnij kabel zasilania
    3. Pozostaw podpięty sam włącznik i nic więcej w miejscu gdzie po prawej wystają 4 przewody
    4. Odpal kompa jeżeli wiatraczki nie drgną to albo masz coś źle podłączone, albo uszkodzoną płytę lub zasilacz.

    Dodano po 1 [minuty]:

    5. Możesz spróbować przeczyści płytę główną alkoholem technicznym (izopropanol) przy pomocy szczoteczki do zębów, miałeś tam w środku taki bałagan że może coś gdzieś zwiera.

    0
  • #22 27 Lip 2012 21:23
    kostian
    Poziom 25  

    Kupiłeś nowe czy używane podzespoły ?

    0
  • #23 27 Lip 2012 22:28
    169arteis
    Poziom 9  

    nowe w sklepie z częściami komputerowymi, wątpię aby sprzedawali popsute podzespoły

    próba z innym procesorem bez powodzenia pamięć to samo. jeśli płyta byłaby walnięta to nie podawałaby napięć na usb ani na myszkę/klawiaturę niema zapachu spalenizny ani zadnych zadrapań,skrobnięć na laminacie

    na śrubokręt też nie odpala

    czy zasilacz hmm , mam kawałek drutu , wpiąć kabel do zasilacza, wyjąć wszystko od płyty i wsadzić drut do zielonego i któregokolwiek czarnego?

    0
  • #24 27 Lip 2012 22:51
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Czy zorganizowałeś już sobie głośniczek?

    0
  • #25 28 Lip 2012 11:00
    Kiermasz
    Poziom 19  

    Witam.
    Ja bym proponował sprawdzić osobno sam zasilacz, czy raczy wstawać poprzez zwarcie kabla zielonego z którymś czarnym a jest tam kilka czarnych.
    Powinien się wtedy włączyć i za razem zacząć obracać wentylator, który jest w niego wbudowany.
    Co do głośnika systemowego to polecam. Pomaga szybko zdiagnozować problem, ale tylko wtedy, gdy płyta główna posiada zasilanie.
    Pozdrawiam.

    0
  • #26 28 Lip 2012 11:40
    edekk
    Poziom 26  

    Cytat:
    Ja bym proponował sprawdzić osobno sam zasilacz, czy raczy wstawać poprzez zwarcie kabla zielonego z którymś czarnym a jest tam kilka czarnych.



    Cytat:
    zasilacz jest nowy sprawdzony u sąsiada u niego komputer na nim sie uruchamia


    Jeżeli tam pracuje poprawnie to po co takie eksperymenty?

    0
  • #27 29 Lip 2012 12:24
    belineaenter
    Poziom 9  

    Plyta glowna, lub uszkodzony procesor. Plyte na gwarancje daj to sprawdza, mi kiedys w sklepie sprzedali uszkodzona plyte

    0
  • #28 30 Lip 2012 20:42
    kostian
    Poziom 25  

    Odepnij wszystkie kabelki z płyty od gniazd USB i całą resztę od sygnalizacji diód, zewrzyj na chwilkę piny "Power Switch" na płycie i zobacz co się stanie.
    Powodzenia.

    0
  • #29 31 Lip 2012 19:15
    169arteis
    Poziom 9  

    przyczyną była wtyczka 20+4pin po wyjęciu 4pinowej wtyczki obok tej 20pinowej wystartował , ale bios sygnalizował na monitorze że jeden z dysków ma "smart bad backup and replace" hdtune daje informacje że jest 30tyś relokoanych sektorów

    jest problem z wydajnoscia - jak jest duży młyn w grze alien vs predator tego z 2010r to się tnie gra orginał na steam . w misjach (kampanii) nie tnie się .

    0
  • #30 31 Lip 2012 20:44
    Mateusz584
    Poziom 16  

    Witam dysk do zerowania w MHDD(może pomoże) pozdrawiam

    0