Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ducato 3,0 2007 - światła postojowe wyłączają się przy 2 żarówkach (tył)

LyyynX 28 Lip 2012 13:17 6434 11
  • #1 28 Lip 2012 13:17
    LyyynX
    Poziom 13  

    Każda lampa w ciężarowych posiada 2 żarówki, na 1 żarówie po obu stronach działa wszystko. problem pojawia się gdy do drugiego pustego gniazda wkładam drugą zarówę. Gdy podłączam w lewej tylnej lampie gaśnie po 1 sekundzie lewa strona i tak samo w prawej. Wyłączam stacyjkę, odłączam dodane żąrówki, włączam znow i świeci po staremu. Dodam jeszcze, że oczywiście denerwuje kontrolka przepalonych żarówek na tablicy rozdzielczej.

    0 11
  • Pomocny post
    #2 28 Lip 2012 14:05
    kybernetes
    Poziom 39  

    Tak się będzie zachowywać w dwóch przypadkach:

    a) jeżeli masz tam założone żarówki 10W (na każdej stronie powinny być dwie po 5W)
    b) jeżeli z zasilania tylnych pozycji wyprowadzone masz jakieś obrysówki itp. dodatkowe odbiorniki mocy.

    Ducato ma kontrolę prądu św. pozycyjnych i w przypadku większego poboru odłącza te obwody.

    0
  • #3 28 Lip 2012 14:07
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To oryginalne klosze? Żarówki wstawione zgodnie z wymaganiami?

    0
  • #4 28 Lip 2012 23:18
    LyyynX
    Poziom 13  

    ok, wszystko baja, zgadza się, żarówki 10w, wstawiłem po 1 na strone i dołączyłem do tego równolegle zasilanie tablicy rej i 2 obrysówek z boku, pali się wszystko i nawet kontrolka z tablicy zgasła. CZY gdy włoże 2x5W pod kazda lampe zostanie jak jest czy znow bedzie wyłączać? pozstojówki mam wszystkie łącznie po 15 diód led na stronie ( 3 lampki )[/code]

    0
  • Pomocny post
    #5 28 Lip 2012 23:40
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No dokładnie! W kloszach mają być żarówki 5W. Więc jak wstawisz więcej, to system zgłasza problem. W tym przypadku zwarcie. Prosta matematyka - ile jest 5+5, a ile 10+10?
    Jakie postojówki LED? Lampy obrysowe? Czy wstawiłeś zamiast żarówek ledy w klosze? Bo piszesz tak pokrętnie, że ciężko pojąć.

    0
  • Pomocny post
    #6 29 Lip 2012 08:57
    gacopiesz
    Poziom 18  

    żarówki mają być tej mocy co przewidział producent,
    żarówki najlepiej wstawiać tej samej firmy o małym rozrzucie produkcyjnym
    żadnych wyprowadzeń na dodatkowe oświetlenie z oryginalnej instalacji

    0
  • #7 29 Lip 2012 10:49
    LyyynX
    Poziom 13  

    Już pokrętność tłumaczę :) W kloszu prawym mam 1 żarówkę 5W i do niej równolegle mam 3 lampki diodowe (obrys górny 3 led, obrys dolny 3 led, i podśw tablicy 9 led) - tak wygląda prawa strona a lewa wygląda identycznie. Wszystko świeci i kontrolka na tablicy też zgasła. \czy jak dołożę i bede chciał mieć prawidłowo po 2x5W w lampie to zxnow bedzie gasnąć i obrysy bede musiał ciągnąć poprawnie z instalacji czy to co mam wytrzyma na led-ach?
    i czy przewody mogą się bardziej grzać, fiaty mają to do siebie , że przewodziki dają strasznie cienkie i odpowiednie idealnie do tej instalacji jakie montuje się fabrycznie

    0
  • #8 29 Lip 2012 14:05
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    LyyynX napisał:
    że przewodziki dają strasznie cienkie i odpowiednie idealnie do tej instalacji jakie montuje się fabrycznie

    to jest tak zwany spisek księgowych :) Tniemy koszty i lecimy po absolutnym minimum. Niestety...
    Zmierz sobie prąd, jaki płynie w tych doczepionych ledach. Przy takiej ich ilości podejrzewam, że kilka wat się zbierze. I akuratnie mieścisz się w granicach pracy kontrolera świateł. Jak doczepisz właściwą żarówkę, to już przekraczasz i zgłaszana jest usterka. Zrób prosty sprawdzian - odepnij diody, załóż dwie żarówki tak, jak producent przewidział i sprawdź, co pokazuje kontroler. I dopnij te ledy i sprawdź ponownie. I masz odpowiedź. Obawiam się, że będziesz musiał jednak pociągnąć zasilanie innym obwodem. Swoją drogą 9ledów na stronę na oświetlenie rejestracji? Nie za wiele? Co to za lampki są? Bo w fabrycznych widuje się jednego, dwa fluxy i wystarczy.

    0
  • Pomocny post
    #9 29 Lip 2012 14:22
    kybernetes
    Poziom 39  

    Obrysówki są oryginalnie zasilane ze specjalnego przekaźnika i bezpiecznika 58 na skrzynce w słupku tylnym, na dole po stronie pasażera. Obwody świateł pozycyjnych lewy i prawy składają każdy się z żarówek 5W na przód + 2 x 5W na tył (przód i tył połączone). Tablica rejestracyjna ma osobne zasilanie ze skrzynki bezp.

    0
  • #10 26 Wrz 2012 19:04
    LyyynX
    Poziom 13  

    Po poprawnym podłączeniu przewodów do lamp i wstawieniu 5W żarówek wszystko wróciło do normy

    Moderowany przez ANUBIS:

    Treść raportu
    23 Sie 2015 21:51 :: LyyynX
    Prośba o odblokowanie tematu: "kolejny problem

    2
  • #11 04 Paź 2016 19:31
    zabka_2008
    Poziom 2  

    Witam . Mam podobny problem tzn . Chciałem dołożyć sobie obrysowki . Założyłem po 3 na stronę auta . Każda ma żarówkę 5 w . No i dopiero teraz dowiaduje się że komputer wyłącza mi światła po ok 2 sek . ( Podłączyłem je pod kostki w lampach ) . Czy ktoś wie jak mam je teraz odłączyć Aby komputer ich nie wyłączal ? A żeby załączały się razem z światłami postojowymi tak jak powinno być. Ducato 3.0 2007 rok . Moja wersja fabrycznie ich nie miała. Pozdrawiam Proszę o wypowiedź

    1
  • #12 04 Paź 2016 20:47
    LyyynX
    Poziom 13  

    Zamiast żarówek 5W daj ledy albo podłącz to co masz pod instalacje obrysówek tak jak powinno być. Innego (łatwego) wyjścia nie masz,, pozdro !!

    3