Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opticum 4060CX Plus - nie działa - na wyświetlaczu "EUnE" i żadnej rea

czekuz 29 Jul 2012 01:22 2096 2
  • #1
    czekuz
    Level 11  
    Prośba do Wszystkich - może ktoś ma schemat, lub miał podobną usterkę, bo przekopałem wszystkie fora i nigdzie żadnej wzmianki na ten temat. Odbiornik nagle przestał działać i nie reaguje na pilota i także na żaden przycisk na odbiorniku. Po włączeniu do gniazda sam się włącza automatycznie i wyświetla się napis "EUnE" (pierwsze E nie ma górnej kreski poprzecznej". Brak schematu uniemożliwia jakąkolwiek diagnozę, jedynie co mogłem sprawdzić to wyjścia napięć z zasilacza - jest ich 5 i tak, względem masy zasilacza - wartości są następujące : 24V; 10V; 24V; 19V; 21V, zaś pomiar dokonany względem masy odbiornika - masa zasilacza ma + 24V; drugi pin ma 0V, trzeci -13V; czwarty 0V; piąty - 5V; szósty - 3V. Pomiar napięć na stabilizatorze LM317, jest tylko na wejściu 24V - nie ma natomiast napięcia regulacji i wyjścia, co skutkuje, że brak napięć zasilania na konwerter. Wyglądałoby na to, że usterka leży w zasilaczu, ale sprawdziłem w nim poszczególne elementy i takiego przekonania nie mam.



    Proszę więc może ktoś miał już teki przypadek i zechciał by mi coś tu podpowiedzieć - był bym Mu bardzo wdzięczny!

    Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów!!!
  • Helpful post
    #2
    damiasz
    Level 19  
    Witam. Trafił do mnie tuner z napisem "tune" na wyświetlaczu.
    Uszkodzone u mnie były R83,R81 wyrwane z druku (podobno tuner spadł :)
    Napis ten pojawia się gdy dekoder nie widzi głowicy. U mnie nie było komunikacji ale też pojawi się gdy jest uszkodzona głowica.
    pzdr damiasz
  • #3
    czekuz
    Level 11  
    Witam!

    Dziękuję Ci bardzo, bo rzeczywiści ta informacja, jest warta "wartości tego tunera"

    Pozdrawiam!......

    "Bądź szczęśliwy do końca swoich dni"