Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PANASONIC SA-PM4 - PO BURZY NIE WŁĄCZA SIĘ, BŁĄD F76

29 Lip 2012 11:10 2474 4
  • Poziom 9  
    Witam. Mam do naprawy wieżę jak w tytule. Po włączeniu do sieci wyświetla się błąd F76. W internecie znalazłem informację że jest to problem po stronie zasilania. To by się zgadzało, gdyż uszkodzenie nastąpiło po uderzeniu pioruna. Po sprawdzeniu zasilania na płycie głównej znalazłem nieprawidłowe napięcia na stabilizatorze IC801. Na wyjściu jest 3,9V mierzone względem VSS (końcówka 2 tegoż stabilizatora). Czy to jest prawidłowe napięcie, bo według mnie powinno być 3,3V. Po drugie przed stabilizatorem jest stabilizator na tranzystorze. Na wyjściu jego (kolektor) powinno być ok. 4,5V według servis manual. Uszkodzona jest dioda zenera pomiędzy bazą a VSS, stąd ta niezgodność napięcia na emiterze. Postanowiłem pominąć stabilizator i tranzystor i w miejsce wyjścia stabilizatora podałem 3,3V z zewnętrznego zasilacza. Efekt był taki że wieża się dalej nie uruchamiała ale nie wyświetlał się już błąd. Czy może być uszkodzony procesor? Czy może moje rozwiązanie z zewnętrznym zasilaniem było nieprawidłowe i dalej nie działała wieżyczka? Proszę o jakieś porady.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Mała poprawka. Wyjście stabilizatora na tranzystorze to EMITER.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Następne moje pytanie. Jaką diodą zastąpić orginalną diodę zenera B0BC01000014 a dokładnie chodzi mi o jej napięcie stabilizacji. W różnych datascheetach nie mogłem znaleźć tej informacji.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Wydaje mi się że wieża próbuje się uruchomić. Co kilka sekund zaczyna pojawiać się napis "HE " (pewnie HELLO) i wyskakuje F76, potem ciemność, 10 sekund i znów "HE " i F76.
  • Poziom 9  
    Teraz znów chwilę posiedziałem nad schematem i włączyłem wieżę. O dziwo załączyła się ale gdy wcisnąłem CD\PLAY znów wyskoczył błąd. Teraz znów wariuje elektronika. No nic, naprawie najpierw zasilacz a potem będe dalej kombinował. Dodam, że jak wyłączę z sieci na kilkanaście sekund to po ponownym włączeniu wtyczki można ją uruchomić. Pojawia się napis " HELLO" , potem na chwilę zegarek i wyskakuje F76 i wieża przechodzi w tryb standby. Ponowne wciśnięcie przycisku włączania odrazu wyświetla błąd F76.
  • Admin grupy audio
    Jeszcze jedno - w tych wieżach bardzo często trzeba poprawić wszystkie luty. Dopóki stoi na swoim miejscu, to jest dobrze, ale jak poruszysz, zaczniesz grzebać, to połączenia tracą kontakt i sprzęt głupieje. Całkiem niedawno straciłem przez to dwa dni - był do wymiany laser, laser wymieniłem i wieża zaczęła głupieć - pomogło przelutowanie całej płyty głównej.
    Przestrzegam, bo może być tak, że naprawisz zasilacz, a wieża dalej będzie się dziwnie zachowywała - wówczas jeśli będziesz na 100% pewny, że poprawnie naprawiłeś zasilacz, to przelutuj płytę, tylko uważaj żebyś nie porobił zwarć.