Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak połączenia z siecią przy aktywnym połączeniu z routerem!!

kasiek2487 29 Jul 2012 13:39 6417 38
  • #1
    kasiek2487
    Level 9  
    [code]Drodzy forumowicze,

    mój mąż ma problem aby połączyć się z siecią przez laptopa Acer, przy jednoczesnym aktywnym połaczeniu z routerem- jest to norweski modem tele nord Multilmodem ZY XEL P2812. Zaznaczę, że z tej samej sieci korzystają dwie inne osoby i na ich laptopach internet śmiga, gdy podpina się kablem to jest wszystko ok a przez wiFi nie ładuje żadnej strony. Sprawdzał ustawienia sieciowe z pozostałymi i wszystko jest tak samo, resetował kartę sieciową i to też nie pomogło. Przesyłam poglądy z jego systemu:


    Microsoft Windows [Wersja 6.0.6002]
    Copyright ˆ 2006 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\Bastek>ping onet.pl

    Badanie onet.pl [213.180.141.140] z 32 bajtami danych:
    OdpowiedŸ z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=48ms TTL=48
    OdpowiedŸ z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=47ms TTL=48
    OdpowiedŸ z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=47ms TTL=48
    OdpowiedŸ z 213.180.141.140: bajtów=32 czas=47ms TTL=48

    Statystyka badania ping dla 213.180.141.140:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
    Szacunkowy czas błšdzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 47 ms, Maksimum = 48 ms, Czas œredni = 47 ms

    C:\Users\Bastek>ping213.180.141.140
    Nazwa 'ping213.180.141.140' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub
    zewnętrzne,
    program wykonywalny lub plik wsadowy.

    C:\Users\Bastek>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Bastek-PC
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włšczony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włšczony. . . . : Nie
    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : lan

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połšczenie sieci bezprzewodowej:

    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter

    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-19-7E-B6-E7-94
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::6ce1:ede:28f0:ac4e%10(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.70(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 29 lipca 2012 11:13:50
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 30 lipca 2012 11:13:51
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 251664766
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-15-5C-5A-53-00-1B-24-69-8C-D3

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 130.67.15.198
    193.213.112.4
    10.0.0.138
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włšczony

    Karta Ethernet Połšczenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1B-24-69-8C-D3
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::387e:bf14:7164:b455%8(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.3(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 29 lipca 2012 11:20:58
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 30 lipca 2012 11:20:59
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 234887972
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-15-5C-5A-53-00-1B-24-69-8C-D3

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 130.67.15.198
    193.213.112.4
    10.0.0.138
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włšczony

    Karta tunelowa Połšczenie lokalne* 2:

    Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik odłšczony
    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.lan
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Połšczenie lokalne* 3:

    Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik odłšczony
    Sufiks DNS konkretnego połšczenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak

    C:\Users\Bastek>ipconfig/release
    Żšdana operacja wymaga podniesienia uprawnień.

    C:\Users\Bastek>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Bastek-PC
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włšczony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włšczony. . . . : Nie
    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : lan

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połšczenie sieci bezprzewodowej:



    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter

    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-19-7E-B6-E7-94
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::6ce1:ede:28f0:ac4e%10(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.70(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 29 lipca 2012 11:13:50
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 30 lipca 2012 11:13:51
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 251664766
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-15-5C-5A-53-00-1B-24-69-8C-D3

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 130.67.15.198
    193.213.112.4
    10.0.0.138
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włšczony

    Karta Ethernet Połšczenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce Networking Controller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1B-24-69-8C-D3
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::387e:bf14:7164:b455%8(Preferowane)

    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.3(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 29 lipca 2012 11:20:58
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 30 lipca 2012 11:20:59
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 234887972
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-15-5C-5A-53-00-1B-24-69-8C-D3

    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 130.67.15.198
    193.213.112.4
    10.0.0.138
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włšczony

    Karta tunelowa Połšczenie lokalne* 2:

    Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik odłšczony
    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.lan
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak

    Karta tunelowa Połšczenie lokalne* 3:

    Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik odłšczony
    Sufiks DNS konkretnego połšczenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01
    DHCP włšczone . . . . . . . . . . : Nie
    Autokonfiguracja włšczona . . . . : Tak

    C:\Users\Bastek>ipconfig/renew

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Wystšpił błšd podczas odnawiania interfejsu Połšczenie sieci bezprzewodowej: nie
    można
    skontaktować się z serwerem DHCP. Upłynšł limit czasu żšdania.

    Karta bezprzewodowej sieci LAN Połšczenie sieci bezprzewodowej:

    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::6ce1:ede:28f0:ac4e%10
    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.70
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138

    Karta Ethernet Połšczenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::387e:bf14:7164:b455%8
    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.3
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138

    Karta tunelowa Połšczenie lokalne* 2:

    Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik odłšczony
    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan

    Karta tunelowa Połšczenie lokalne* 3:

    Stan noœnika . . . . . . . . . . .: Noœnik odłšczony
    Sufiks DNS konkretnego połšczenia :

    C:\Users\Bastek>ipconfig/flushdns
    Żšdana operacja wymaga podniesienia uprawnień.

    C:\Users\Bastek>netsh winsock resetcatalog
    Nie znaleziono następujšcego polecenia: winsock resetcatalog.

    C:\Users\Bastek>netsh winsock reset catalog
    Żšdana operacja wymaga podniesienia uprawnień.


    C:\Users\Bastek>netsh int ip reset.log
    Nie znaleziono następujšcego polecenia: int ip reset.log.

    C:\Users\Bastek>



    Jego system operacyjny to Vista!
    Czekam na Wasza pomoc, mam nadzieję, że uda się coś zrobić na odleglość!
  • #2
    szwagros
    Level 33  
    Zdecyduj się na jedno połączenie - albo kabel, albo wifi.
  • #3
    kasiek2487
    Level 9  
    Chce się łączyc przez wifi ale nie może!Nie wiemy w czym tkwi błąd....
  • #4
    zdenek13
    Level 11  
    Może sterownik w laptopie jest nie właściwy?? Spróbujcie czy działa z innym routerem np u sąsiada.
  • #5
    kasiek2487
    Level 9  
    warto chyba wspomnieć,że ma problem z połaczeniem wlaśnie z tamtym routerem bo w domu czy u teściów łączył się przez wifi bez żadnych problemów.
  • #6
    szwagros
    Level 33  
    kasiek2487 wrote:
    Chce się łączyc przez wifi ale nie może!Nie wiemy w czym tkwi błąd....

    W takim razie co to za połączenie?
    Code:
    Karta Ethernet Połšczenie lokalne: 
    

    Sufiks DNS konkretnego połšczenia : lan
    Adres IPv6 połšczenia lokalnego . : fe80::387e:bf14:7164:b455%8
    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.0.0.3
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyœlna. . . . . . . . . . : 10.0.0.138
  • #7
    kasiek2487
    Level 9  
    Osobiście nie znam się na odczytach wszelkich kodów itd i dlatego piszę prosząc o pomoc w jakis przejrzysty sposób!
    Ma połaczenie z routerem ale nie ładuje mu żadnej strony czy nie działa gg bądż skype...
  • #8
    szwagros
    Level 33  
    Wyłącz wszystkie połączenia sieciowe poza 'Połączenie sieci bezprzewodowej'.
  • #9
    kasiek2487
    Level 9  
    a jakies inne alternatywy?
  • #11
    kasiek2487
    Level 9  
    Jest to ta sama sieć...
  • #12
    tzok
    Moderator of Cars
    kasiek2487 wrote:
    mój mąż ma problem aby połączyć się z siecią przez laptopa Acer, przy jednoczesnym aktywnym połaczeniu z routerem- jest to norweski modem tele nord Multilmodem ZY XEL P2812. Zaznaczę, że z tej samej sieci korzystają dwie inne osoby i na ich laptopach internet śmiga, gdy podpina się kablem to jest wszystko ok a przez wiFi nie ładuje żadnej strony. Sprawdzał ustawienia sieciowe z pozostałymi i wszystko jest tak samo, resetował kartę sieciową i to też nie pomogło. Przesyłam poglądy z jego systemu
    Nadal nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :/
    Po co chce być podpięty do tej samej sieci jednocześnie po kablu i przez WiFi? Co rozumiesz przez "aby połączyć się z siecią (...), przy jednoczesnym aktywnym połączeniu z routerem"? Może to naszkicuj...
  • #13
    kasiek2487
    Level 9  
    Zacznę od tego,że podczas wykonywania poleceń był podpięty kablem (nie odłączył go bo myślał,że nie ma to żadnego znaczenia), cały czas próbuje się połączyć z netem przez wifi. Temat łaczenia przez kabel zamykamy i próbujemy rozwiązać problem braku internetu przy aktywnym połaczeniu ze wspomnianym routerem.
  • #14
    tzok
    Moderator of Cars
    No to przy aktywnym połaczeniu wyłącznie przez WiFi (kabel odpięty) proszę kolejno wykonać następujące polecenia:
    Code:
    ping 10.0.0.138
    
    ping 130.67.15.198
    ping 8.8.8.8
    ping onet.pl
    ...i wkleić tutaj ich wyniki.
  • #15
    kasiek2487
    Level 9  
    Oto są wyniki:
    Microsoft Windows [Wersja 6.0.6002]
    Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\Bastek>ping 10.0.0.138

    Badanie 10.0.0.138 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.

    Statystyka badania ping dla 10.0.0.138:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1 (25% straty),

    C:\Users\Bastek>ping 130.67.15.198

    Badanie 130.67.15.198 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.

    Statystyka badania ping dla 130.67.15.198:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1 (25% straty),

    C:\Users\Bastek>ping 8.8.8.8

    Badanie 8.8.8.8 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.
    Odpowiedź z 10.0.0.70: Host docelowy jest nieosiągalny.

    Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 3, Utracone = 1 (25% straty),

    C:\Users\Bastek>ping onet.pl
    Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta onet.pl. Sprawdź nazwę i ponów pró
    bę.

    C:\Users\Bastek>
  • #16
    tzok
    Moderator of Cars
    Konfiguracja IP była wprowadzona ręcznie czy z DHCP? Możesz się zalogować przez WiFi na stronę administracyjną routera? Jeśli tak to pod jakim adresem?
  • #17
    kasiek2487
    Level 9  
    IP nie było wprowadzane ręcznie. Jeżeli chodzi o stronę administratora to mój Mąż nie wie pod jakim adresem można na nią wejść...
  • #18
    tzok
    Moderator of Cars
    Zapewne pod 10.0.0.138 ale po WiFi ten adres nie odpowiada. Może na WiFi jest włączona jakaś filtracja?
  • #19
    kasiek2487
    Level 9  
    Cięzko jest mi cokolwiek powiedzieć bo mąż jest w Norwegii i tam podejmuje próby połączenia się ze siecią. Dostaąłm od niego wiadomość, że podpinał antenkę WiFi i to nie dało żadnego rezultatu, jak i również komp nie laczy się
    z żadnym polaczeniem sieciowym nawet z brodbandem ktory ma karte sieciowa
    wbudowana!

    Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

    Czy to możliwe aby na WiFi byłaby jakaś filtracja? Czym można wytłumaczyć fakt,że jeszcze kilka dni temu tzn w czwartek WiFi działało?
  • #20
    tzok
    Moderator of Cars
    Zazwyczaj na WiFi jest filtracja, być może właściciel modemu odciął dostęp do internetu po WiFi dla "obcych". Jeśli ping na adres bramy domyślnej nie odpowiada to Internetu nie będzie.
  • #21
    kasiek2487
    Level 9  
    Właścieciel modemu nie zablokował dostępu dla innych gdyż z jego sieci korzystają dwie osoby, one nie mają żadnego problemu z ładowaniem stron, tylko problem pojawił się na Acerze mojego Męża:( Czy da się cos jeszcze zrobić?
  • #22
    tzok
    Moderator of Cars
    Spróbować połączyć się innym urządzeniem niż ten laptop którego normalnie używa. Być może właściciel modemu właśnie jemu jednemu zablokował dostęp.
    Ta sieć WiFi jest otwarta czy wymagana jest w niej jakaś autoryzacja?
  • #23
    kasiek2487
    Level 9  
    Sieć WiFi wymaga autoryzacji ale został mu udostepniony klucz dostępu. Na telefonie łapie daną sieć i łączy się z internetem...
  • #25
    kasiek2487
    Level 9  
    JAk to można sprawdzić?
  • #26
    tzok
    Moderator of Cars
    Zależy jaki telefon ale w instrukcji obsługi powinno być wszystko opisane. Jeśli to Android to można użyć np. Network Info II z Google Play.
  • #27
    kasiek2487
    Level 9  
    Niestety instrukcji obsługi mąż nie ma przy sobie a ja nawet nie wiem co mógł z nią zrobić ale poszukam coś na internecie:)
  • #28
    Tommy82
    Level 41  
    Może adresy MAC są w ruterze blacklistowane/whitelistowane.
    Zaloguj się na ruter po kablu i zrób printscreeny z konfiguracją wifi.

    To raz a dwa stawiam jednak na awarie rutera.
    To by już był kolejny przypadek tego lata.
    Mogę spokojnie stwierdzić ze pierwszym objawem spuchniętych kondensatorów koło gniazdka zasilania są takie problemy z wifi.
  • #29
    kasiek2487
    Level 9  
    Jeżeli adresy MAC byłyby blokowane to inne osoby nie łączyłyby się z siecią, chyba że się mylę? Niestety właściciel routera nie zna adresu aby zalogować się na stronę routera także ten krok będzie niemożliwy...