Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32PW9528 - Po odłączeniu cewek rozmagnesowujących mruga tylko dioda.

WZbych 29 Jul 2012 19:58 1648 8
    WZbych
    Level 13  
    Philips 32PW9528 chassis EM5.1E_AA. Po wymianie trafopowielacza [był brak ostrości obrazu-nie regulował]. Obraz ostry tylko widać że namagnesowany. Podkusiło mnie odłączyć cewkę rozmagnesowującą celem sprawdzenia czy to nie wina pozystora. Po włączeniu już odbiornik się nie uruchomił, a mruga tylko cały czas dioda Stand-By. Mruganie jednostajne i dość szybkie. Proszę o podpowiedzi-sugestie co w tym wypadku mogło się uszkodzić, a może ten model po prostu się zabezpiecza. Przetwornica po obciążeniu żarówką nie startuje [ale to chyba norma w Philipsach]. Wstawiłem też z powrotem trafo, które nie miało tylko ostrości, ale to nic nie zmieniło na lepsze. Podmieniłem też HOT-a 7421 bez skutku. Czekam na podpowiedzi.
    radsat
    Moderator
    Trudno ci coś doradzić, nic tu się kupy nie trzyma. O normach w Philipsach nie wspomnę. Jesteś pewien że w ogóle wiesz co robisz? Czy tak napisano? Bez urazy.
    zielonyglon
    Level 10  
    Quote:
    a może ten model po prostu się zabezpiecza.

Tiaaa, w ten sposób zabezpiecza się przed dyletantami.
    WZbych
    Level 13  
    Witam. Przepraszam. Wtyczki mi się nie pomyliły, a całkowitym laikiem w tej dziedzinie nie jestem. Przykro mi ze tak sądzicie.
    LeDy
    Level 43  
    WZbych wrote:
    Wtyczki mi się nie pomyliły, a całkowitym laikiem w tej dziedzinie nie jestem. Przykro mi ze tak sądzicie.
    Te wtyczki to o czym świadczą?
    Quote:
    Proszę o podpowiedzi-sugestie co w tym wypadku mogło się uszkodzić .... Wstawiłem też z powrotem trafo, które nie miało tylko ostrości, ale to nic nie zmieniło na lepsze. Podmieniłem też HOT-a 7421 bez skutku.
    A to wiedza czy .....?
    zielonyglon
    Level 10  
    Quote:
    a całkowitym laikiem w tej dziedzinie nie jestem.

Ale w 95% na pewno. Skoro wtyczki się nie pomyliły, to trzeba szukać dalej. I ty musisz to zrobić, my za ciebie pomiarów nie zrobimy, ani nie znajdziemy gdzie sobie kuku zrobiłeś.
    WZbych
    Level 13  
    Po włączeniu dioda niebieska zapala się, a po chwili zaczyna mrugać jednostajnie dość szybko.
    +11V_STBY mam 17V
    VTUN mam 67V
    5,2V mam 5,5V

Na wyjściu SWITCH tranzystor 7131 napięcie prawidłowe [9V].
    Na wyjściu SWITCH tranzystor 7141 tylko +1V [na Drenie prawidłowe, czyli brak wysterowania tego tranzystora].
    Czyli TVC nie wchodzi w stan gotowości. Pytanie mam następujące jak postępować kolejno celem zdiagnozowania usterki?
    Za wszystkie poważne podpowiedzi z góry dziękuję.
    WZbych
    Level 13  
    TV został naprawiony [uszkodzony był FET w zasilaczu], ale niestety ma uszkodzony kineskop [maskownica]. Wszystko inne działa jak należy. Więc telewizorek tylko na części gdyby ktoś był zainteresowany.