Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linux - Środowisko programistyczne dla ubuntu

30 Jul 2012 17:40 2834 12
    Anonymous
    Anonymous  
    mickpr
    Level 39  
    Sprecyzuj - jakich mikrokontrolerów?
    Anonymous
    Anonymous  
    mickpr
    Level 39  
    Z graficznych polecam Eclipse+ avrplugin +avrdude.
    Można używać też codeblocks.
    Jest wiele możliwości - można na przykład "odpalić" AVR Studio v4.xx pod Wine.
    Może koledzy pomogą... z większą ilością przykładów.
    http://pld.wmid.amu.edu.pl/materialy/avr.pdf

Wujek Googiel powie najwięcej.
    LordBlick
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mickpr wrote:
    Z graficznych polecam Eclipse+ avrplugin +avrdude.
    A ja nie polecam mulastych IDE, ale co kto woli, zwłaszcza przy lepszym sprzęcie nie będzie róznicy. Natomiast sprawdź Code::Blocks, simavr, Istnieje tez oryginalny toolchain od Atmela:
    http://www.atmel.com/tools/ATMELAVRTOOLCHAINFORLINUX.aspx
    Co do odpalania AS4 pod wine, to lepiej pod VirtualBox zainstalować Windows lub ReactOS(przy braku odpowiedniej licencji na Win) i AS4. Przy dobrej konfiguracji to nawet narzędzia do debugowania pójdą.
    mickpr
    Level 39  
    LordBlick wrote:
    Co do odpalania AS4 pod wine, to lepiej pod VirtualBox zainstalować Windows lub ReactOS(przy braku odpowiedniej licencji na Win) i AS4. Przy dobrej konfiguracji to nawet narzędzia do debugowania pójdą.

A to czemu? Boisz się, że coś nie pójdzie?
    Ja ostatnio uruchomiłem pod Wine nawet coś tak "grubego" jak Altium Designer Viewer - działało bezproblemowo łącznie z widokiem 3D.
    Co do eclipse - to już się sprzeczaliśmy w tym temacie, więc przemilczę.
    De gustibus...
    Anonymous
    Anonymous  
    piotrva
    I co na tym uruchomić? Jakie sensowne IDE? Bo skoro Kolega zaczyna programować uC to praca w trybie tekstowym i bez kolorowania składni może być nieco niewygodna.
    vmario
    Level 14  
    raf092 wrote:
    Jest problem, okazało się, że maszyna jest na tyle stara że nawet openboxa przycina nie wspominając o uruchomieniu jakiegoś programu.

Pentium II 333MHz
    RAM: 384 MB

Jakieś sugestie? Pecet ten jako jedyny ma port LPT który z tego co wiem jest najwygodniejszy dla początkujących.

Wywal Ubuntu i wrzuć coś lekkiego, np. Arch Linuksa. Daruj sobie Eclipsa i weź jakikolwiek edytor tekstowy, np. Kate, jeżeli zależnośći KDE Ci maszyny nie zabiją, albo jakiś inny, lżejszy, na pewno wujek Google Ci podpowie. Oczywiście, możesz po prostu pisać w Vimie, ja z powodzeniem kodowałem w Vimie pod ATmegi, także zawodowo. Do tego AVR GCC jako kompilator i AVR DUDE do programowania.

O LPT zapomnij, zamów sobie programator USBasp albo jakiś klon AVRISP mkII -- za 100PLN dostaniesz uniwersalny programator na USB, upewnij się tylko, że obsłuży ATxmegi, bo pewnie zechcesz po nie w przyszłości sięgnąć.
    LordBlick
    To że się ten Pentium II przycina to jest tylko kwestia konfiguracji. spróbuj, jak się odpali ten obraz:
    ftp://ftp.pld-linux.org/people/qwiat/pld-live_th/2009.02/pld-live_th.2009.02.i486.iso
    Polecam Trinity (trunk dawnego KDE3) jako desktop:
    http://www.trinitydesktop.org/
    vmario wrote:
    O LPT zapomnij
    avrdude na pewno da radę. Nawet jak programator na USB będzie potrzebował update.
    vmario wrote:
    za 100PLN dostaniesz uniwersalny programator na USB
    Za 100zł to i można kupić lepszą płytę z procesorem i pamięciami... :P
    gaskoin
    Level 38  
    piotrva wrote:
    I co na tym uruchomić? Jakie sensowne IDE? Bo skoro Kolega zaczyna programować uC to praca w trybie tekstowym i bez kolorowania składni może być nieco niewygodna.

Piotrku nie wiem czy kiedykolwiek dotykałeś chociażby linuksa, ale wyobraź sobie, że istnieje coś takiego jak LXDE, na którym ten system działa. Z lżejszych IDE to można odpalić chociażby Code::Blocks. Jak ktoś ma komputer 300 MHz to ma go wyrzucić od razu na śmietnik bo potrzeba mu AŻ 1 GHz ?