Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GeForce 440 GT - Niepoprawne działanie nowej karty graficznej.

Drozdziu123 31 Jul 2012 01:36 2070 22
    Drozdziu123
    Level 9  
    Witam.

Kupiłem sobie nową kartę graficzną. Wcześniej pracowałem na zintegrowanej. Podpiąłem wszystko jak należy. Odpaliłem PC. Zainstalowałem najnowsze sterowniki jakie są na stronie producenta. Problem polega na tym, ze po dłuższej pracy /gry,przeglądanie internetu/ w pewnym momencie pojawił się bluescreen, komputer momentalnie się zrestartował i niby wszystko wróciło do normy. Po jakimś czasie pojawiły się kolejne objawy czegoś niedobrego. Mianowicie ekran zaczął się wieszać na kilka sekund z dość dużą częstotliwością. Bardzo proszę, poradźcie mi coś, co mógłbym spróbować zrobić by wszystko wróciło do normy...

Parametry gruchota:
    Proc. : AMD Athlon 64 x2 Dual 3600+
    Graf. : nVidia GeForce 440 GT 1GB Ram DDR3
    Pł.Gł. : GA-M61SME-S2
    Ram : 2GB
    Zas. : ModeCom Fell 3 350-ATX
    Sys. : XP sp2 32bit

PS. Jeżeli źle otagowałem temat, bądź zamieściłem go nie tam gdzie trzeba proszę o przeniesienie i oczywiście owyrozumiałość :) Pozdrawiam i czekam na pomoc.
    leven
    Level 37  
    Przydał by się odczyt z jakiegokolwiek monitoringu lub wyniki pomiaru napięć woltomierzem w idle (praca w internecie) i pod obciążeniem (benchmark, gra, itp).

Ściągnij i uruchom program "hwmonitor".
    Pozostaw go na pulpicie, niech sobie monitoruje.
    Następnie uruchom np. 3dmark "vantage".
    Po ukończeniu testu, wykonaj zrzut ekranu z wcześniej uruchomionego "hwmonitora" i daj fotkę na forum do wglądu.

http://www.dobreprogramy.pl/3DMark-Vantage,Program,Windows,12252.html

http://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,Program,Windows,33495.html
    Drozdziu123
    Level 9  
    Podczas instalacji 3D Marka wyrzuca błąd że wymagana jest vista...
    Drozdziu123
    Level 9  
    Dobra znalazłem starszą wersje 3D marka działającą pod XP, zasysam, zobaczymy...
    Drozdziu123
    Level 9  
    Przepraszam, że to tak długo trwało ale musiałem iść do pracy...

• Helpful post
    kasiunia7777
    Level 39  
    tu wygląda niby dobrze, choć są małe rożnice w napięciach. Ja bym na twoim miejscu spróbowała na innym zasilaczu bo ten co masz to produkt zasilaczo podobny i możliwe że to przez niego.
    Wcześniej pracowałeś na zintegrowanej karcie grafiki to zasilacz nie był tak obciążony i jakoś to chodziło a teraz może sobie nie radzić
    Drozdziu123
    Level 9  
    Aha, przy starcie systemu zaraz po odpaleniu winki wywala mi error...:

leven
    Level 37  
    Drozdziu123 jak koleżanka wyżej wspomniała, wyniki są w normie, ale przy dłuższej pracy, zasilacz może nabierać temperatury i wtedy napięcia mogą się bardziej obniżać/podwyższać i komputer może się resetować.

Musiał byś po prostu pozostawić HWmonitora na pulpicie i pograć dłuższą chwilę, ale tak długo, aby komputer jeszcze się nie wyłączył i mógł byś na czas wyjść z gry i zrobić zrzut ekranu z HWmonitora.

To darmowy sposób/półśrodek na zlokalizowanie usterki (jeżeli to zasilacz), ale jak masz możliwość, dostosuj się do zaleceń mis. kasiunia7777.

W końcu zmiana karty, to jedyny element zmieniony w komputerze, a sama karta ledwo co się nagrzewa.

EDIT: uruchom menadżera urządzeń i pokaż na forum.
    kasiunia7777
    Level 39  
    mimo że kobieta wiem co mówie mam tatę elektronika i kończe zaocznie technik informatyk, więc można mi zaufać :)
    już nie jeden komputer w zyciu udało mi się zreperować i w 90% takich przypadków to zasilacze są winne.

A sam objaw bluescreena to już może być winny sterownik od karty graficznej. Więc możesz spróbowac je jeszcze raz zainstalować tylko podczas instalacji zaznacz że chcesz czystą instalację (instalacja niestandardowa czy zaawansowana) wtedy usunie te co masz i zainstaluje świeże.
    Drozdziu123
    Level 9  
    Nie kwestionuję tego, że kasiunia może się nie znać. W końcu przyszedłem tutaj po radę :) Jeśli chodzi o zmianę zasilacza to brałem to pod uwagę jeszcze przed zakupem karty, w sensie skoro karta to i zasilacz. Zastanawiałem się jeszcze czy może bios coś chrzani? Ale aż tak się nie znam. Jutro wrócę z pracy to zrobię reinstal sterów.

EDIT

Skoro już mowa o zasilaczach? To jaki polecacie do mojego blaszaka?
    kasiunia7777
    Level 39  
    Drozdziu123 wrote:
    Nie kwestionuję tego, że kasiunia może się nie znać

tak poprostu napisałam bo czasami jak ktoś do mnie przyjdzie i mnie widzi ze śrubokrętem i rozkręconym komputerem to robi dziwną minę. Wiem że u kobiet to rzadkość, nawet się mój szef dziwił jak miałam praktyki że dziewczyna się informatyka interesuje.

tak fortrony tanie i dobre, mają zabezpieczenia to jest ważne.
    A nie masz może od kogoś pozyczyć zasilacza żeby sprawdzić czy to w 100% jest to? w sumie wymiana i tak jest u ciebie zalecana juz ze względu na bezpieczeństwo twojego całego komputera bo jak ci kiedyś ten zasilacz zrobi bum to może razem z nim pojśc do śmietnika reszta komputera, ale najpierw można założyć na test pożyczony i zobaczyć co się będzie działo
    Drozdziu123
    Level 9  
    Właśnie nie za bardzo mam od kogo pożyczyć. Mogę jedynie powiedzieć że pc ma ze 4 lata, rok temu zdechła mi grafika zewnętrzna, (dlaczego nie wiem, być może przez zasilacz). Strasznie meczy mnie ten error na starcie winki. Wiecie od czego to?

ps, który lepiej?
    1. http://www.morele.net/zasilacz-fortron-atx-400-60apn85-416828
    2. http://www.morele.net/zasilacz-fortron-ppa4003201-412845
    kasiunia7777
    Level 39  
    patrz na ilość wtyczek im więcej tym lepiej

tu masz renomowaną liste zasilaczy
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

nie musisz brać koniecznie fortrona, aby nie był z czarnej listy. Jak planujesz za jakiś czas kupować nowy komputer to weź z większą mocą np 500-500W to będzie bardziej przyszłościowe.

Dodano po 7 [minuty]:

w menadżerze urządzeń masz jakieś nierozpoznane urządzenia podejrzewam że ten komunikat właśnie dlatego się pojawia
    Drozdziu123
    Level 9  
    Jeszcze jedno pytanie :D Czy moja płyta główna jest kompatybilna z tą kartą?
    kasiunia7777
    Level 39  
    weszła w płyte , działa, zainstalowały sie sterowniki, wykrywa ją w menadżerze urządzeń. Wszystko jest ok.

Tylko zastanawiam się co to za urządzenie masz nie wykryte w menadżerze urządzeń. Wszystkie sterowniki od płyty głównej masz zainstalowane?
    Może masz drukarkę podłączoną i niezainstalowane do niej sterowniki?
    A może jakiś inny sprzet?

Dodano po 12 [minuty]:

możesz poczytać tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html
    i tutaj
    http://www.zhangduo.com/udi.html

może to pomoże
    Drozdziu123
    Level 9  
    Chciałbym odświeżyć temat jeszcze na chwilkę :)

A więc tak, kupiłem nowy zasilacz przez internet, myślałem, że już wszystko będzie cacy... Okazało się że w zasilaczu jedno wejście, to największe nie pasuje do mojej płyty głównej. Wniosek, zasilacz do zwrotu... Mam nadzieję, że uda się go zwrócić i dostanę pieniądze z powrotem. Tak wiem... Moja wina mogłem 10 razy posprawdzać czy wszystko będzie pasować, teraz sobie w brodę pluję, nie rzezajcie mnie już za to...

Prośba do Was, drodzy forumowicze żebyście pomogli mi dobrać odpowiedni zasilacz do mojego sprzętu, tak, żebym po zakupie nie walił głową w ścianę że czegoś nie podłączę bo nie ma złącza. Ja się na tym kompletnie nie znam. Chodzi mi o to, żebyście mi podesłali linki do konkretnych zasilaczy. Błagam nie odsyłajcie mnie do tematu z renomowaną listą zasilaczy.
    Drozdziu123
    Level 9  
    Rafale, już doszedłem do tego, że pasuje... Jestem laik komputerowy, ale udało się :D
    Dziękuję wszystkim za pomoc, na tą chwilę wszystkie problemy o których pisałem wcześniej ustąpiły, czy to była wina wadliwego zasilacza nie wiem, ale to nie istotne :) Jeszcze raz dzięki wielkie. Zamykamy :)