Witam.
Posiadam kuchenkę gaz-el Indesit K3T76S(X)/U Elite, padł wyświetlacz i nie działa piekarnik, jak obejść wyświetlacz żeby piecyk zaskoczył. Na pierwszym zdjęciu zaznaczyłem strzałką prawdopodobnie uszkodzony element, płytka w tym miejscu jest lekko brązowa.
Witam
Wygląda że na brązowym i niebieskim z lewej masz zasilanie wyświetlacza. Natomiast po prawej jest wyjście z przekaźnika, mostkuj pojedyńczy niebieski z tym drugim niebieskim.
Dlaczego nie zmierzysz napięć, tej diody (pewno zenera), oraz samego rezystora.
Rezystor ma czytelne paski oznaczeń. Te elementy+ rezystor R1, (ten akurat może być uszkodzony, chociaż wygląda dobrze), kondensator i te 4 diody, to są elementy zasilacza elektroniki.
Zamiast kombinować, lepiej to ożywić w normalny sposób.
Zgadzam się z kolegą kwantor ,Ja też bym starał się to naprawiść ,ale jakie pytanie taka odpowiedź bez urazy do nikogo.Układ dość prosty by się pobawić w naprawę.Wystarczy miernik i trochę chęci .
Na razie bym tak zostawił, a w wolnej chwili bym się tym pobawił by naprawić. Sprawdź diodę zenera mostek prostowniczy z 4-dód kondensatory, powodzenia w zabawie.
Witam.
Kolego Rembud1974 ratuj .
Mam podobną uwaloną płytkę i nie idzie odczytać pasków bo rezystor który zaznaczyłeś jest cały zwęglony.
Jeśli masz jeszcze gdzieś zdjęcie w lepszej rozdzielczości mógłbyś odczytać mi kolory pasków na tym rezystorze?
Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Artur
Ja mam trochę poważniejszy problem, bo spalił się mi mały scalak w obudowie SO-16, który znajduje się pod wyświetlaczem. Wypalony jest w miejscu oznaczeń i nie da się nic odczytać.
Jakby ktoś miał taką płytkę w ręku, to prosiłbym o odczyt.
Wyświetlacz da się podnieść kawałek bez odlutowania jak coś
Witam, mam podobny problem. Nie działa piekarnik, zegary się palą.
Pod dotarciu do timera zauważyłem lekkie nadpalenie "jasnego prostokąta". Nie widać tego na zdjęciu.
Nie próbowałem jeszcze mostować jak opisano wcześniej (nie mam pewności czy nie spowoduje to jakiegoś spiecia etc).
Planuje zakupić nowy timer. Nie ma niestety identycznych (kuchenka z 2008 roku). Jest inny pasujący zamiennik z 2015 roku. Problem w tym, że nowy timer ma inny układ bolców do podłączenia. Proszę o poradę jak właściwie podłączyć przewody.