Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n

Dae3 31 Lip 2012 16:55 3806 21
  • #1 31 Lip 2012 16:55
    Dae3
    Poziom 9  

    Witam. Próbuję odblokować moją atmegę8 za pomocą ne555n - ustawiłem extended clock ;/

    Podłączyłem wg. schematu: http://www.seanet.com/~karllunt/fixavr.pdf

    Podczas łączenia poprzez mkAVR calculator otrzymuje takie komunikaty:

    ten:

    Cytat:

    avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.01s

    avrdude.exe: Device signature = 0x010301
    avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    avrdude.exe: safemode: Verify error - unable to read hfuse properly. Programmer may not be reliable.
    avrdude.exe: safemode: To protect your AVR the programming will be aborted

    avrdude.exe done. Thank you.


    lub ten:

    Cytat:

    avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude.exe: Device signature = 0x000000
    avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
    avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    avrdude.exe: reading signature memory:

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude.exe: writing output file "C:\Users\Darecz3k\Documents\mkAVRCalculator\sig_tmp.hex"

    avrdude.exe: safemode: Fuses OK

    avrdude.exe done. Thank you.




    i tak pojawia się raz to a raz to. Przy pomocy mkAVR calculator wygenerowałem taką linie:

    Cytat:
    avrdude -p atmega8 -c usbasp -V -U lfuse:w:0xE1:m -U hfuse:w:0xD9:m


    i dałem "wykonaj". Pojawiają mi się takie komunikaty:

    Cytat:

    avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: Device signature = 0x000000
    avrdude: Yikes! Invalid device signature.
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.


    avrdude done. Thank you.


    lub ten o nie możliwości nadpisania hfuse:

    Cytat:

    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.01s

    avrdude: Device signature = 0xff0307
    avrdude: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    Double check chip, or use -F to override this check.

    avrdude done. Thank you.



    Jak dodam do linii poleceń -F to wiesza się.... mkavr calculator.

    Ściągnąłemavr gui i tam wykonałem polecenie, to co w mkavr calulator czyli:

    Cytat:
    "avrdude" -p atmega8 -c usbasp -F -V -U lfuse:w:0xE1:m -U hfuse:w:0xD9:m
    i tym razem wyskoczyło to:

    atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n

    czasami wyskakiwał też ten błąd z brakiem połączenia [-1].


    Dodać jeszcze chcę, że wartość dla wpisu

    Cytat:
    avrdude: Device signature = 0x010302


    0x010302 się zmienia. jak brak połączenia to są 0, a jak jest połączenie to pokazuje różne wartości, dlaczego ?

    Pozdrawiam Dar3k

    0 21
  • #3 31 Lip 2012 17:17
    Dae3
    Poziom 9  

    piotrva napisał:
    A zworka slow clk na usbasp założona?



    Za bardzo nie wiem jak to zewrzeć... znalazłem takie coś:

    http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp?page=4

    i cytat ze strony "S_SCK (Slow SCK) zapewnia obniżenie częstotliwości zegara taktującego programowanie i możliwość zaprogramowania mikrokontrolerów działających na niskiej częstotliwości (<1,5MHz)."


    SCK domyślnie (SCK z programatora) podłączam do portu nr 19

    na schemacie mam połączenie SCK do portu nr 25 i jakaś dziwna operacja podłączenia 2-uch pinów do GND. Możesz napisać czy poprawnie zrozumiałem ten schemat ? Dziękuje za pomoc.

    0
  • #4 31 Lip 2012 17:22
    mirekk36
    Poziom 42  

    zworki slow SCK nie trzeba ustawiać jak się ma MkAvrCalculor i USBASP, można wybrać programowo spowolnienie zegara SCK i wszystko pójdzie dobrze , o na dole widać jak:

    atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n

    0
  • #5 31 Lip 2012 17:40
    Dae3
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    zworki slow SCK nie trzeba ustawiać jak się ma MkAvrCalculor i USBASP, można wybrać programowo spowolnienie zegara SCK i wszystko pójdzie dobrze , o na dole widać jak:

    atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n


    Po wybraniu tej opcji mkavr calc wygenerował mi następującą linie polecenia:

    Cytat:
    avrdude -p atmega8 -c usbasp -B 1500


    Następnie jak zwykle kilka takich komunikatów -1:

    Cytat:

    avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: Device signature = 0x000000
    avrdude: Yikes! Invalid device signature.
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.


    avrdude done. Thank you.




    i na koniec ten:

    Cytat:

    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: Device signature = 0x010105
    avrdude: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    Double check chip, or use -F to override this check.

    avrdude done. Thank you.


    i dalej nie działa.

    0
  • #6 31 Lip 2012 17:51
    mirekk36
    Poziom 42  

    Posłuchaj, ponieważ jest to nietypowa sytuacja to spróbuj tak:

    1. wybierz tą opcję z listy rozwijanej - najniższą - na samym dole z najwolniejszym taktowanie SPI (slow sck)

    2. nie naciskaj żółtego klawisza "Sprawdź podłączony AVR"

    3. zaznacz ptaszka po prawej stronie przy "Fusebity" po lewej masz zaznaczone domyślnie "Odczyt" i spróbuj kliknąć na dole ten zielony klawisz "WYKONAJ"

    dopiero wtedy zadziała to nadzwyczajne spowolnienie programowe SCK ... ale jeśli nie uda się odczytać i pojawi się -1 to niestety mogłeś niechcący przeprogramować sobie wcześniej w Bascomie także Fusebit o nazwie RSTDISBL i wtedy będzie konieczny FuseBitDoctor....

    ale zaraz - jeszcze jedno - pisałem w mailu - czy sprawdziłeś jakoś czy działa ci w ogóle ten generator ???? bo może tu jest problem ?

    0
  • #7 31 Lip 2012 18:19
    Dae3
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    Posłuchaj, ponieważ jest to nietypowa sytuacja to spróbuj tak:

    1. wybierz tą opcję z listy rozwijanej - najniższą - na samym dole z najwolniejszym taktowanie SPI (slow sck)

    2. nie naciskaj żółtego klawisza "Sprawdź podłączony AVR"

    3. zaznacz ptaszka po prawej stronie przy "Fusebity" po lewej masz zaznaczone domyślnie "Odczyt" i spróbuj kliknąć na dole ten zielony klawisz "WYKONAJ"

    dopiero wtedy zadziała to nadzwyczajne spowolnienie programowe SCK ... ale jeśli nie uda się odczytać i pojawi się -1 to niestety mogłeś niechcący przeprogramować sobie wcześniej w Bascomie także Fusebit o nazwie RSTDISBL i wtedy będzie konieczny FuseBitDoctor....

    ale zaraz - jeszcze jedno - pisałem w mailu - czy sprawdziłeś jakoś czy działa ci w ogóle ten generator ???? bo może tu jest problem ?




    Na pewno zmieniałem w bascomie tylko to dot. zegara, testowałem sobie wtedy taktowanie zegara na różnych częstotliwościach także z zewnętrznymi kwarcami i chciałem sobie przetestować opcje pierwszą extended clock i padło mi wtedy urządzonko :(

    Robiąc wg powyżej instrukcji jak zwykle zwracało mi pare razy to

    Cytat:
    avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: Device signature = 0x000000
    avrdude: Yikes! Invalid device signature.
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.


    avrdude done. Thank you.


    a innym razem to

    Cytat:
    avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

    Reading | ################################################## | 100% 0.00s

    avrdude: Device signature = 0x010102
    avrdude: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
    Double check chip, or use -F to override this check.

    avrdude done. Thank you.


    raz pojawił się kominikat, że odczytano zawartość lfuse i hfuse do plików, a w nich obydwu była taka sama zawartość:

    Cytat:
    :0100000000FF
    :00000001FF


    Komunikat pojawił się tylko jeden raz i później go już nie widziałem, tylko pojawiały się te dwa podane wyżej na przemian.

    Wykonywane to było dla następującego polecenia wygenerowanego przez mkavr clac:
    Cytat:
    avrdude -p atmega8 -c usbasp -P usb -u -U lfuse:r:"tmp_fuse_lo.hex":i -U hfuse:r:"tmp_fuse_hi.hex":i


    mój schemat podłączenia na płytce stykowej jest taki:

    atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n

    podłączałem wg http://www.seanet.com/~karllunt/fixavr.pdf

    0
  • #8 31 Lip 2012 18:28
    mirekk36
    Poziom 42  

    dobra inaczej wejdź w konsolę DOS'ową i z ręki wpisz:

    avrdude -p atmega8 -c usbasp -P usb -B 1500

    i zobacz czy ci się odezwie

    jeśli nie to znaczy tylko i wyłącznie że:

    1. albo są złe połączenia pomiędzy programatorem , albo ew złe zasilanie

    2. przeprogramowałeś przypadkowo RSTDISBL

    3. nie działa generator

    nie ma innej czwartej możliwości

    Dodano po 6 [minuty]:

    no no noooo ;) to widzę że nieźle żeś Pan ten generator zmontował ;) ..... on nie ma prawa działać jeśli tak połączyłeś jak na tym swoim rysunku z painta :(

    czy ty nie widzisz ??? no chociażby Pin, nr3 jest u ciebie na stykówce zwarty z pinem nr.6 a na schemacie który podałeś pin nr.3 idzie TYLKO do procka na XTAL1

    niestety jak na to patrzę to BABOLI w połączeniach jest jeszcze więcej :(

    MUSISZ to poprawić o ile nie sfajczyłeś jeszcze NE555 :( ?

    0
  • #9 31 Lip 2012 18:29
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dae3 napisał:
    mój schemat podłączenia na płytce stykowej jest taki:
    Daj lepiej fotkę całości, jak więcej osób sprawdzi poprawność podłączeń to będzie więcej certyfikatów... ;)

    0
  • #10 31 Lip 2012 18:33
    mirekk36
    Poziom 42  

    LordBlick napisał:
    Dae3 napisał:
    mój schemat podłączenia na płytce stykowej jest taki:
    Daj lepiej fotkę całości, jak więcej osób sprawdzi poprawność podłączeń to będzie więcej certyfikatów... ;)


    Dokładnie bo albo źle połączyłeś albo źle narysowałeś ;) a z fotki może zobaczymy jak jest w rzeczywistości....

    przy okazji zainteresuj się koniecznie kursem rysowania schematów - zobacz tutaj - mam nadzieję, że cię zainteresuje - ludzie mówią że fajny ;) LINK

    0
  • #11 31 Lip 2012 18:39
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    mirekk36 napisał:
    o no noooo :wink: to widzę że nieźle żeś Pan ten generator zmontował :wink: ..... on nie ma prawa działać jeśli tak połączyłeś jak na tym swoim rysunku z painta
    A może jednak w miarę jest dobrze ? Brak tylko połączenia 2-6, niepotrzebnie zwarte 3-6 , czyli jeden kabelek pomylony. Mirku, zasugerowałeś się nazwami pinów(powinny być wymazane), a nie ich numerami.
    mirekk36 napisał:
    przy okazji zainteresuj się koniecznie kursem rysowania schematów
    Ja na druga nóżkę polecam KiCAD... :P

    0
  • #12 31 Lip 2012 18:42
    mirekk36
    Poziom 42  

    LordBlick napisał:
    mirekk36 napisał:
    o no noooo :wink: to widzę że nieźle żeś Pan ten generator zmontował :wink: ..... on nie ma prawa działać jeśli tak połączyłeś jak na tym swoim rysunku z painta
    A może jednak w miarę jest dobrze ? Brak tylko połączenia 2-6, niepotrzebnie zwarte 3-6 , czyli jeden kabelek pomylony.


    No właśnie czyli może szybko uda się go uruchomić i wszystko ładnie ruszy.

    LordBlick napisał:
    mirekk36 napisał:
    przy okazji zainteresuj się koniecznie kursem rysowania schematów
    Ja na druga nóżkę polecam kurs KiCAD... :P


    Ja akurat nie przepadam za tym programem, ale to ja - wielu ludzi za to też mówi że to bardzo fajne narzędzie - więc pewnie warto ... ale podaj koledze jakiś link z tym kursem do kicada - bo ja nie znam :(

    Dodano po 47 [sekundy]:

    aaa już jest link ;) hahaha do wujka googla.

    0
  • #13 31 Lip 2012 18:46
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    mirekk36 napisał:
    ale podaj koledze jakiś link z tym kursem do kicada - bo ja nie znam
    Podałem wyżej odpowiednie hasła do wyszukiwarki. Wśród nich jest nawet pewnego elektrodowicza.. ;)
    mirekk36 napisał:
    hahaha do wujka googla.
    A co w tym zabawnego ? Na pewno w wynikach wyszukiwania są w tej chwili co najmniej 4 niezależne opisy.

    0
  • #14 31 Lip 2012 18:53
    mirekk36
    Poziom 42  

    LordBlick napisał:
    mirekk36 napisał:
    ale podaj koledze jakiś link z tym kursem do kicada - bo ja nie znam
    Podałem wyżej odpowiednie hasła do wyszukiwarki. Wśród nich jest nawet pewnego elektrodowicza.. ;)
    mirekk36 napisał:
    hahaha do wujka googla.
    A co w tym zabawnego ? Na pewno w wynikach wyszukiwania są w tej chwili co najmniej 4 niezależne opisy.


    Zawsze lepiej jakiś konkretny i sprawdzony link - bo tak to po googlu można czasem buszować bez końca. A teraz to już jest jakiś konkret. Chociaż rzeczywiście sporo tych kursów do KiCada.

    0
  • #15 31 Lip 2012 20:12
    Dae3
    Poziom 9  

    LordBlick napisał:
    mirekk36 napisał:
    ale podaj koledze jakiś link z tym kursem do kicada - bo ja nie znam
    Podałem wyżej odpowiednie hasła do wyszukiwarki. Wśród nich jest nawet pewnego elektrodowicza.. ;)
    mirekk36 napisał:
    hahaha do wujka googla.
    A co w tym zabawnego ? Na pewno w wynikach wyszukiwania są w tej chwili co najmniej 4 niezależne opisy.


    mirekk36 napisał:
    LordBlick napisał:
    mirekk36 napisał:
    ale podaj koledze jakiś link z tym kursem do kicada - bo ja nie znam
    Podałem wyżej odpowiednie hasła do wyszukiwarki. Wśród nich jest nawet pewnego elektrodowicza.. ;)
    mirekk36 napisał:
    hahaha do wujka googla.
    A co w tym zabawnego ? Na pewno w wynikach wyszukiwania są w tej chwili co najmniej 4 niezależne opisy.


    Zawsze lepiej jakiś konkretny i sprawdzony link - bo tak to po googlu można czasem buszować bez końca. A teraz to już jest jakiś konkret. Chociaż rzeczywiście sporo tych kursów do KiCada.



    Od napisania ostatniego posta siedziałem i dłubałem przy tym, ale efekt mizerny nadal to samo, a nawet gorzej bo teraz nie ma tych nawet "pojedynczych" połączeń z nie poprawnym divice number.

    Aktualny schemat połączenia to:

    atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n

    Co do rysowania za pomocą programów schematów, to z chęcią się nauczę, ale najpierw muszę nauczyć się poprawnie czytać schematy, a później zacznę je sam robić, bo przez przypadek mogę zacząć tworzyć nowe zasady elektroniki, które nie mają prawa bytu w normalnym świecie :D


    Może to jednak z moimi połączeniami jest coś nie tak ?

    0
  • #16 31 Lip 2012 20:51
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zabawa z elektroniką polega w dużej mierze na używaniu przyrządów pomiarowych, gdybanie zostawiamy na wieczorne pogawędki na tym forum w dziale "Na pograniczu nauki"... ;). W pierwszej kolejności należałoby ustalić, czy teraz wyżej narysowany układ generuje impulsy, bo wyjście było przywarte do THRES. Warto podmienić NE555 na inny egzemplarz lub zbudować inny generator.

    0
  • #17 31 Lip 2012 21:29
    Dae3
    Poziom 9  

    LordBlick napisał:
    Zabawa z elektroniką polega w dużej mierze na używaniu przyrządów pomiarowych, gdybanie zostawiamy na wieczorne pogawędki na tym forum w dziale "Na pograniczu nauki"... ;). W pierwszej kolejności należałoby ustalić, czy teraz wyżej narysowany układ generuje impulsy, bo wyjście było przywarte do THRES. Warto podmienić NE555 na inny egzemplarz lub zbudować inny generator.


    Mam w domu tylko multimetr, a do oscyloskopa nie mam nigdzie dostępu, bo domyślam się, że go masz na myśli. Mam 4 timery NE555 (3 modele NE555N oraz 1 model NE555P), z żadnym nie działa poprawnie.

    Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, co może być nie tak to z chęcią posłucham.

    Dzięki Wam za pomoc, szkoda że się nie udało :cry:

    0
  • #18 31 Lip 2012 21:46
    mirekk36
    Poziom 42  

    Ale od samego początku piszę tobie że trzeba niestety sprawdzić czy ten generator ci działa. Bez tego ani rusz. Można próbować sobie i bez oscyloskopu poradzić, chociaż w jakiś prymitywny sposób np:

    1. weź diodę LED z rezystorkiem np 100R
    2. podłącz diodę LED pod wyjście W (pin.3) katodą natomiast anodę przez rezystor daj do VCC

    zobacz dioda LED świeci

    potem podłącz ją odwrotnie czyli anodę do pinu 3 a katodę przez rezystor do GND

    i zobacz czy świeci. Powinna świecić jeśli generator pracuje - ale powinna świecić słabiej nieco niż wtedy gdy ją podłączysz normalnie pod zasilanie czyli katoda do GND a anoda przez rezystor do VCC

    świecenie diody w tych dwóch rodzajach połączeń da ci przynajmniej pewność, że jest coś generowane. Nie dowiesz się jaka częstotliwość ale że coś leci ;)

    A jeśli generator nie będzie działał - to dioda nie będzie świecić w dwóch położeniach.

    0
  • #19 01 Sie 2012 13:11
    Dae3
    Poziom 9  

    mirekk36 napisał:
    Ale od samego początku piszę tobie że trzeba niestety sprawdzić czy ten generator ci działa. Bez tego ani rusz. Można próbować sobie i bez oscyloskopu poradzić, chociaż w jakiś prymitywny sposób np:

    1. weź diodę LED z rezystorkiem np 100R
    2. podłącz diodę LED pod wyjście W (pin.3) katodą natomiast anodę przez rezystor daj do VCC

    zobacz dioda LED świeci

    potem podłącz ją odwrotnie czyli anodę do pinu 3 a katodę przez rezystor do GND

    i zobacz czy świeci. Powinna świecić jeśli generator pracuje - ale powinna świecić słabiej nieco niż wtedy gdy ją podłączysz normalnie pod zasilanie czyli katoda do GND a anoda przez rezystor do VCC

    świecenie diody w tych dwóch rodzajach połączeń da ci przynajmniej pewność, że jest coś generowane. Nie dowiesz się jaka częstotliwość ale że coś leci ;)

    A jeśli generator nie będzie działał - to dioda nie będzie świecić w dwóch położeniach.


    A więc tak... nie odpisywałem od razu, bo chciałem sam przy tym trochę podłubać, ale nic mi nie wyszło, prawie - tzn. moja atmega dalej nie rusza.

    Zrobiłem jak napisałeś wyżej i w obu przypadkach diódka świeciła. Odłączyłem diodke i podłączyłem 555 z xtal1 portem atmegi, ale nie połączyło.

    Zrobiłem też taki schemat http://www.555-timer-circuits.com/flashing-led.html (Zgodnie z filmikiem prezentacyjnym) i dioda świeciła poprawnie zgodnie z założeniem, czyli migała na przemian. Następnie odłączyłem diodę od wyjścia pinu nr 3 i podłączyłem ten pin z wyjściem XTAL1 od atmegi8, ale nadal było brak połączenia.

    Wcześniej pokazywało mi połączenia chwilowe, a teraz całkowity brak kontaktu. Nie pokazuje już nawet komunikatów z połączeniem, ale błędnym numerem urządzenia.

    Macie jeszcze jakieś rady Panowie ? Bo w google to już nic więcej (chyba) nie znajdę jak uratować go timerem 555 i chyba pozostanie mi zrobienie tego doctora.

    W gwoli ścisłości to chciałbym dodać, że nie chodzi mi tutaj o uratowanie tych paru złotych, które kosztuje atmega, bo to można przecierpieć, ale moim zdaniem problem jest dość istotny, bo dotyczy min. fuse bitów, czyli czegoś bardziej poważnego niż zabawa z przyciskami czy zapalaniem lampek.

    Dzięki za pomoc i jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły, to z chęcią poczytam i zrealizuje :)

    0
  • #20 01 Sie 2012 13:46
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dae3 napisał:
    Zrobiłem też taki schemat http://www.555-timer-circuits.com/flashing-led.html (Zgodnie z filmikiem prezentacyjnym) i dioda świeciła poprawnie zgodnie z założeniem, czyli migała na przemian. Następnie odłączyłem diodę od wyjścia pinu nr 3 i podłączyłem ten pin z wyjściem XTAL1 od atmegi8, ale nadal było brak połączenia.
    Aby to zadziałało, trzeba prawie 500 000 razy szybszej częstotliwości migania tej diody i to z wypełnieniem 50%, czyli inne wartości elementów ... ;)

    0
  • #21 01 Sie 2012 14:24
    Dae3
    Poziom 9  

    LordBlick napisał:
    Dae3 napisał:
    Zrobiłem też taki schemat http://www.555-timer-circuits.com/flashing-led.html (Zgodnie z filmikiem prezentacyjnym) i dioda świeciła poprawnie zgodnie z założeniem, czyli migała na przemian. Następnie odłączyłem diodę od wyjścia pinu nr 3 i podłączyłem ten pin z wyjściem XTAL1 od atmegi8, ale nadal było brak połączenia.
    Aby to zadziałało, trzeba prawie 500 000 razy szybszej częstotliwości migania tej diody i to z wypełnieniem 50%, czyli inne wartości elementów ... ;)


    Nie za bardzo wiem o co chodzi Ci ;) ja użyłem takich jak podane na schemacie poza rezystorem 470k (użyłem 100k, bo taki miałem największy) i dioda pulsowała z zasilaniem 5V :P

    A tak w ogóle na przyszłość (dla mnie) to rozumiem, że musi zachodzić kompatybilność podczas programowania mikroprocesora, czyli częstotliwość musi być taka sama. Rozumiem, że wg. schematu 555 z "fixavr.pdf", timer ten taktuje z odpowiednią częstotliwością tzn. niższą niż 1mhz. Programator może natomiast nadawać z dowolną częstotliwością (ograniczeniem jest procesor w komputerze) gdyż generuje ją procesor komputera ze znacznie szybszą częstotliwością taktowania niż mikrokontroler. Tylko tutaj pojawia się pewna nieścisłość dla mnie, gdyż używałem zegara wewnętrznego 1mhz hz oraz zewnętrznego 16mhz i mogłem programować uC bez ustawiania żadnych bajerów typu "slow sck", dlaczego przy wykorzystaniu 555 kazaliście mi ustawić na "slow sck" ?

    Rozumiem, że nie skomentowałeś już mojej atmegi czyli pozostaje mi ten słynny "doctor" ? :P


    EDIT:

    Listonosz przynisół mi właśnie nową atmege8 (ten sam model, co "padnięty"), poniżej na zdjęciu zaznaczyłem (w bascomie) opcje którą wybrałem:

    atmega8a - Odblokowanie atmegi8 z ne555n

    Przed wybraniem tej opcji tj. "00000000", na atmegę wgrałem program korzystający z zegara 1mhz lub 16mhz - nie wiem czy ma to znaczenie w tym przypadku, czyli w fuse bitach była wybrana pozycja "00000000", a program korzystał z zegara 1mhz lub 16mhz - była ustawiona derektywa nadpisująca ustawiania bascoma tj. $crystal = 1000000 lub $crystal = 16000000, nie pamiętam czy było to 1mhz czy 16mhz. Nic więcej nie zmianiałem na pewno! :) Czy ta informacja może jakoś pomóc w uratowaniu atmegi ?

    0
  • #22 01 Sie 2012 14:56
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No to skoro masz drugą ATmegę, to wrzuć program "machający bez delay nogą" i masz generator na tym wyprowadzeniu. Jak chcesz korzystać z zewnętrznego oscylatora, to ustaw Ext. Crystal zgodnie z zastosowanym i podepnij 20-27pF do GND na każde wyprowadzenie.

    0