Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłącznik ciśnieniowy do kompresora

mihauuu13 31 Jul 2012 21:16 3359 8
    mihauuu13
    Level 9  
    Witam! Robię sprężarkę własnej konstrukcji i wykopałem w garażu silnik 3fazowy , oraz presostat z manometrem i zaworem bezpieczeństwa ( takie cos z chińskich kompresorów ) . Mam dylemat gdyż ten presostat jest na 230V , a silnik na 380V. Da rade jakoś to zgrać , czy muszę kupować nowy wyłącznik ciśnieniowy?
    balonika3
    Level 38  
    H3nry wrote:
    Dołożenie przekaźnika ...
    A nie stycznika???
    mihauuu13
    Level 9  
    Jestem kompletnie zielony w sprawach elektryki.. Dlatego zwracam się do was czy da rade coś z tym zrobić?
    balonika3
    Level 38  
    mihauuu13 wrote:
    Jestem kompletnie zielony w sprawach elektryki.. Dlatego zwracam się do was czy da rade coś z tym zrobić?
    Oczywiście, że tak, ale jak nie masz pojęcia, to powierz to komuś kumatemu. Sprężarka to nie zabawka, a źle podłączona, to bomba.
    mihauuu13
    Level 9  
    Nie rozumiesz mnie , po prostu pierwszy raz spotykam się z taką sprawą , że na silniku mam 380V a na wyłączniku 230V , po prostu chcę się dowiedzieć co dokupić/zrobić żeby zaoszczędzić pieniądze.
    balonika3
    Level 38  
    mihauuu13 wrote:
    Nie rozumiesz mnie ...
    Rozumiem i wszystko już napisałem. Stycznik (prawidłowo podłączony).
    mihauuu13
    Level 9  
    Czyli jak mam podłączyć ten stycznik aby wszystko działało jak należy?
    balonika3
    Level 38  
    Presostat ma sterować stycznikiem, a ten silnikiem. Jeśli w silniku jest termik, a stycznik ma możliwość współpracy z nim, to można go również wykorzystać (nie zajedziesz silnika, jeśli jest zbyt słaby).