Pozwólcie że podepnę się do tematu bo też zastanawiam się nad tym.
carot wrote: Zainwestuj w panele słoneczne przez które płynie woda.
Kolega miał na myśli pewnie kolektory słoneczne.
mrrudzin wrote: ... można to zrobić za dużo mniejszą kwotę wykorzystując solary.
Nie wiem czy za dużo mniejszą kwotę ale wydaję mi się że prościej.
Same kolektory można zrobić samemu w przeciwieństwie baterii słonecznych.
Na baterie słoneczne instalacja wydaję mi się prosta. Panel słoneczny skierowany na słońce podłączony poprzez kabel do grzałki takiej jak do bojlera ale na 12 V - poszukaj na allegro bo ja znalazłem firmę która to produkuję. Grzałka ta umieszczona w zbiorniku - np stary bojler przez który płynie woda do podgrzewania CO lub CWU. Oczywiście zbiornik ten to nie jest właściwe grzanie tylko dogrzewanie - zimna woda z sieci nie jest już taka zimna i jej dalsze ogrzanie nie wymaga tyle energii/gazu.
Potrzebne tylko elektroniczne zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Zgodnie z prawe Joula-Lentza grzałka zawsze będzie grzała gdy tylko popłynie przezeń choćby minimalny prąd. W tym najprostszym zastosowaniu nie jest potrzebny akumulator.
W przypadku instalacji z kolektorem - potrzebny jest :
1.Wymiennik ciepła. Przecież nie wpuścisz wody pod dużym ciśnieniem do kolektora - chyba że będzie on odpowiednio zabezpieczony co zresztą by drogo kosztowało.
2.Rurki i cała ta instalacja wodna - bardziej skomplikowane i kosztowne niż kable. Dobrze by miały izolację cieplną a straty i tak będą.
3.Automatyka - gdy słońce zajdzie za chmurę lub po prostu zrobi się wieczór ciepło popłynie ze zbiornika do kolektora. Do tego oczywiście izolacja cieplna.
4.Zabezpieczenie przed przegrzaniem płynu w kolektorze np poprzez zasłonięcie lub obrócenie kolektora - jedyne skuteczne jakie znam. Możnaby ew.
zastosować żaluzje okienne i otwierana w 2 miejscach obudowa kolektora by go przewietrzyć.
5.Przyda się pompka.
Kolektory mają sens przy większej inwestycji.