Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig GU32DP - Wyłącza się, włącza znów wyłącza i tak bez końca

daywalker1 01 Aug 2012 18:02 3635 6
  • #1
    daywalker1
    Level 14  
    Witam drogich kolegów problem jak w temacie. Telewizor za pierwszym razem po włączeniu podświetla się normalnie i działa przez ok. minute do półtorej po czym nagle się wyłącza i próbuje włączyć od nowa odpala podświetlenie na 2 sekundy i znów wyłącza i od nowa. Zasilacz w tymże TV to MLT666A w którym wymieniłem napuchnięty kondensator wysokiego napięcia 150µF 450V niestety to nie pomogło. Podczas wyłączania się telewizora w zasilaczu giną wszystkie napięcia łącznie z 5V STB. Po odłączeniu inwertera od zasilacza problem ustępuje telewizor działa bez przerwy niestety bez podświetlenia :) oczywiście. Czy to wina inwertera świetlówek czy też przeciążenie zasilacza i dlaczego za pierwszym razem działa aż ponad minute a później już nie daje rady się załączyć ?
  • Helpful post
    #2
    lisek
    Service technician RTV
    Skoro piszesz
    Quote:
    Po odłączeniu inwertera od zasilacza problem ustępuje telewizor działa bez przerwy niestety bez podświetlenia oczywiście.


    Rozumiem ,że
    - masz fonię i
    - przełącznie kanałów (zawsze jest fonia na przełaczanych kanałach)
    -napięcia z PSU sa zgodne z opisem

    Zobacz czy pod tą ciemnością masz treśc obrazu (boczne podświetlenie latarka /lampką)

    To wskazuje na uszkodzenie invertera/ lub T-con (jeśli brak foni i treśći) ?
    Nie znam dobrze G. ponieważ robione sa w Chinach i tam wszystkiego można się spodziewać.

    Z tego co pisza na Link
    T-con jest V320B1-C03 czyli matryca V320B1-L04 CHI Mei
    czasem V320B1-L06, V320B1-L04
    Inverter zas ...? * czyżby na OZ964gn

    p.s
    Ponieważ T-con jest na
    Quote:
    procek CM2681A
    HY57V161610ET
    24LC128
    EC5575

    polecam zapoznać się z obrazkami na str.1 swewisówki T-cona ( schemat : to Inverter board ) ,dałem w załaczniku

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1792008.html
  • Helpful post
    #3
    mirex
    Level 43  
    Jak zwykle! ;)
    Wiadomość nie mieści mi się na ekranie, a praktycznie nic w nie ma godnego uwagi na tym etapie naprawy! Nic, zero, null!

    Bo na teraz to jest do porządnego sprawdzenia zasilacz! I nic więcej!
    Chcesz pomagać - wytłumacz koledze jak to profesjonalnie zrobić!

    Dodano po 1 [minuty]:

    daywalker1 wrote:
    Zasilacz w tymże TV to MLT666A w którym wymieniłem napuchnięty kondensator wysokiego napięcia 150µF 450V niestety to nie pomogło.


    Chyba to będzie cytat z kogoś z forum lub w okolicach cytatu - typowe podejście ....
    Jak widzisz był dobry, a nie "napuchnięty". ;)
  • #4
    daywalker1
    Level 14  
    Tak po odłączeniu inwertera, treść widać po podświetleniu latarka i fonia też jest i zasilacz działa idealnie. Zastanawia mnie wciąż tylko ta sprawa dlaczego po pierwszym włączeniu wszystko działa normalnie ponad minute szukałem przegrzewających się elementów ale bez rezultatu.
  • #5
    mirex
    Level 43  
    daywalker1 wrote:
    zasilacz działa idealnie

    A może jednak nie? ;)
    Jak ma oddać "prawdziwą" moc, to "pęka"?
    No ale niech będzie po Twojemu. Mnie to wszystko jedno. Szukaj.
  • Helpful post
    #6
    lisek
    Service technician RTV
    To poszukaj teraz na tym "przegrzewającym" sie inverterze ( na jakim scalaku ? i co pisze na inverterze ) jakiś elementów np. C, końcówki lamp.
    O wył. funkcji Protect dla IC ,taki jaki jest w Twoim inverterze też pisano na forum : Tutaj i podforum Monitory.
    Poczytaj , użyj opcji Szukaj.

    Bo my dalej nic nie wiemy o tym inverterze (jaki scalak ...jaki inverter)

    Tutaj masz schemat zasilacza MLT66 ver. ?
    jak nie masz +15V (robione na IC1) to nie będzie owych 24V, bowiem

    Grundig GU32DP - Wyłącza się, włącza znów wyłącza i tak bez końca

    Quote:
    + 15 ma być na kolektorze Q3 i emiterze Q4.
    w czasie pracy Q4 otwiera Q3 i +15V idzie na IC2 oraz IC5, startuje PFC (masz wtedy +390V) i zarazem 24V


    p.s

    Widzę ,że z moimi poradami jest jak w tym dowcipie:
    Quote:
    Badania nad alkoholem wykazały, że:

    Wódka z lodem - atakuje nerki !
    Rum z lodem - atakuje wątrobę !
    Gin z lodem - atakuje mózg !
    Whisky z lodem - atakuje serce!
    Piwo z lodówki - ogranicza prawie do zera sex!

    Wniosek:

    Wygląda na to, że ten cholerny lód szkodzi na wszystko!

    Porady Liska szkodzą .
  • #7
    daywalker1
    Level 14  
    Po krótkiej przerwie wakacyjnej wziąłem się z powrotem za skrupulatne sprawdzanie. W zasilaczu wszystko wydaje się być w porządku sprawdziłem każdy element typu tranzystor, rezystor, kondensator czy cewka. Jutro podstawie dwa nowe FETy napędzające przetwornice 24V oraz przetwornice DC-DC L6562D które to sugerowane są w kicie naprawczym. W sprawie inwertera jest to I320B1-24 REV:1F sprawdziłem rezystory diody i tranzystory na nim i znów wszystko wydaje się być w porządku.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Układ na inwerterze to OZ964GN tak jak już kolega wyżej przypuszczał.