Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbiorcza Sat. i DVBT - Budowa zbiorczej TVSAT w domu wielorodzinnym

p_bud 01 Aug 2012 22:26 2475 11
Wago
    p_bud
    Level 9  
    Witam...
    Sytuacja wygląda tak:

1. jest antena 80cm Triax TD
    2. w niej dwa konwertery pod MultiSwitcha
    3. konwertery zezują, jeden na 19.2E (Astra) a drugi 13.0E (HotBird)
    4. obok sat jest naziemna DVBT Televes (kierunkowa)
    5. obok DVBT jest jeszcze dookólna FM (radiowa)
    6. na dole zamontowany jest Multiswitch (4 wejścia SAT), wejście DVBT, 8 wyjść

Już wiem, że... Switch jest źle dobrany.... ale to zrobił poprzedni instalator i tak zostawił...

W mieszkaniu są 3 gniazdka (SAT+RTV) połączone szeregowo...

Pod Switchem jest też wpięty wzmacniacz Televes (dla DVBT)
    Na dachu przy antenach jest zwrotnica (sumuje DVBT + siatka VHF + FM)
    i reszta leci jednym przewodem do Switcha.

Moje pytanie...
    Czy jest szansa w jakikolwiek sposób diseqami podłączyć zeza pod Switcha??
    Czy Switch nie zwariuje?
    Moim zdaniem nie będzie to działać, lecz właściciel się uparł by to sprawdzić, bo...
    instalator (aż wstyd mówić!! z jakiej firmy, a że ze znanej w całej PL to nie mogę powiedzieć) powiedział, że... działać będzie.

Docelowo w gniazdkach ma być:

1. sat Astra + HB
    2. DVBT
    3. FM

Moim zdaniem trzeba wymieniać Switcha na 8 wejściowego i prowadzić kolejne 4 przewody od LNB dla Astry...
    no chyba, że...
    macie jakiś inny sposób...
  • Wago
    telesat1
    Moderator on vacation ...
    p_bud wrote:

W mieszkaniu są 3 gniazdka (SAT+RTV) połączone szeregowo...

Wiesz z czym to się wiąże?
  • Wago
    telbod
    Level 32  
    Multiswich ma być 9 wejściowy. (8 sat + naziemna). Rozłączyć szeregowe połączanie. Założyć gniazda końcowe. Każde gniazdo do wyjścia swicha. Położyć dodatkowe kable do anteny. Gdzie planowałeś przełączniki zamontować? Twój swich przenosi sygnał DiseqC do konwerterów?
    p_bud
    Level 9  
    To nie moje... Ze switcha zdjętę sa naklejki. Wygląda na opticum (4 > 8 +dvbt). Montowane przez renomowaną firmę. Dosłowna masakra. Chyba będzie trzeba zadzwonić po Panów instalatorów i przeprowadzić konkretną rozmowę. Powiem że... ja też montuję. Firma XXX montując zestaw ZAPEWNIAŁA klineta że... będzie miał w gniazdku TVSAT (A+HB), DVBT + FM. Wcześniej klient nie miał ZEZa itp. oraz dekoderów DVBT. Oczywiście Panowie mieli teraz wszystkie terminy zajęte lub są na urlopach. Zamawiający zadzwonił do mnie. Pojechałem .... i zgłupiałem bo, montuję anteny i zestawy zbiorcze od 10lat. Widzę naklejki firmy na czaszy, uchwytach itp. Zamawiający mówi:
    -gdy montowali, powiedzieli że wszystko będzie działać. Mówiłem im, że w gniazdku ma być Astra + HotBird + DVBT. Jak na moje oko, na dach zwrotnica (trzy anteny), 2 x LNB pod Switcha - dalej 9 przewodów na dół (8 x SAT + DVBT) i dopiero każde gniazdko z osobna (bezpośrednio do switcha). Gdzieś tam między nimi wzmacniacz DVBT. Niestety, wzmacniacz wpięty jest już na wyjściu switcha (idiotyzm!) i gniazdka połączone jedno z drugim od góry do dołu. Zapytałem na forum czy... nie macie jakiegoś sposobu na połączenie tego do kupy by było to co klient chce, bo... naprawdę, przeglądając wszystkie schematy budowy zbiorczych opartych o MS nie mogę znaleźć POMYSŁU którego wykorzystali wcześniejści fachowcy. Przez chwilę myślałem nawet że... jest jakaś elektroniczna nowinka TECHNICZNA pozwalająca jakoś to połatać (chodzi o szeregowe łączenie gniazdek) bo... firma która to montowała to czołówka największych w Wawie. Myślę jednak że wysłali tu instalatora (świeżaka) który dużo w firmie mówi a u klienta mało wie. Dzisiaj podjadę, ciekawe co klient powie na ... kucie ścian??? Tynko położone 2 tyg. temu a przewody od anten już są pod elewacją...

Obecnie w zestawie mam 4 przewody z MS na dach + 2 dla innej anteny + 1 dla DVBT
    5 z nich (4 x SAT + DVBT) lecą do MS
    2 pozostałe do innych pomieszczeń...

Na dachu Televes kierunkowy, FM oraz siatka szerokopasmowa, Triax 80cm i 2 konwertery pod MS z których Astra nie połączona... Nie wiem co to za MS. Nic na nim nie pisze. Papierów też nie zostawili. Czy działa z DISEQ?? A jest w ogóle diseq pod MS?? Jakim diseqiem niby miał bym to połatać?? LNB ma 4 porty: VH,VL,HH,HL i to razy dwa teraz (zez)... Moim zdaniem to nie przejdzie...
    telbod
    Level 32  
    Można problem obejść elektroniką. Można mieć w szeregowo połączonych gniazdach Astre, HB i DVB-T. Ale jak bym ci wysłał kosztorys to zwątpisz ty i inwestor. Może przy kilkudziesięciu gniazdach sprawa by się zaczynała opłacać.
    telesat1
    Co za brednie wypisujesz.
    W pierwszym poście że gniazda szeregowo, teraz, że bezpośrednio.
    Zajmij się problemem a nie opisem kto to robił, bo sam, z tego co czytam niewiele potrafisz.
    I proszę wykasować zbędny tekst w postach.
    vesperos
    Level 11  
    Od każdego konwertera (muszą być quattro) po 4 kable do wejść multiswitcha czyli łącznie od konwerterów 8 kabli do Multiswitcha. Na każde wyjście 1 gniazdo które rozsumuje sygnał (nic szeregowego). Dodatkowo DVBT i FM do MS.
    p_bud
    Level 9  
    Panel wyświetla mi że nie mogę edytować postu. Nie wiem dlaczego, więc, zbędnego tekstu nie usunę. Telesat, nie ruzumiem o co Ci chodzi? Gdzie napisałem że bezpośrednio? Miałem na myśli bezpośrednie połączenie z anteną (MS>ANT). Może źle się zrozumieliśmy ...
    Bezpośrednio idą już dziś, bo wczoraj wszystko zrobiłem po swojemu.
    Powyższe pomijam, ponieważ już działa. Vesperos - tak już właśnie jest.
    telesat1
    p_bud wrote:
    (8 x SAT + DVBT) i dopiero każde gniazdko z osobna (bezpośrednio do switcha). ...

A kto to napisał? Ja, a może krasnoludki?
    p_bud
    Level 9  
    Jak na moje oko, na dach zwrotnica (trzy anteny), 2 x LNB pod Switcha - dalej 9 przewodów na dół (8 x SAT + DVBT) i dopiero każde gniazdko z osobna (bezpośrednio do switcha)

"Jak na moje oko... powinno byc zrobione tak: ..."
    a nie...
    że
    jest zrobione!!
    User removed account
    User removed account  
    p_bud
    Level 9  
    mihal2002... zły dzień miałeś czy co? :-)

Wracając do tematu... już zrobiłem to co powienienem zrobić...
    więc temat zakończony