Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AllPlayer 5.1 nie wyświetla polskich czcionek a napisy są źle ściągane z servera

01 Sie 2012 22:45 7777 2
  • Poziom 8  
    Witajcie,

    Mam następujący problem i chociaż zazwyczaj znajduję odpowiedź na forach to tym razem nie mogę, choć szukałem.
    Widzę też, że wielu innych użytkowników AllPlayera i innych programów do odtwarzania filmów ma podobne problemy.

    Opis problemu:
    Program AllPlayer w wersji 5.1 nie wyświetla mi polskich czcionek tylko różne znaczki (na przykład zamiast "ż" wyświetla odwrócony znak zapytania). Ponadto po automatycznym ściągnięciu pliku txt z napisami na dysk po otwarciu pliku w notatniku widzę, że już tam nie ma polskich czcionek. Kiedy ręcznie zastąpię czcionkę (edycja pliku notatnikiem) na polską to wyświetla ją prawidłowo.

    Zatem wniosek:
    Gdyby plik był dobrze zapisany na moim dysku, byłby prawidłowo odczytany przez AllPlayer.

    Jak wspomniałem, już szukałem i próbowałem wielu rzeczy:
    Internauci radzą między innymi:

    - ustawić w Ustawieniach Regionalnych język na polski , klawiaturę na polską: zrobione, język standardowy: Polski, język klawiatury Polski Programisty; brak efektu

    - zapisać plik tekstowy w innym kodowaniu (ANSI , UTF-8 , Unicode): wszystkie wypróbowane ; brak efektu

    - ustawić w programie AllPlayer inne kodowanie czcionki, zalecane zmienić UTF-8 na CP1250 - nie mam takiej opcji, jaka jest opisywana na forach! Nie mogę znaleźć ani UTF-8 ani CP1250 , mogę jedynie podążyć tędy:
    Ustawienia --> Napisy --> Ustawienia czcionki --> i tu mogę wybrać w miejsce DEFAULT_CHARSET na przykład EASTEUROPE_CHARSET (tłum. czcionka wschodnioeuropejska) - to też jest podawane jako rozwiązanie, u mnie nie działa.

    Niektórzy podają, że winę ponoszą kodeki - używam K-Lite Codecs Pack wersja 9.1.4 + Update do wersji z 26 lipca 2012 roku.(zawsze używałem). Nie sądzę, że kodeki są winne sytuacji.

    Niektórzy podają jako rozwiązanie reinstalację AllPlayera - dopiero co zainstalowałem na nowym kompie, na innych też mam AllPlayera i tam też mam ten sam problem.

    Tak jak piszę, już w pliku tekstowym na dysku polskie czcionki zastąpione są znaczkami, sądzę, że to jest problem.
    Ręczne ściągnięcie pliku na dysk (standardowy download) też powoduje, że polskie czcionki znikają.

    Podsumowanie:
    System: Windows 7 Professional Service Pack 1 , 32 bitowy;
    Odtwarzacz: AllPlayer 5.1 Język obsługi ustawiony na Polski
    Kodeki: K-Lite Codecs Pack 9.1.4 + Ostatni Update do nich z 26 lipca 2012

    Pomóżcie!

    Pozdrawiam,

    // ASTECH
  • Poziom 34  
    Zmień odtwarzacz na VLC. A napisy z napi-projekt.
  • Poziom 8  
    Cześć Markovip,

    Dzięki za odpowiedź, może rozwiąże to problem, spróbuję.
    Ale mimo to chciałbym wiedzieć, co jest grane. Co, jeśli inny odtwarzacz będzie jednak miał podobny problem?

    Nie rozumiem, dlaczego (zupełnie poza kwestią AllPlayera) mój Windows 7 i Internet Explorer nie mogą ściągnąć poprawnie pliku tekstowego. A może robią to, ale notatnik podmienia czcionki?

    Chciałbym móc ściągnąć np. z Opensubtitles.org plik *.txt z literami ł, ż, ć, ś, ń, ą, ę poprawnie użytymi we właściwych miejscach.

    Może wiesz co może być nie tak?

    Pozdrawiam,

    // ASTECH

    Dodano po 37 [minuty]:

    Witam,

    Tak jak myślałem, inny odtwarzacz nie rozwiązuje problemu. Zainstalowałęm Napiprojekt na WinXP i na Win7 i po ściągnięciu napisów już plik txt ma pozamieniane czcionki na te "dziwne znaczki". :cry:

    Jest więc coś nie tak z zapisem / kodowaniem plików (formaty ANSI i te klimaty) a ja niestety nie jestem w tym dobry :|

    Czy ktoś ma receptę na rozwiązanie?

    Pozdrawiam,

    // ASTECH