Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire 5820TG - Nie ładuje baterii-działa na zasilaczu

jzalom 02 Aug 2012 01:34 3562 1
    jzalom
    Level 11  
    Witam wszystkich.
    Potrzebuję pomocy przy poprawnym zdiagnozowaniu usterki laptopa Acer Aspire TimelineX 5820TG. Oto objawy:
    1. laptop działa na podłączonym zasilaniu - dioda sygnalizuje ładowanie (pomarańczowa). Kilkugodzinne ładowanie na zasilaczu nie daje efektu.
    2. po wyjęciu zasilacza laptop od razu wyłącza się (prawdopodobnie uszkodzona bateria)
    3. oprogramowanie np. typu: BatteryMon itp. podają, iż bateria jest naładowana w 77%, natomiast ze względu na pracę laptopa na zasilaczu nie można sprawdzić jej wydajności
    4. Windows 7 sugeruje wymianę baterii
    Nie jestem pewien czy to jest wina baterii czy też układu zasilania (ładowania) na płycie głównej. Symbol baterii to: AS10B7E. Szukałem w necie opisu wyprowadzeń z baterii wraz z napięciami ale nigdzie nie mogę znaleźć. Nie chciałbym ryzykować zakupu zamiennika przed upewnieniem się, że to na pewno wina baterii a nie płyty głównej. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    piachu1994
    Level 39  
    Wina może leżeć po stronie płyty głównej, ale rownież po stronie baterii. Według mnie poszła elektronika baterii.