Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem

Kalin6n 02 Sie 2012 18:00 1813 23
  • #1 02 Sie 2012 18:00
    Kalin6n
    Poziom 9  

    Witam,

    Mam taki problem.
    Korzystam z routera tp-link WR743ND. Internet działa prawidłowo, wszystko jest ok prócz jednej rzeczy.
    Po dłuższym czasie (np. po wyjściu z domu i powrocie po pracy) nie mogę połączyć się z internetem (nawet z routerem!).
    Połączenie jest widoczne jednak windows diagnozuje problem jako niepoprawny klucz/hasło.
    Pomaga wyłączenie i ponowne włączenie routera.

    Czym może to być spowodowane i jak sobie pomóc? :)

    Mam internet z Vectry, Dynamic IP

    Z góry dziękuję za pomoc.

    0 23
  • #2 02 Sie 2012 19:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sieć bezprzewodowa jest zabezpieczona? Jak masz skonfigurowane DHCP w routerze? Wyłącz oszczędność energii na karcie sieciowej.

    0
  • #3 02 Sie 2012 19:43
    Kalin6n
    Poziom 9  

    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem

    Sieć oczywiście jest zabezpieczona WPA-PSK/WPA2-PSK
    Co do oszczędzania energii to raczej nie to, bo nie mogę się połączyć z routerem żadnym urządzeniem (smartfon, drugi laptop) Pomaga tylko restart routera

    0
  • #4 02 Sie 2012 19:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dopisz jeszcze DNS-y do DHCP routera (8.8.8.8 i 8.8.4.4).

    0
  • #5 02 Sie 2012 19:52
    Kalin6n
    Poziom 9  

    ok, dopisałem zobaczymy czy pomoże

    0
  • #6 02 Sie 2012 19:54
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sprawdź czy dostałeś takie DNS-y na kartę sieciową?

    0
  • #8 02 Sie 2012 20:08
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ok, sprawdź na dystansie co się dzieje. Jeżeli wystąpi jeszcze problem, daj screen-a z komendy ipconfig /all i sprawdź czy masz ping 192.168.1.1

    0
  • #9 02 Sie 2012 21:41
    Kalin6n
    Poziom 9  

    ok, już mogę stwierdzić, że dalej jest tak samo.
    zdarzyło się nawet, że rozłączyło mnie podczas normalnego korzystania z internetu.
    Router widoczny ale brak możliwości połączenia - diagnoza windowsa "klucz zabezpieczeń sieci bezprzewodowej jest niepoprawny" po restarcie routera łączy się ponownie.
    Sprawdzałem, czy w tym czasie kiedy nie mogę połączyć się z routerem działa internet na kablu - działa.

    komenda ipconfig i ping
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem

    0
  • #10 03 Sie 2012 15:05
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wrzuć screen-a ze statusu routera. Jak masz doprowadzony ten internet do mieszkania?

    0
  • #11 03 Sie 2012 22:14
    Kalin6n
    Poziom 9  

    ok, wklejam screen ze statusu
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem
    oraz ipconfig przy braku łączności z routerem
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem

    Internet idzie z gniazdka telefonicznego z końcówką RJ45. jak to tam dalej jest podłączone nie mam pojęcia.

    0
  • #12 03 Sie 2012 22:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Kalin6n napisał:
    oraz ipconfig przy braku łączności z routerem

    Brak adresacji (połączenia z routerem).
    Czy sieć bezprzewodowa jest widoczna w tym czasie?
    Zainstaluj inSSIDer-a, zrób skanowanie i daj screen-a na forum.

    0
  • #13 03 Sie 2012 22:41
    Kalin6n
    Poziom 9  

    no właśnie sieć jest widoczna w tym czasie ale nie da się połączyć z routerem.
    windows diagnozuje problem z połączeniem jako "klucz zabezpieczeń sieci bezprzewodowej jest niepoprawny" po resecie łączy się automatycznie.
    Co do tego programu to nie bardzo go ogarniam.
    nie wiem czy gdzies jest opcja skanowania?
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem
    moze powinienem sciagnac inna wersje programu?

    0
  • #14 03 Sie 2012 22:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To daj jeszcze screen-a z konfiguracji połączenia bezprzewodowego w routerze.

    Kalin6n napisał:
    Co do tego programu to nie bardzo go ogarniam.
    nie wiem czy gdzies jest opcja skanowania?

    Robi skanowanie automatycznie ;)

    0
  • #15 03 Sie 2012 22:51
    Kalin6n
    Poziom 9  

    wireless settings

    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem

    0
  • #16 03 Sie 2012 22:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wyrzuć te wszystkie automaty i ustaw konkretne parametry.

    0
  • #17 03 Sie 2012 23:09
    Kalin6n
    Poziom 9  

    ok, poustawiałem. zobaczymy czy coś się zmieni.
    Jak nie, to ten router chyba poleci przez okno :)

    0
  • #18 04 Sie 2012 19:46
    Kalin6n
    Poziom 9  

    dalej to samo.............
    jak komp chodził było ok, nie rozłączało itp.
    Po wyłączeniu kompa na kilka godzin i ponownym odpaleniu już nie można było się połączyć.
    może coś jest nie tak z tym routerem??

    0
  • #19 04 Sie 2012 20:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj screen-a co tam pozmieniałeś w wireless settings?

    0
  • #20 04 Sie 2012 20:19
    Kalin6n
    Poziom 9  

    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem
    tryb zmieniałem też na "b only" i było tak samo

    0
  • #21 04 Sie 2012 20:20
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co z zabezpieczeniami też wyrzuciłeś automat?

    0
  • #22 04 Sie 2012 20:30
    Kalin6n
    Poziom 9  

    tak, wywaliłem automat. na poczatku po zmianie na wpa2-psk nie mogłem się połączyć z routerem po restarcie, ale w koncu sie połączył i zapamiętał ustawienie.
    WR743ND - po pewnym czasie nie można połączyć z routerem

    0
  • #23 04 Sie 2012 20:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Co mi jeszcze przychodzi do głowy to wyłączenie oszczędności energii na karcie sieciowe i próba dopisania adresów IP na stałe do karty sieciowej.
    Warto też sprawdzić zestaw na innym komputerze aby wyeliminować problemy z systemem czy samą kartą sieciową.

    0
  • #24 04 Sie 2012 20:36
    Kalin6n
    Poziom 9  

    korzystam z wifi na kilku sprzętach i problem z połączeniem się z routerem występuje w tym samym czasie na każdym urządzeniu.

    0