Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Po konwersji z formatu DV na MP4 pojawiają się błędy ruchomych detali

wieswas 03 Aug 2012 07:35 3925 6
    wieswas
    Level 34  
    Po konwersji pliku w formacie DV z kamery PANASONIC NV-GS22 do pliku mp4 wszelkie poruszające się elementy w kadrze mają szerokie postrzępione krawędzie.
    Nie ma znaczenia, czy jest to przejeżdżający samochód, czy szybki najazd kamery znak drogowy. Odtwarzany oryginalny plik DV nie ma tego efektu.
    Kadr z filmu w formacie DV (1 godz. = 13GB)
    Po konwersji z formatu DV na MP4 pojawiają się błędy ruchomych detali
    Po konwersji do formatu MP4 (kodek video MPEG4-DivX, 1 godz = 1,1GB, średni BitRate=2400kbit/s 800x600 25FPS) programem Format Factory 2.96 otrzymuję kadr: Po konwersji z formatu DV na MP4 pojawiają się błędy ruchomych detali
    Próby robiłem dla różnych BitRate, różnych kodeków. Ten sam efekt uzyskuję w programie FreeStudiManager 5.6.3.723. Także zmiana odtwarzacza nie ma na to wpływu (WMP, AllPlayer, TV samsung)
    Dla elementów statycznych obraz jest prawidłowy.
    Jak pozbyć się tych artefaktów ?
    arni_lew
    Level 11  
    Witam. Problem jest chyba z przeplotem a nie bitrate.
    Pozdrawiam.
    wieswas
    Level 34  
    Programem Format Factory dzisiaj sprawdziłem jeszcze kilkukrotną konwersję fragmentu tego pliku DV do pliku *.mp4 dla 3 kodeków:
    MPEG4(DivX)
    MPEG4(Xvid)
    AVC(H.264)
    przy BitRate: 2400kbit/s i 5000kbit/s
    z opcją DEINTERLACE ustawioną na TAK i na NIE
    Kompilacja dwuobiegowa.
    Obraz statyczny na filmie jest cały czas prawidłowy (nieco gorszy niż DV), ale sceny ruchome są rozmazane. Czasem są to poszarpania wysuniętych poziomych kresek, a czasem pofalowanie krawędzi. (Zależnie od ustawionych parametrów konwersji)
    Zastanawiam się, czy może Format Factory jak i Free Studio Manager nie potrafią prawidłowo odczytać pliku DV i stąd późniejsze ich kłopoty z prawidłowym kodowaniem ?
    Jakiego więc użyć programu do konwersji DV->MP4 lub jak doinstalować dekoder video DV, aby programy dokonujące konwersji do innych formatów prawidłowo wczytały plik DV. Gdy tego nie zrobią prawidłowo, dalsza obróbka nie ma sensu.
    Systemowy Windows Media Player (W7starter) bez problemu czyta plik DV bez żadnych artefaktów.

godz.12.10
    Uruchomiłem podgląd pliku DV programem Format Factory i faktycznie już na podglądzie materiału przed kompilacją elementy obrazu szybko poruszające się są już zniekształcone.
    Na innym laptopie z windowsem 7 i programem Format Factory też już na podglądzie jest źle. Windows Media Player wyświetla prawidłowo plik DV.
    Na komputerze stacjonarnym z Windows XP program ALL VideoConverter PRO na podglądzie już jest źle i oczywiście po konwersji też jest źle.
    Używając zaś VirtualDub-MPEG2 podgląd jest prawidłowy, ale na wyjściu może być tylko plik MPEG2
    Program NERO także prawidłowy obraz ma na podglądzie ale nie ma kompilacji do formatu MP4.
    Nadal mam też materiał na kasetkach miniDV oraz kamerę ,na której był nagrywany. Jedyną możliwą transmisją danych cyfrowych z kasetki jest wyjście DV kompatybilne z komputerowym wejściem Wire-Fire IEEE 1394. Takie wejście mam tylko na komputerze stacjonarnym. Kablem USB można jedynie przesyłać obraz na żywo z kamery do programu WEBB-Camera.

godz.13.20
    Zainstalowałem kolejny program EasiestSoft Video Converter mający też podgląd pliku PRZED konwersją i też wyświetla pofalowane krawędzie poruszających się elementów obrazu.
    Dlaczego więc systemowy WMP wyświetla dobrze ?
    Anonymous
    Level 1  
    wieswas
    Level 34  
    Dzięki. Poszedłem tą drogą.
    Skoro WMP czyta bezbłędnie pliki DV, to sprawdziłem, że i program systemowy Windows Live Movie Maker, także na podglądzie przed konwersją wyświetla prawidłowo obraz. Ustawiłem mu nieco mniejszy BitRate=9000kbit/s. (DV miał 27000kbit/s)
    Jako plik wyjściowy ma tylko format *.wmv, ale jet on na tyle popularny, że większość programów multimedialnych sobie z nim poradzi.
    Programem Format Factory przekonwertowałem do formatu *.mp4 kodekiem AVC(H.264), ustawiając wymagane końcowe parametry obrazu i dźwięku.(2-obiegi, deinterlace, BitRate max=5000kbit/s 800x600 25FPS + dźwięk AAC)
    Wyszedł dobrej jakości plik o długości 1.5GB bez żadnych artefaktów i pixelozy.
    Jedyna wada tej metody, to dłuższy łączny czas konwersji.
    Wygodniej jednak byłoby zmusić program np.Format Factory do prawidłowego odczytu plików z kontenerem AVI pakowanych kodekiem DV)
    Anonymous
    Level 1  
    wieswas
    Level 34  
    Czyli pozostaje konwersja dwustopniowa:
    I: Windows Movie Maker do formatu *.wmv
    II: Dowolnym programem do formatu *.MP4