Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacze sony oznaczenia modeli

mistermvp 03 Aug 2012 16:00 5846 3
Renex
    mistermvp
    Level 8  
    Panowie, ja nadadl męczę temat wzmacniaczy, bo nie mogę się połapać jak to jest z tymi ozneczeniami, a chodzi mi konkretnie o firmę sony i jej starsze produkty z lat 90-tych.
    Otóż wiem, że oznaczenia ES na końcu nazwy modelu oznaczają "ekstra standard" i można się po nich spodziwwać najwyższej jakości wykonania jak i brzmienia. Natomiast jak ma się sprawa z pozostałymi liniami "jakościowymi".Które modele należą do "QS".

Przeczytałem, że modele z "R" na końcu są w chierarchii gorsze od wzmacniaczy "bez literki" np. TA-F270, czy to prawda i czy możnma się kierować czymś takim przy wybieraniu dla siebie wzmacniacza.

Pozdrawiam.
  • Renex
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    ES to Esprit ale tak jak mówisz to najwyższa półka ale dźwiękowo to bywa różnie chociaz i tak większość wzmacniaczy cechuje liniowość przetwarzania dźwięku., wyższy model nie oznacza lepszego dźwięku modele x90 to modele z końcówkami mocy na Toschibach, x50 i pozostałe to SanKeny, rocznikowo pierwszą serią były 222ES, 333ES, 444ES, 555ES i 777ES, nastepna seria to 500, 700 i 800ES, następna 530ES, 630 ESD, 730ES i 830ES. Wyżej były 550ES, 730ES i 830ES, jeszcze wyżej 570ES, 670ES, 770ES, 870ES, dalej 590ES, 690ES. Najmłodsze ES to 505, 707, 808

Wzmacniacze R to modele sterowane pilotem i wykorzystujące tranzystory bipolarne.

Zwykłe TA-F do modelu 270 to wzmacniacze na SanKenach ze zwykłymi transformatorami IE, w modelach 470, 490 stosowano już transformatory toroidalne te same które były używane w ES. I brzmieniowo te wzmacniacze nie odbiegały bardzo od modeli ES na SanKenach.

Modele QS pomimo równie świetnej jakości wykonania nie maja przełożenia na jakość dźwięku.
  • Renex
    mistermvp
    Level 8  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ale mam jeszcze kilka pytań.
    Rozumiem, ze w modelu ta-f400 też są zwykłe transformatory IE?

Ciekawi mnie też jak ma się jakość dzwięku na tranzystorach bipolarnych do jakości IE. Czy można powiedzieć, że IE są lepsze. Czy różnią się czymś pod względem charakteru brzmienia.
    I ostatnia rzecz, to czy kolumny ss-e410 to dobry model i gdzie sięone znajdują w hierarchii Sony jeśli idzie o kolumny podłogowe- to raczej niska półka czy też już rzecz godna uwagi.

Pozdrawiam serdecznie.
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    IE to rodzaj transformatora.
    Z kolumnami sony nie miałem do czynienia.
    TA-F400 ma toroidalny transformator.