Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

urmet 1131 - zamiana Tonsil w66 na urmet 1131 4 żyłowy

iwa72 03 Aug 2012 16:24 3505 5
    iwa72
    Level 9  
    witam
    jestem tutaj po raz pierwszy i jestem kobietą:) mimo tego próbuję zamontować urmet 1131, ale nie bardzo mi to wychodzi. Czy możecie mi pomóc i podać jaki kolor kabelka do którego zacisku muszę podpiąć?
    przesyłam zdjęcie starego domofonu. Podpięcie kabli było nastepujące - od lewej:
    biały do przycisku, niebieski do L1, czerwony do L2, zielony do D. urmet 1131 - zamiana Tonsil w66 na urmet 1131 4 żyłowy urmet 1131 - zamiana Tonsil w66 na urmet 1131 4 żyłowy
    Oznaczenia w moim nowym modelu:
    1-słuchawka,
    CA - wywołanie
    2- mikrofon,
    6- masa
    10
    9- otwieranie

nie mogę liczyć na pomoc sąsiadów, bo ich jeszcze nie znam.
    zatem moze ktos na forum mi pomoże?
    karl102
    Level 28  
    Nie ma możliwości podłączenia. Stary unifon to Elpa trójprzewodowa a nowy pracuje w systemach od 4 do 6 przewodów.
    iwa72
    Level 9  
    w tym starym unifonie też były podłączone 4 kable...

Dodano po 13 [minuty]:

czy to znaczy, że muszę kupić unifon 3-żyłowy pomimo tego, że ze ściany wychodzi kabel 4-żyłowy (niebieski, czerwony,biały, zielony)?
    zybex
    Helpful for users
    W starym unifonie masz trzy zaciski przyłączeniowe L1, L2 i D. L1 to masa, L2 to rozmowa i otwieranie elektrozaczepu a D to dzwonek. Znalazłem to w internecie, bo sam nie miałem z takim systemem do czynienia.
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Tak samo myślę że unifon pochdzi z domofonu z Elpy.Unifon taki można kupić w Nowym Elektroniku ,były jeszcze do kupienia.
    iwa72
    Level 9  
    dziękuję wszystkim pięknie za pomoc. Uczynny sąsiad pomógł mi zainstalować inny unifon i wszystko działa ok. zamykam wątek.