Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Polar Dafne pdh 585 po wlaczeniu do sieci bezpiecznik wybija

Torn81 03 Sie 2012 17:59 3770 8
  • #1 03 Sie 2012 17:59
    Torn81
    Poziom 8  

    Witam
    Tak jak w temacie, przeczytałem wiele postów na temat tej pralki POlara Dafne pdh 585, niektórzy mieli nawet podobne problemy.
    U mnie sytuacja wygląda następująco: po włączeniu głównego włącznika wybija bezpiecznik. Czyli musi być gdzieś zwarcie. Sprawdziłem zarówno ten włącznik główny, blokadę drzwi pralki, kondensator 16 uF przy silniku i sam silnik, grzałkę na przebicie również.
    Mam podejrzenie, że to może być niestety programator.
    w/zw z powyższym jak posprawdzać ten programator krok po kroku, to jest programator p 124.

    0 8
  • #2 03 Sie 2012 18:33
    movzx
    Poziom 39  

    Torn81 napisał:
    po włączeniu głównego włącznika wybija bezpiecznik.
    Bezpiecznik czy wyłącznik różnicowoprądowy?
    Torn81 napisał:
    Sprawdziłem zarówno ten włącznik główny, blokadę drzwi pralki, kondensator 16 uF przy silniku i sam silnik, grzałkę na przebicie również.
    W jaki sposób to sprawdzałeś?

    0
  • #3 03 Sie 2012 18:33
    axxx
    Specjalista AGD

    A filtr p.z sprawdzony???

    0
  • #4 04 Sie 2012 13:30
    Torn81
    Poziom 8  

    NIe mam w mieszkaniu róznicówki, mam zwykłe bezpieczniki topikowe. A przepala bezpiecznik po włączeniu przycisku włączającego pralkę, czyli cały czas jest gdzieś zwarcie. Silnik normalnie funkcjonuje podpiąłem go i kondensator do niezależnego źródła napiecia obroty wolne lewo prawo i wirowanie działa, wczesniej posprawdzałem rezystancje uzwojeń -bez uwag, kondensator i grzałkę posprawdzałem na przebicie do masy. Ten główny włącznik jak i włącznik blokady drzwi otworzyłem i przeczyściłem styki nie ma śladów nadpalenia.
    Tak ale filtr przeciwzakłóceniowy chyba jest przed włącznikiem głównym to by wybijało bezpiecznik po włożeniu wtyczki pralki do gniazda. Jeszcze sprawdzę. Obawiam sie ze to programator bo wczesniej juz byl z nim problem. Pralka w czasie prania tez dziwnie sie zachowywała bo w pewnym momecie zaczela buczec, silnik nie obracał i sie zacinała trzeba było uderzyc lekko w obudowe zeby dalej pracowała.
    Sprawdzę ten filtr a takie pytanie jest w ogole mozliwosc posprawdzenia tego programatora ?

    0
  • #5 04 Sie 2012 13:49
    movzx
    Poziom 39  

    Torn81 napisał:
    Obawiam sie ze to programator bo wczesniej juz byl z nim problem. Pralka w czasie prania tez dziwnie sie zachowywała bo w pewnym momecie zaczela buczec, silnik nie obracał i sie zacinała trzeba było uderzyc lekko w obudowe zeby dalej pracowała.
    Filozofujesz :D Zrobić zwarcie w tym programatorze to naprawdę niełatwa sprawa (no chyba że silniczek). A to co opisujesz to typowe objawy zużycia - po prostu trzeba wymienić lub zregenerować.
    Torn81 napisał:
    włącznik blokady drzwi otworzyłem i przeczyściłem styki nie ma śladów nadpalenia.
    Tu nie chodzi o nadpalenie tylko zwarcie. Jeśli wiesz co robisz, zewrzyj na próbę zielony z czarnym poza blokadą i zobacz czy pralka ruszy - jeśli tak to masz blokadę do wymiany.

    0
  • #6 04 Sie 2012 13:53
    Torn81
    Poziom 8  

    tez tak próbowałem, zwarłem 2 skrajne przewody tej blokady i podłączyłem napięcie - bezpiecznik przepalony. ten srodkowy chyba czarny przewod odpiołem całkowicie przy sprawdzaniu. takze to nie blokada na 100 procent.

    0
  • #7 04 Sie 2012 14:20
    movzx
    Poziom 39  

    Źle zresztą napisałem - w wersji z P-124 zwiera się zielony z białym :oops:
    Zakładam że z odłączoną grzałką też próbowałeś.
    Kolejna seria dociekliwych pytań - przy otwartych drzwiach jest ten sam efekt? Silniczek programatora, przekaźnik blokady i lampkę odłączałeś?
    Poza tym pamiętaj że podłączenie silnika poza pralką niekoniecznie sprawdzi czy nie ma przebicia na obudowę.

    -1
  • #8 05 Sie 2012 03:04
    Torn81
    Poziom 8  

    Grzałkę tylko sprawdziłem miernikiem na ciągłość połączenia czy obudowa grzałki czasami się nie łączyła z którymś z przewodów zasilających ją.
    Jeśli chodzi o takie próby z podłączonym napięciem to nie sprawdzałem tej grzałki m.in. Mam tak jak napisałem wyżej zabezpieczenie starego typu - bezp z topikowa wkładką. Za każdym takim sprawdzaniem bezpiecznik po prostu musiałbym wymieniać.
    Lampkę przy włączniku głównym ? NIe odłączałem żadnych z tych rzeczy,
    Spróbuje jeszcze poeksperymetowac metodą prób i błędów tak jak napisałeś.
    Fakt z silnikiem masz rację, jak podłączałem to tylko 0 i fazę bez PE.
    Pytanie dlaczego jak mam zwarcie to duże podejrzenie i to w wielu postach wnioskuje na blokadę drzwi?
    Posprawdzam na razie te elementy jak pisałeś,

    0
  • #9 05 Sie 2012 11:14
    kruszyna 2
    Poziom 17  

    ja miałem przypadek że zwarcie miała pompa spustowa i też wybijało po załączeniu wyłącznika głównego :!:

    0