Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer KEH-1400. Po podłączeniu zasilania nic nie słychać w głośnikach.

20 Sty 2005 13:37 1779 10
  • Poziom 13  
    Witam
    Mam takie radyjko lecz jak podłącze do zasilania to nic niesłychać w głośnikach, czyżby to końcówka padła?
    Jak mierze napięcia to na wyjściach na głośniki jest 0 V ale jak mierze względem masy na obudowie to na + i - wyjścia głośników względem masy obudowy jest około połowa napięcia wejściowego, wygląda jakby były zwarte + z - wyjscia głośników , napięcie standby ok natomiast niema napięcia mute
    Może ktoś wie co mogło sie spalić
  • Poziom 13  
    Ale umnie masą obudowy a minusem głośnika jest napięcie i taksamo z plusem ale to rozumiem, tylko czemu jest napięcie pomiędzy masą a minusem
  • Poziom 43  
    Zobacz czy na wyjściu sterującym anteną automatyczną pojawia się 12V po włączeniu radia. Niemal napewno tego napięcia nie będzie. I tutaj masz wyraźną wskazówkę która na pozór wydaje się śmieszna, ale tylko na pozór. Idź tym tropem.

    Na drugie pytanie odpowiedź jest prosta. Ten pomiar nie ma sensu,końcówka mocy jest typu push-pull i żaden biegun wyjścia głośnika nie jest masą. To jakby dwa wzmacniacze na każdy głośnik, jeden pcha głośnik a drugi ciągnie w tym samym czasie a głośnik jest podłączony pomiędzy nimi. To tak w uproszczeniu.

    SławeK
  • Poziom 13  
    A który to kabelek na wtyczce od anteny automatycznej
    I jeszcze jedno niemam napięcia 8,5v na tranzystorku tym przykręconym tylko 12v 12v 2,5va powinno być 8,5v 12v 8,5v, chyba ze coś pomylilem


    Napięcie na antene jest 12V
  • Poziom 23  
    miedzy masa radia a minusem przewodu nie ma być napiecia jezeli tak jest to masz przerwe miedzy masa a kablem minusowym szukaj ścieżki przerwanej do masy radia,a kabel automatycznej anteny kolor niebieski, na niebieskim przewodzie masz 12v jak radio bedzie załaczone inaczej bedzie 0,5v
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Uszkodzony masz tranzystor Q959 (2SD2395) lub (i) diode zenera D956 (HZS9LB3).Możesz wstawić C9V1.
  • Poziom 13  
    Jutro kupie diode i tranzystor i dam znać czy pomogło
    A ewentualnie jaki zamiennik tego tranzystora można wstawić
  • Poziom 24  
    2SD2395 Ucbo - 60V , Ic - 3A Ptot - 25W
    zamienniki np. 2SD2394 ,2SD1985 , BD935F ,
  • Poziom 43  
    Jutro kupisz a dziś pomierzyć ich nie mogłeś ? Trochę dziwne (mało fachowe) podejście...

    SławeK
  • Poziom 13  
    Do SlaweK nie jestem fachowcem i stad to mało fachowe podejście

    Uszkodzony był tranzystorek, wymieniłem i radyjko działa
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie