Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lark Freebird 43.3 - odblokowanie / nie łaczy sie z kompem

03 Sie 2012 21:08 29928 15
  • Poziom 10  
    Wiem, był podobny wątek kilka dni temu, ale został zamknięty, wg. mnie bez rozwiązania.

    Bo co to znaczy: "A wiec usun odblokowanie - przywrocisz komunikacje. A nastepnie zastosuj takie odblokowanie, ktore nie dewastuje sprzetu." [cyt. z postu Pontikosa]?
    Aby "odblokować" te urządzenie wystarczy dograć jeden plik i zmienić ścieżkę do nawigacji. Jaki jest więc ten "prawidłowy" sposób odblokownia, nie dewastujący sprzętu?

    Pytam się o to, bo mój Lark przestał łączyć się za pośrednictwem ActiveSync. Nie jest to jakaś straszna uciążliwość (do komunikacji wykorzystuję kartę SD i czytnik), niemniej jednak chciałbym przywrócić go do ustawień fabrycznych.

    Pozdrawiam
    Kamil
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 39  
    Jak masz ustawiony tryb pracy portu USB?
  • Poziom 10  
    kindlar napisał:
    Jak masz ustawiony tryb pracy portu USB?


    Chodzi o ustawienia w "PC Connection" w panelu sterowania?

    Mam zaptaszkowane "Allow connection with desktop..." a pod spodem: "Connect using: MStar USB Connection", chyba, że zmienia się to jeszcze w innym miejscu.

    Pozdrawiam
    Kamil
  • Poziom 38  
    kamilmm:

    A wiec oryginalny plik wskazany w sciezce uruchamia prawdopodobnie jeden z procesow odpowiedzialnych za komunikacje via AS. A ten na ktory podmieniasz tego nie wykonuje!

    Nie nalezy go wiec ruszac, podmieniac, ani zmieniac sciezki.

    Prawidlowe odblokowanie tego modelu wykonuje sie skryptem Mortscripta, ktory odpowiada za kontrolowanie odpowiednich procesow (jakby "programow") na Larku.

    NIE RACZYLES napisac co i na co podmieniasz, bo po co!?
    Po co tez pisac ktora wersje Larka 43.3 posiadasz - byly conajmniej TRZY - roznily sie systemem Windows CE oraz nazwa foldera FLASH.

    Bez tych informacji jakakolwiek pomoc jest niemozliwa, a dalsze uwagi w formie docinek i pretensji beda bezwzglednie zglaszane do Moderatora !!!
  • Poziom 10  
    Pontikos napisał:
    kamilmm:

    A wiec oryginalny plik wskazany w sciezce uruchamia prawdopodobnie jeden z procesow odpowiedzialnych za komunikacje via AS. A ten na ktory podmieniasz tego nie wykonuje!

    Nie nalezy go wiec ruszac, podmieniac, ani zmieniac sciezki.

    Prawidlowe odblokowanie tego modelu wykonuje sie skryptem Mortscripta, ktory odpowiada za kontrolowanie odpowiednich procesow (jakby "programow") na Larku.

    NIE RACZYLES napisac co i na co podmieniasz, bo po co!?
    Po co tez pisac ktora wersje Larka 43.3 posiadasz - byly conajmniej TRZY - roznily sie systemem Windows CE oraz nazwa foldera FLASH.


    Tego, że były trzy wersje - nie wiedziałem. Jak to sprawdzić? Może wystarczy info, że jest tam Windows CE 6.0 a folder nazywa się ResidentFlash.

    Cytat:

    Bez tych informacji jakakolwiek pomoc jest niemozliwa, a dalsze uwagi w formie docinek i pretensji beda bezwzglednie zglaszane do Moderatora !!!


    Jeżeli tak została odebrana moja wypowiedz, to przepraszam.

    Więc od początku.
    Jak sprawdzić którą mam wersję i jak przywrócić ustawienia fabryczne?
    Obecnie:
    * od razu uruchamia się WinCE (widać pulpit z ikonami zainstalowanych programów i to jest OK, to jest to co chciałem osiągnąć),
    * w ustawieniach mogę zmienić na Mass Storage i wtedy pamięć flash oraz kartę widać jako dyski USB (i to też jest OK),
    * zamiana na "Allow connection with desktop..." i pod spodem: "Connect using: MStar USB Connection" powoduje, że ActiveSync łączy się z urządzeniem jako Gość, ale próba przeglądania urządzenia nic nie daje bo nie widać zawartości (i to nie jest OK, bo niektóre programy mają instalatory PC-towe i wymagają instalacji via AS, co jest _trochę_ uciążliwe).
    Moje pytanie: czy jest jakiś odpowiednik twardego resetu przywracający ustawienia fabryczne?

    Pozdrawiam
    Kamil
  • Poziom 38  
    1. TAK - wystarczy informacji - to v3, z "ResidentFlash", na WinCE 6.0 (byly tez dwie wersje z CE 5.0)
    2. polaczenie AS jest tu ZBEDNE, jesli urzadzenie laczy sie jako Mass Storage!

    Dlaczego? Dlatego ze programy posiadajace instalator PC via AS sa przeznaczone dla Windows MOBILE, a nie Windows CE. Aplikacje dla WinCE wystarczy SKOPIOWAC i ZAWSZE dzialaja!

    Slowem, po rozladowaniu baterii lub resecie wszystkie "zainstalowane" via AS programy znikaja :) Rozumiem ze nie do konca o ten efekt Tobie chodzi :)

    Wszystko to wynika z zalozen samej konstrukcji WinCE - tego OS - OperatingSystem


    3. ustawienia fabryczne przywraca chocby Firmware Upgrade (o to oprogramowanie nalezy pytac Producenta, nie jest dostepne publicznie).
  • Poziom 10  
    Pontikos napisał:
    1. TAK - wystarczy informacji - to v3, z "ResidentFlash", na WinCE 6.0 (byly tez dwie wersje z CE 5.0)
    2. polaczenie AS jest tu ZBEDNE, jesli urzadzenie laczy sie jako Mass Storage!

    Dlaczego? Dlatego ze programy posiadajace instalator PC via AS sa przeznaczone dla Windows MOBILE, a nie Windows CE.

    Tego nie wiedziałem. Przeglądając sieć nie rzuciło mi się to w oczy, a jest to bardzo ważna informacja - dzięki wielkie za nią.
    Pontikos napisał:
    Aplikacje dla WinCE wystarczy SKOPIOWAC i ZAWSZE dzialaja!

    Slowem, po rozladowaniu baterii lub resecie wszystkie "zainstalowane" via AS programy znikaja :) Rozumiem ze nie do konca o ten efekt Tobie chodzi :)

    Wszystko to wynika z zalozen samej konstrukcji WinCE - tego OS - OperatingSystem


    3. ustawienia fabryczne przywraca chocby Firmware Upgrade (o to oprogramowanie nalezy pytac Producenta, nie jest dostepne publicznie).


    Aż tak nie zależy mi na przywróceniu ustawień fabrycznych (zwłaszcza w związku z pkt.2), aby wciągać w to producenta urządzenia. AlReader działa (80% czasu wykorzystania urządzenia), Automapa też, pozostałe niedziałające 5% (Solitare City) mogę sobie podarować...


    Pozdrawiam
    Kamil
  • Poziom 2  
    U mnie sytuacja wygląda identycznie. Po odblokowaniu WinCE występuje brak połączenia nawigacji z PC. Rozwiązaniem jest uruchomienie na Larku z poziomu Windowsa pliku loader.exe (tego, który standardowo uruchamia się przy starcie sprzętu). Po odpaleniu pliku komunikacja nawigacji z PC przebiega bezproblemowo

    pozdrawiam
  • Poziom 38  
    Gdyby niedouczony autor pomyslu odblokowania zrobil odblokowanie skryptowe (jak np. moje), a nie poprzez zwykla podmiane plikow, NIE BYLO BY PROBLEMU - nie dziwne ze polowa rzeczy moze nie chodzic, jesli pozbawil w ten sposob urzadzenie czesci funkcjonalnosci ;/ ..

    Aby wiec nie zmuszac wszystkich do robienia "PSEUDO-odblokowania" wymyslonego przez jakiegos niedouczonego grzebacza, a pozbawiajacego Larka polaczenia z komputerem,

    Zamieszczam prawidlowe, skryptowe i w pelni funkcjonalne odblokowanie Lark 43.3 (ver. z Win CE 6.0 i LarkMapa), razem z wygodnym MENU i instrukcja krok po kroku
    , haslem jest nazwa mojego uzytkownika.

    Oczywiscie PRZED zastosowaniem mojego rozwiazania urzadzenie nalezy przywrocic do stanu fabrycznego (tego z przed pseudo-odblokownia)

    Prawa Autorskie: dozwolony uzytek wylacznie prywatny, nie wyrazam zgody na dalsze rozpowszechnianie oraz sprzedaz moich rozwiazan technicznych tu zamieszczonych.
  • Poziom 9  
    Czy to odblokowanie działa z dyskiem ResidentFlash znajdującym się w navigacji?

    Dodano po 2 [godziny] 37 [minuty]:

    WIELKIE dzięki dla Pontikos. Ten sposób działa także na dyskach ResidentFlash
  • Poziom 9  
    Witam Forumowiczów,
    odświeżę temat.

    Przez moją głupotę uwaliłem lark 43.3 z win 6.0, a mianowicie w rejestrze w Luncher50 źle skopiowałem explorer.exe i obecnie nawigacja zawisła na logo.
    Zero połączenia z komputerem.
    Znalazłem firmware do larka wgrywany z karty SD, ale chyba jednak nie jest do mojej wersji, ponieważ się nie wygrywa.
    Czy jest szansa, aby ożywić larka, czy macie może firmware.?
    Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • Poziom 11  
    @McMaster czy rozwiązałeś problem, jeśli tak proszę o info. Jestem w podobnej sytuacji z tym że otrzymałem uwalonego Larka nie wiem co dokładnie zostało w nim namieszane, a próba update via microsd bezskuteczna.
  • Poziom 38  
    Próba bezskuteczna? Opisz w którym momencie! Czy włącza się menu serwisowe, czy rusza update i mówi, że error? Bezskutecznie, to można samochodu nie odpalić! :)
  • Poziom 11  
    @Pontiko
    Dziękuje kolego za zainteresowanie i chęć pomocy.
    Problem polega na tym, iż sam sprzęt uruchamia się (reaguje na włączenie oraz wyłączenie, baterie również ładuje), lecz po wyświetleniu ekranu startowego (logo LARK) zatrzymuje się - nie bootuje systemu (?) brak również "paska" ładowania.

    Windows po podłączeniu nawigacji do komputera przez usb nie rozpoznaje urządzenia.
    Ciekawostką jest fakt, iż podobno przed całkowitym uwaleniem udawało się ją w pełni uruchomić losowo i/lub co 4-6x ???

    Odnalazłem wątek @machacz z innego popularnego forum elektronicznego - próba z update, ceplatformway.exe na karcie sd bezskuteczna (nic się nie dzieje).
    Próba ze zwarciem 9pinu nand'u dla hard resetu bezskuteczna (kość hynix [h27uag8t2btr-bc]). Obecnie rozładowuje baterię do 0.
    Czarowanie ze sterownikami od usb bezsensowne, gdyż z tego co doczytałem musi ona w pełni wystartować?

    Nie mam zielonego pojęcia kto i co na grzebał w navi, przeszła mi nawet myśl - uszkodzony port microsd??
  • Poziom 11  
    @Pontikos, dzięki, potwierdzam działanie odblokowania z AM.