Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

camera ip - zasilacz do camery ip

singiel31 04 Sie 2012 17:09 3567 53
  • #1 04 Sie 2012 17:09
    singiel31
    Poziom 9  

    witam. mam problem z zasilaczem do kamery (no name) podobnej do Foscam FI89005W po podłaczeniu go do sieci dziala normalnie sprawdzałem miernikiem wszystko sie zgadza ale gdy podłacze go do kamery to co pare sekund przygasa dioda na zasilaczu na ułamek sekundy i dioda zółta na przewodzie RJ 45 tez przygasa program ip camera tool nie wykrywa jej a gdy podłacze ja bezposrednio do laptopa kablem krzyzowym ( cros over ) to w połaczeniach sieciowych na chwile pojawia sie napis trwa indentyfikowanie i znika i tak wkółko co to moze byc? Kamerke juz raz reklamowałem bo poprzedni zasilacz wogóle przestawał dzialac po podłaczeniu do kamerki wyslali mi nowy i zekomo sprawdzili wszystko i było ok według nich jestem troche zielony w tych sprawach kamerka kupiona na allegro a ja jestem teraz za granica

    Post był raportowany ze względu na naruszenie punktu 3.1.13 regulaminu forum(dot. poprawnej pisowni). Proszę poprawić post - uzupełnić polskie znaki i interpunkcje. [piterus99]

    0 29
  • Servizza
  • #2 04 Sie 2012 17:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sprawdź multimetrem jak zachowuje się napięcie na zasilaczu podłączonym do kamery.

    Pozdrawiam kolegę z Rawicza ;)

    0
  • #3 04 Sie 2012 17:20
    Marek31415
    Poziom 31  

    Objawy w 90% wskazują na uszkodzenie zasilacza.
    Pozostaje kupić nowy o podobnych lub lepszych parametrach.

    0
  • #4 04 Sie 2012 17:27
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Marek31415 napisał:
    Objawy w 90% wskazują na uszkodzenie zasilacza.

    Lub też uszkodzenie kamery, która zbyt mocno obciąża poprawnie działający zasilacz.

    0
  • #5 04 Sie 2012 17:38
    singiel31
    Poziom 9  

    Żeby sprawdzić multimetrem to muszę się wbici pewnie w przewód bo innej opcji nie widzę chyba spróbuje kupić jakiś podobny zasilacz o podobnej mocy mam nadzieje ze to nie wina kamerki ze coś tam nie tak z nią ze jest jakiś spadek mocy pod obciążeniem jeszcze zadzwonię po niedzieli do tych kolesi z allegro i sobie z nimi porozmawiam mieli sprawdzić wszystko a wysyłać znowu do nich z belgi mi się nie opłaca szkoda czasu wole już kupić na razie zasilacz albo nowa kamerkę ale komentarz im wystawie odpowiedni chyba na allegro już raz czekałem ponad tydzień bo im się zapomniało wysłać wtedy byłem na urlopie w pl a teraz wysyłka około 90zł będzie kosztować
    Post był raportowany ze względu na naruszenie punktu 3.1.13 regulaminu forum(dot. poprawnej pisowni). Proszę poprawić post - uzupełnić polskie znaki i interpunkcje. [piterus99]

    0
  • #6 04 Sie 2012 17:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    singiel31 napisał:
    kupic jakis podobny zasilacz o podobnej mocy

    To chyba będzie najbardziej rozsądne rozwiązanie.

    0
  • Servizza
  • #7 05 Sie 2012 17:09
    singiel31
    Poziom 9  

    Witam napięcie na zasilaczu podłączonym do kamery skacze miedzy 5,25 a 4,88 tak plus minus, ma tak być czy coś jednak z zasilaczem nie tak ?

    0
  • #8 05 Sie 2012 17:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jaką wartość masz na zasilaczu? Jeżeli masz 5VDC to jest ok.

    0
  • #9 05 Sie 2012 17:23
    Marek31415
    Poziom 31  

    singiel31 napisał:
    Witam napięcie na zasilaczu podłączonym do kamery skacze miedzy 5,25 a 4,88 tak plus minus, ma tak być czy coś jednak z zasilaczem nie tak ?

    Zasilacz do wymiany, nie ma prawa skakać.

    0
  • #10 05 Sie 2012 17:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Marek31415 napisał:
    Zasilacz do wymiany, nie ma prawa skakać.

    Tylko że powodem skoków napięcia może być także uszkodzenie samej kamery.

    0
  • #11 05 Sie 2012 17:30
    singiel31
    Poziom 9  

    napięcie na nalepce jest 5v

    Dodano po 3 [minuty]:

    a może być taka kamerka podłączona bezpośrednio do laptopa kablem sieciowym krzyżowym ? Jeśli nie to może dlatego tak się zachowuje ?

    0
  • #12 05 Sie 2012 17:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    singiel31 napisał:
    Jeśli nie to może dlatego tak się zachowuje ?

    Próbowałeś na innym zasilaczu?
    singiel31 napisał:
    a może być taka kamerka podłączona bezpośrednio do laptopa kablem sieciowym krzyżowym ?

    Nie ma to wpływu na poprawne działanie kamery.

    0
  • #13 05 Sie 2012 17:38
    singiel31
    Poziom 9  

    Na innym zasilaczu jeszcze nie próbowałem jutro podjade do media markt i kupie jakis uniwersalny z regulatorem i wtedy zobacze co bedzie i dam znac jak wyszło

    0
  • #14 05 Sie 2012 17:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zwróć uwagę na wydajność prądową nowego zasilacza.

    0
  • #15 05 Sie 2012 17:43
    singiel31
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    Zwróć uwagę na wydajność prądową nowego zasilacza.
    tzn ? nie znam sie za bardzo ten orginalny ma output 5v-2500mA a input 100-240vac 50/60Hz

    0
  • #16 05 Sie 2012 17:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    singiel31 napisał:
    2500mA

    Czyli nie mniej niż 2500mA lub 2,5A.

    0
  • Pomocny post
    #17 05 Sie 2012 18:17
    Marek31415
    Poziom 31  

    jimasek napisał:
    Marek31415 napisał:
    Zasilacz do wymiany, nie ma prawa skakać.

    Tylko że powodem skoków napięcia może być także uszkodzenie samej kamery.

    Teoretycznie tak. Dlatego dałem 90% na uszkodzenie zasilacza.
    Z doświadczenia, miałem takich przypadków kilka.
    Zawsze uszkodzony był zasilacz.
    Objawy identyczne. Bez obciążenia zasilacz był OK.
    Pod obciążeniem pulsował. Wyraźnie przygasała dioda LED na zasilaczu.
    Przy uszkodzeniu kamery, zasilacz powinien obniżyć napięcie i pozostać w takim stanie do odłączenia kamery.
    Szansa na pulsowanie w takim przypadku też istnieje, nie można w 100% wykluczyć uszkodzenia kamery.
    Jedynym sposobem jest podpięcie innego zasilacza i sprawdzenie kamery.

    0
  • Pomocny post
    #18 05 Sie 2012 18:20
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Marek31415 napisał:
    Teoretycznie tak. Dlatego dałem 90% na uszkodzenie zasilacza.

    Więc widzę że doszliśmy do konsensusu lub jak kto woli sedna sprawy. Pozdrawiam i powodzenia dla autora tematu.

    0
  • #19 05 Sie 2012 18:28
    singiel31
    Poziom 9  

    No dzięki panowie jak kupie nowy zasilacz dam znać co i jak. Pozdrawiam

    0
  • #20 05 Sie 2012 18:29
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czekamy na informacje ;)

    0
  • #21 05 Sie 2012 18:35
    singiel31
    Poziom 9  

    Acha i jeszcze jedno kamerkę kupiłem na allegro nazwa sklepu EASY-WIFI tak ze uwaga na ten sklep.

    0
  • #22 05 Sie 2012 18:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    singiel31 napisał:
    Acha i jeszcze jedno kamerkę kupiłem na allegro nazwa sklepu EASY-WIFI tak ze uwaga na ten sklep.

    Trzeba sobie też powiedzieć że producent to raczej niższa półka w dziale kamer IP.

    0
  • #23 06 Sie 2012 19:56
    singiel31
    Poziom 9  

    No witam kupiłem zasilacz i działa ale nie bardzo wiem co dalej jak podłącze bezpośrednio do laptopa kablem krosowym to w programie camera ip tool pokazuje się napis Subnet doesn‟t match,dbclick to change i tam w opcjach chyba musze ustawić adres ip itd. a jak podłącze do modemu kablowego to ip camera tool wogóle nic nie pokazuje może ktos mi pomóc ?

    0
  • #24 06 Sie 2012 20:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Próbowałeś kablem prostym?

    0
  • #25 06 Sie 2012 20:25
    singiel31
    Poziom 9  

    tak podłączyłem kablem prostym do modemu masz może skypa ? było by łatwiej i szybciej

    0
  • #26 06 Sie 2012 20:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    singiel31 napisał:
    do modemu

    Do modemu czy do routera?
    singiel31 napisał:
    było by łatwiej i szybciej

    Przepraszam ale nie pomagam przez komunikatory :( od tego jest forum.

    0
  • #27 06 Sie 2012 20:31
    singiel31
    Poziom 9  

    ok spoko do rutera

    0
  • #28 06 Sie 2012 20:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    DHCP masz włączone na routerze? Spróbuj, jeżeli jest taka możliwość, zrobić reset kamery do ustawień fabrycznych.
    Choć aplikacja dedykowana powinna wykryć kamerę nawet bez serwera DHCP w sieci.

    0
  • #29 06 Sie 2012 20:37
    singiel31
    Poziom 9  

    DHCP mam włączone reset kamerki zrobiłem i dalej nic

    0
  • #30 06 Sie 2012 20:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sprawdź w routerze (jeżeli masz dostęp) adres klientów DHCP (ARP) lub prosty skaner IP i wykrycie wszystkich aktywnych adresów IP w danej podsieci.

    0