@retrofood Jesteś jednym z kolejnych b*** z elektrody (niestety jak większość stałobywalców), którzy mają trochę więcej postów i myślą, że ktoś totalnie nie ma pojęcia co robi.
Dla sprostowania:
1. Nie jestem pewien, więc pytam, po to jest forum.
2. Zapisując się na kurs SEP miałem nadzieje, że potrwa on chwilę i zakończy się porządnym egzaminem. Nie było moim zamiarem kupić uprawnienia.
3. O bezpieczeństwo swojej rodziny się nie martwię. Wcale się nie ciesze, że zabezpieczenie jest 25A obecnie, zrobił to w ten sposób po prostu urzędowy elektryk, o podobnych kwalifikacjach i mniemaniu jak wasza większość tutaj.
I nie rozumiem tego:
Quote: Wydawałoby się, że człowiekowi dorosłemu, nawet jeśli jest tylko pseudoelektrykiem, powinno przyjść od czasu do czasu do głowy, że zasady i normy w tej branży to są okupione życiem ludzkim. Dlatego wypadałoby zadbać chociaż o bezpieczeństwo własne i najbliższej rodziny.
Ale cóż...
Kolego do czego pijesz? Przecież grzecznie zapytałem, nie podjąłem żadnej decyzji w tej sprawie póki nie będę miał 100% pewności.
Dlaczego podważasz bezpieczeństwo rodziny?
Wychodzę z założenia, że wolę zrobić coś sam niż jakiemuś partaczowi dać pieniądze i nie mieć pewności dot. instalacji.
Quote: A jesteś pewien, że nie jest to standardowa klauzula, która sprowadza się do tego, że uprawniony elektryk musi złożyć oświadczenie, że instalacja nadaje się do włączenia zasilania? Bo mnie się tak wydaje...
Tutaj właśnie pojawia się ignorancja kolegi, który nie znając stanu izolacji przewodu, nie zna pomiaru SWZ i doradza, żeby oświadczenie składać....