Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stihl ms 018 - gaśnie na wysokich obrotach

piotruś 123 05 Aug 2012 10:51 26072 6
    piotruś 123
    Level 9  
    Posiadam pilarkę ms 018 Stihl. Problem jest taki że ciężko odpala i nie wchodzi na obroty. Gdy dodaje gazu to dławi się i gaśnie. Przy odpalaniu muszę wciskać gaz. Wymieniłem w gaźniku iglice zaworu oraz dźwignię sterowania zaworem i nic. Gdy ustawiam dźwignię zaworu na równo z powierzchnią gaźnika jest to samo. Gdy ponad 1 mm za powierzchnie gaźnika, nie odpala wcale. Wyczyściłem i przedmuchałem gaźnik kilkanaście razy, nawet gotowałem go przez 15 minut w occie i nic. Czyściłem filtr powietrza, paliwa, tłumik, przewód paliwa i nic. Gdy kilka razy próbuje odpalić na ssaniu, świeca jest sucha. Wygląda na to że nie podaje paliwa pod świece. Ale po rozebraniu gaźnika paliwo jest w gaźniku czyli zasysa ze zbiornika. Membrany są ok. Przekładałem je z innego gaźnika i nic. Jak rozpoznać czy membrana jest do wymiany? Męczę się z tą piłą trzeci dzień, proszę o pomoc.
    helena33
    Level 27  
    A jak wygląda tłok od strony tłumika? Możesz wrzucić zdjęcie? Sprężanie jest ?
    czasnagli
    Level 17  
    Jak już wymieniałeś te membrany to należało też wymienić sitko, które znajduję w dolnej części gaźnika. Sitko te jest bardzo gęste (jak bibułka) i najlepiej je wymienić.
    piotruś 123
    Level 9  
    sitko wymieniłem na nowe. nawet próbowałem odpalać bez sitka i nic. kompresja jest .mam drugapiłe stihl ms 180 i jest ten sam problem . nawet w sklepie stihl rozkładaja rece i mówia bym kupył drugi gażnik. zastanawiam się jeszcze nad membraną pompy w gazniku

Proszę poprawić błędy i pisownię. RT
  • Helpful post
    czasnagli
    Level 17  
    Dla pewności zmieniłbym jeszcze:
    - przewody paliwowe (mogą być nieszczelne),
    - filtr paliwa też bym sprawdził,
    - kupiłbym i założył ten zestaw naprawczy RB-77 link →
    Link

Tutaj masz filmy jak poprawnie to wszystko zrobić:

helena33
    Level 27  
    Paliwo świeże?
    Ile atm jest tego sprężania, powinno być chociaż 9 atm.
    No i co z tym tłokiem? Wrzuć zdjęcie od strony tłumika.
    piotruś 123
    Level 9  
    kompresja i tłok jest ok . wrzuciłem teraz membrane pompy od innej piły i piła pali ale nadal na wysokich obrotach po dodaniu gazu dławi się i gaśnie. dodam że przed czyszczeniem piła chodziła ok. jak zapali i przytkałam wlot powietrza to wchodzi na obroty. rozmawiałem z dziadkiem który naprawia piły od dawna i tez nie wie co może być . wolne obroty są ale nie ma wysokich

Moderated By Rycho T:

Prosiłem o coś w poprzednim Twoim poście.