Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Młotowiertarka do 600zł - co kupić?

gruby33 05 Aug 2012 21:54 3179 3
    gruby33
    Level 18  
    Witam.
    Potrzebuję kupić młotowiertarkę do +/- 600zł. Co w tej cenie będzie najlepsze? Urządzenie będzie używane regularnie parę razy w tygodniu przy remontach więc zastosowanie różne (wiercenie, kucie dorywcze w ścianach, mieszanie farb, mieszanie zapraw itp).
    Oczywiście standardowy uchwyt SDS.
    Na razie mam na oku takie modele. Czy któryś z nich jest wart swojej ceny czy polecacie co innego?

1. Hitachi DH24PC3 - 490zł

2. Hitachi DH24PC3 - 580zł
    + Zestaw wierteł i dłut 17szt firmy Makita w aluminiowej walizce (jestem ciekaw czy warta za to dopłata 90zł):
    Młotowiertarka do 600zł - co kupić?

3. Makita HR2470 - 600zł

4. Makita HR2470 - 695zł
    + taki sam zestaw wierteł i dłut jak w Hitachi.
    marionez
    Level 11  
    Cóż, patrząc tylko na suche dane techniczne to brałbym DH24PC3, nie używałem tego młota,
    nie wiem jakie ma podzespoły, sam mam już kilka ładnych lat młotek DeWalt D25123, który miesza, wierci i z tego co się orientuje do kupienia za 600 zł, a jakość podzespołów na pewno wyższa.
    Łukasz_1995
    Level 15  
    Witam.

Zdania mojego poprzednika nie kwestionuję, ale spośród tych młotowiertarek, które masz do wyboru zdecydowanie polecam Makitę HR2470.
    Bardzo popularne urządzenie w tej klasie, często używane właśnie do takich zastosowań jakich potrzebujesz. Solidne urządzenie, wielu używa, sam miałem okazję i dobrze się sprawdza.
    Moje zdanie na ten temat nie jest odosobnione, bo znajduje potwierdzenie w tym co piszą/mówią na ten temat inni użytkownicy tego modelu.

Przeczytaj ten temat. Poruszana była praktycznie ta sama kwestia.

Jeśli chodzi o wiertła SDS plus Makity to uważam, że królują w zestawieniu cena/jakość i też to potwierdzam jako użytkownik. Takie polecono mi kiedyś tutaj na Forum i faktycznie, koledzy mieli rację.
    Natomiast wątpliwości mam co do zestawów. Czy użyjesz wszystkich wierteł? Wszystkie w zestawie są akurat takie jak potrzebujesz? (Zazwyczaj tak nie jest).
    Ze swojego doświadczenia bym się wstrzymał i przemyślał, bo czasami lepiej kompletować wiertła na sztuki, słusznej jakości, jakiś czas, te których potrzebujesz, niż od razu kupić kiepskie, albo takie zestawy, gdzie i tak połowy wierteł nie użyjemy...
    gruby33
    Level 18  
    Dzięki wielkie za odpowiedzi. Wybrałem zestaw Makity HR2470 + wiertła (jak spojrzałem na cenę osobnych wierteł i dłut to za 17szt w walizce za 90zł to nawet jak połowy nie wykorzystam to i tak nie straciłem).
    Jak na razie sprzęt od paru dni w ciągłej eksploatacji i działa jak szalony :)