melenop wrote: angelica_n wrote: Nie wiem dlaczego mkv ale avi moze miec rozne kodeki, stad taka kompresja.
A .mkv nie może!?
Konwersjami MKV sie nie bawie, wiec tylko zaznaczylem!!!
melenop wrote:
angelica_n wrote: Do takich filmow nie uzywaj zadnych konwerterow.
Dlaczego?
No wlasnie odpowiedz masz w kolejnym poscie. Poza tym niestety ale konwertery nie posiadaja kodekow na odpowiednim poziomie. Oczywiscie dla "nie wymagajacych" do zaakceptowania.
melenop wrote:
angelica_n wrote: Jedyna podpowiedz to jesli masz Full HD to bez utraty jakosci mozesz przekonwertowac do mpeg2-HD lub AVCHD, pozniej na bluray.
TV pewnie nie posiada BD...
Tak ale mpeg2-HD powinien odczytac bez problemu. Oczywiscie zalezy od wersji i softu w TV (rowniez nalezy lopatologicznie przetestowac)
Dodano po 7 [minuty]: massi wrote:
angelica_n wrote: Zaden TV nie da rady odczytac powyzej 25Mbps (przynajmniej teoretycznie) Jesli obnizysz do 25 klatek tez bedzie ok. Bezpieczne bitrate dla TV to ok 10-15Mbps (ale musisz to sprawdzic)
Ale komputer potrafi, a ja chciałbym zostawić tą jakość jaka jest jedynie zmienic końcówkę pliku z mov do avi lub innego który otworzy tv. Być może niebawem pojawia się tv które będą potrafić odtwarzaćw jeszcze wyższej jakości obrazu więc pliki chciałbym takie zatrzymać.
Tu powstaje pwien problem, bo uzyskac jak to sie mowi "szybko-dobrze i tanio" albo wyjdzie kicha, albo tylko sie narobisz. Skoro masz film wynikowy w .mov, to najpierw zadecyduj co z nim bedziesz robic (modyfikacja, ciecie, montaz, authoring). Do czego go wykorzystasz. Jesli pojdzie na DVD lub Bluraya, poprostu przygotuj wszystko tak aby nie stracic na jakosci. A pozniej wynikowy film w programie do authoringu (lub konwerterem) eksportuj do formatu najbardziej przyjaznego dla TV (o ile to bedzie mialo sens). Przynajmniej tak mi sie wydaje najlepiej.