Miałem napisać wcześniej ale zapomniałem ;P
http://www.rtl-sdr.com/tag/acars/ Testowałem na ubuntu i gada na otwartym dipolu wyliczonym na airband odbiera pakiety całkiem nieźle
W przypadku E4000 nie ma potrzeby usuwania kondensatorów, dolutowuje się tylko trafo. U mnie dzięki temu tuner odbiera w zakresie już od 130 kHz w trybie direct sampling i od 51 MHz w normalnym trybie I/Q - przełączam tylko wejścia i zmieniam jedną opcję w programie. Najnowsza wersja HDSDR 2.70 ma swoją wtyczkę, która załatwia wszystkie ustawienia i chodzi bez żadnych problemów. Wcześniejsza podmiana drajwera oczywiście nadal jest konieczna.
Przy okazji: czy ktoś wie, czy czym można wykorzystać któreś wyjście z tunera jako źródło sygnału VFO
Posiadam tuner RTL SDR RTL2832U & R820T i odbieram wszystkie częstotliwości od ok. 25 MHz do ok 1900 MHz. (Pasma amatorskie 10m, CB-Radio, pasmo lotnicze, stacje amatorskie na 145 MHz, i nawet działa śledzenie tras samolotów ADS-B na 1090 MHz). Wszystko zależy od anteny.
Chciałem posłuchać krótkofalowców np. w paśmie 80m poniżej 25 MHz.
W tym celu zbudowałem dwa upconvertery na TA7358AP (LA1185), ale niestety nie działają. Zamieniałem ok. 20 układów, ale ciągle to samo, brak sygnału na wyjściu (jest tylko sygnał 50 MHz z generatora kwarcowego), tak jakby antena nie była podłączona. Elementy elektroniczne (rezystory i kondensatory sprawdzałem dwukrotnie w obu konwerterach). Generator 50 MHz jest także sprawny w obu konwerterach - sprawdzałem miernikiem częstotliwości. Wszystkie układy scalone jakie posiadam, zachowują się tak samo. Mam 17 TA7358 - z kilku rożnych sklepów i 3 LA 1185. Posiadam tez 4 LA1186. Być może jest jakiś błąd w projekcie, na podstawie którego je zbudowałem.
Wcześniej bawiłem się z Direct Sampling, opisanym też na forum na Not Only TV LV5T Deluxe, ale rezultaty mnie nie zadowalały, wiec chciałem porównać z upconverterem.
Mam prośbę do kolegi "zabex", o zamieszczenie (lub wysłanie na e-mail: sb8gapi(malpa)o2.pl) schematu konwertera, który zbudował na LA1186, który jest na podobnym scalaku co LA1185. Może ten konwerter by u mnie działał.
Ewentualnie zamieszczam schemat i materiały o upconwerterze, który zbudowałem. Może ktoś wprowadzi poprawki lub znajdzie błąd.
Upconverter pochodzi ze strony:
http://blog.kf7lze.net/tag/shortwave/ a tu pdf z dokumentacją:
http://www.kf7lze.net/files/ta7358_-_hf-to-vhf-upconverter.pdf
Schemat jest jak najbardziej prawidłowy. Jedyną różnica jaką mam w swoim to podłączenie zwykłego kwarcu 40MHz wraz z równoległym kondensatorem i trymerem do skorygowania częstotliwości oraz węższy filtr dolnoprzepustowy. Testowałem na LA1186 i TA7358AP. Polecam ten drugi ze względu na mniejsze zakłócenia i możliwość zejścia do częstotliwości około 170kHz.
Co do samych układów TA7358AP kupiłem kilka miesięcy temu 5 sztuk. Podczas kolejnych testów konwertera użyłem jednego z nich i zero reakcji, pozostałe układy zachowywały się identycznie. Moje zdziwienie po rozłupaniu jednego z nich nie miało końca. Układ w środku był zupełnie pusty!!! Nie wiem czy kolega ma jakiś sprawdzony, przetestowany TA ale radzę sprawdzić bo trafiają się takie "rarytasy" jak w moim przypadku.
-------------------------------------------------------------------------------
Skoro kolega edytował swój post i dopisał iż układy pochodzą z różnych źródeł moge tylko powiedzieć, że na 100% popełniony został błąd gdyż ten konwerter rusza z "kopa".
Ewentualnie jak znajdę czas to przerysuję swój dla porównania. Choć nie bardzo jest co.
Chciałem w miarę dokładnie opisać wszystko. Z tego co wiem to LA1185 nieco różni się od LA1186. Czy w schemacie TA7358 trzeba coś zmienić, aby działał LA1186, bo domyślam się że trzeba zamienić wyprowadzenia układu scalonego.
Zbudowałem dwa, myśląc, że pierwszy zbudowałem popełniając gdzieś błąd. TA7358, które posiadam są z kilku partii produkcyjnych, ale możliwe że wszystkie są "malowankami".
Zasilanie konwertera mam z USB lub zasilacza stabilizowanego 5V - stosowałem zamiennie. Antena zewnętrzna od CB Radia. Od anteny do Tunera kabel RF-5. Do tunera mam podłączony kawałek przewodu oryginalnego z jednej strony wtyczka MCX do Tunera i z drugiej gniazdo BNC. Na inne pasma używam innych anten.
Bez konwertera na tej antenie odbiór jest bardzo dobry, szczególnie silnych nadajników. Po podłączeniu konwertera całkowity brak odbioru czegokolwiek, tak jak pisałem wcześniej, czyli efekt taki sam jak odłączę antenę od tunera - sam tuner nic nie odbiera po odłączeniu wtyczki z gniazda MCX. Jeden konwerter ma filtry a drugi nie (bo nie zdążyłem jeszcze ich zrobić). Po podłączeniu konwertera nie odbieram ani jednej stacji (w pasmie radiowym ukf sa słabe stacje radiowe, ale to zapewne z kawałka przewodu od wyjścia konwertera do Tunera SDR RTL. Mam taki:
NooElec Brand RTL-SDR, FM+DAB, DVB-T USB Stick Set with RTL2832U & R820T.
pomyślał ktoś lub zrobił któryś z kolegów taki zestaw oparty o Raspberry PI z jedną z dostępnych dystrybucji linuxa ?? To mogłaby być fajna platforma. Dodając zasilanie bateryjne oraz mały monitor byłby całkiem ciekawy zestaw mobilny.
Ja niestety znam słabo środowisko linuksowe, kupiłem RPI by sobie po eksperymentować. Słyszałem też iż za granicą kombinują coś w tym temacie. Ja wierze ze POLAK POTRAFI i będziemy lepsi.
pomyślał ktoś lub zrobił któryś z kolegów taki zestaw oparty o Raspberry PI z jedną z dostępnych dystrybucji linuxa ?? To mogłaby być fajna platforma. Dodając zasilanie bateryjne oraz mały monitor byłby całkiem ciekawy zestaw mobilny.
Ja niestety znam słabo środowisko linuksowe, kupiłem RPI by sobie po eksperymentować. Słyszałem też iż za granicą kombinują coś w tym temacie. Ja wierze ze POLAK POTRAFI i będziemy lepsi.
Niestety mój tablet HTC Jetstream nie obsługuje technologii OTG, a smartfon Xperia L, wprawdzie nie ma w opisie obsługi OTG, ale działa po podłączeniu przez HUB USB z dodatkowym zasilaniem 5V.
Sam program SDR Touch w wersji darmowej ma ograniczone funkcje. Dopiero wersja Pro za 5,99 Funtów czyli ok 30 zł, funkcjonalnością dorównuje programom z PC, które są darmowe np SDR Sharp, czy HD SDR.
Być może na innym smartfonie (tablecie), który obsługuje OTG bez dodatkowego zasilania, będzie to rozwiązanie bardziej mobilne. Niestety w moim przypadku dodatkowe zasilanie do HUB-a USB jest mało wygodne.
W zamian używam Asus Eee PC 1001PXD + NooElec NESDR Mini SDR & DVB-T USB Stick (R820T). Program SDR Sharp. Jest to dość wygodne jako sprzęt mobilny, na baterii notebook działa 6-7 godzin na nasłuchu SDR.
A ja mam od niedawna tablet lenovo ideatab A3000 i sie zastanawiam nad tym jak podlaczyc pod to RTL-SDR i Fi-Fi SDR
ale raczej bede kombinowac w kierunku jakiejs wersji ubuntu na androida. Moznaby zrobic bardzo mobilne urzadzenie nasluchowe
Oba linki sa sprzed roku a w dziedzinie uruchamiania ubuntu na androidzie wiele sie zmienilo np. ubuntu touch ktory jest przeznaczony wlasnie na tablety i podobno jest latwy w instalacji. Pozostaje tylko zapoznac sie z mozliwosciami poszczegolnych edycji i zabrac do dzialania ale ro dopiero jak bede miec karte sd do tabletu i przejsciowke otg.
Z RaspberyPI nie powinno być problemów. Sterowniki dla androida to właściwie sterowniki dla linuxa na ARM który pracuje jako niższa warstwa androida.
Jako, że RbPI jest na linuksie pod ARM (bez nakładki androida) sterowniki będą pracować a i program wystarczy przekompilować z x86 na ARM.
Tak swoją drogą odbijając od tego RTL... To w zasadzie raspbery pozwala na podłączenie znacznie lepszych zewnętrznych DAC i ADC na GIPO (jest nawet w diy jak ktoś podłączył zewnętrzny sterownik) do tego ma swoją kartę dzwiękową i ma sprzętowe SPI.
Myślę, że zrobienie klasycznego odbiornika DDS + DAC/ADC jako SRD było by znacznie lepszym rozwiązaniem bo dodatkowo mamy możliwość modulacji filtrów dsp i co się tam komu nie przyśni Idelalne radio.
Z pasmem też nie było by kłopotu bawiłem się modułami DDS od mojego znajomego które są sterowane przez uart (np terminal pc) i pozwalają na piękny sinus 200MHz.
Witam
Galaxy S III widnieje na stronie twórcy programu jako kompatybilny wiec nie powinno być problemów.
http://sdr.martinmarinov.info/ Czy telefon widzi inne urządzenia USB - mysz, klawiatura, Pendrive podłączone przez przejściówkę (kabel) OTG? Jeśli tak to powinien wykryć i tuner na USB.
Przypuszczam, że Tuner działa na PC.
Pisałem już o tym kilka postów wyżej. Udało mi się uruchomić SDR Touch i sterownik na Sony Xperia L, ale dopiero po podłączeniu przez HUB USB z dodatkowym zasilaniem i uruchomieniu trybu "Root" telefonu. Wprawdzie na stronie autora programu jest informacja, że "Root" nie jest wymagany przy Androidzie w wersji wyższej niż 3.1, ale na moim Android 4.2.2 Jelly Bean, bez "Root'a" przy uruchamianiu sterownika, nawet z zaznaczonym "Force Root" pojawiał się błąd: Unknown error. Dopiero "Root" telefonu pomógł.
Dodam jeszcze, że działanie SDR Touh dość szybko rozładowuje baterię telefonu, po kilkudziesięciu minutach (ok 30 minut) ze 100% spadło do 80%, czyli słuchania wystarczy na kilka godzin (2-3). Zapewne na tablecie podziała dłużej.
Przed uruchomieniem sterownika zaznaczyłem opcję "Force Root".
Zamieszczam screeny z mojego telefonu.
Pierwszy po uruchomieniu sterownika, a drugi z działającego programu.
Co do samego SDR Touch to w wersji darmowej brakuje "Spectrum", co utrudnia używanie programu, gdyż nie widać czy coś jest nadawane na konkretnej częstotliwości, czy nie. Skanuje się częstotliwości tylko na skali. Program kilka razy się zawiesił (błąd sterownika), wymagany było ponowne uruchomienie telefonu.
Raczej wolę używać wersji na PC. Dla mnie SDR Touch w darmowej wersji raczej przypomina program do zabawy niż funkcjonalną aplikację. W wersji płatnej jest zapewne nieco lepiej, (widać to np. na filmie z YouTube kilka postów wyżej), ale nie chciałem płacić ok 30 zł. za program, który nie spełnia moich oczekiwań, więc nie testowałem wersji Pro. Być może komuś przypadnie do gustu, należy pochwalić autora, za wkład i że jest taka aplikacja na Androida. Zapewne jest to krok, by powstały może i inne programy.
Może te strony będą pomocne w rozwiązaniu problemu:
FAQ na stronie autora:
http://sdr.martinmarinov.info/contact.php oraz temat na forum xda-developers:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2108053
Wprawdzie adresy do przytoczonych stron internetowych są z przed roku, ale miały to być tylko przykłady, że jest możliwe uruchomienie Linuxa na tablecie czy smartfonie.
Oczywiście można kombinować z budową bardziej skomplikowanych urządzeń, ale trzeba sobie odpowiedzieć czy warto, podnosząc znacznie koszty całego urządzenia.
Sam Tuner na RTL-u to koszt ok 30 zł + wykonanie anteny zewnętrznej ok 30-50 zł wiec koszt niewielki, a efekt jest przy poniesionych kosztach jest naprawdę super.
Dla początkujących takie rozwiązanie jest tanie, a zarazem daje dobre efekty.
Można bawić się SDR Touch, ale w wersji darmowej nawet do pięt nie dorasta SDR Sharp na PC, który jest jak na razie darmowy. Dopiero w wersji płatnej, nieco przypomina SDR Sharpa, ale pozostawia jeszcze wiele do życzenia. To moje osobiste obserwacje i nie chcę nikogo zrażać do Androida, a z instalacją też miałem spore problemy na moim Sony Xperia L. To zapewne też kwestia samego sprzętu.
Co do Linuxa i oprogramowania na ten system to nie używałem, więc nie będę się wypowiadał.
Podsumowując, każdy zainteresowany może wybierać pomiędzy różnymi platformami sprzętowymi i systemowymi, a każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady.
Dziękuję forumowiczowi "Zabex", za schemat konwertera na TA7358 (mozna stosować LA1185, LA1186) do tunera USB RTL SDR pozwalającego odbierać częstotliwości poniżej 24 MHZ - od ok 100kHz do 40 MHz. Udało mi się go w końcu uruchomić wg. schematu podesłanego przez "Zabex". W internecie znalazłem podobny schemat, z którego też korzystałem i zamieszczam, bo może komuś się przyda.
Rysowany odręcznie, ale jest czytelny i sprawdzony.
Miałem okazję porównać działanie Direct Sampling i konwertera. Konwerter wypada znacznie lepiej i nie jest wymagana modyfikacja tunera.
Dobrze spisuje się też zamiennik LA1185 - AN7205, które 2 sztuki kupiłem w filmie SŁAWOMIR Electroniics, działa nawet nieco lepiej niż TA7358 (czystszy sygnał i mniej zakłóceń, oraz większy poziom sygnału).
To taka informacja, gdyby ktoś potrzebował układów ze sprawdzonego źródła.
LA1186 działa w konwerterze, ale jest zauważalnie mniejsza czułość niż przy LA1185 i TA7358.
http://slawmir.com.pl/ Jak pisałem wcześniej wszystkich układów mam ok 25 z rożnych sklepów, i okazało się że kilka nie działa, tak jak pisał "Zabex", który trafił na "puste w środku".
Potwierdzenie działania konwertera na rezonatorze kwarcowym 40 MHz i LA 1185 - odbiór Programu I Polskiego Radia na 225 kHz (sygnał słaby, bo eksperymentalna antena to kilka metrów przewodu).
Kolejny screen działania konwertera na generatorze kwarcowym 50 MHz i LA1185 - odbiór Programu I Polskiego Radia na 225 kHz oraz widać inne odbierane stacje na falach długich i średnich.
Wcześniej opisany konwerter na TA7358 z generatorem kwarcowym 50 MHz, działa jeśli jest wszystko zrobione zgodnie ze schematem (ja miałem problem z uruchomienie, bo wkradł się błąd do mojej konstrukcji, ale po sprawdzeniu, zadziałał). Lepiej spisuje się konwerter z generatorem kwarcowym - lepsza czułość i mniej zakłóceń. Układ scalony LA1185 działa najlepiej, potem TA7358 i AN7205, ale różnica jest niewielka (zależy to też o konkretnego egzemplarza).
Przez kilka dni testowałem konwertery - jeden zbudowany z generatorem kwarcowym, a drugi z rezonatorem kwarcowym. Chciałbym zamiescić kilka uwag, które mogą być przydatne dla kogoś, kto chciałby sobie taki konwerter wykonać.
Każdy ma swoje zalety i wady.
Konwerter z generatorem kwarcowym ma zauważalnie lepszą czułość, ale przesunięcie częstotliwości generatora o 3 kHz (jest mniejsze - dla generatora 50 000 kHz przesuniecie w SDR Sharp - opcja Shift wynosi 49 997 kHz - widać to na screenie z SDR Sharp powyżej) Nie wiem czym to jest spowodowane, a sprawdzałem na kilku generatorach i układach scalonych, i było bez zmian. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem.
Schemat konwertera jest kilka postów wyżej.
Konwerter na rezonatorze kwarcowym (u siebie zastosowałem rezonator kwarcowy 40 MHz, (bez dodatkowego kondensatora regulowanego), miał mniejszą czułość, ale przesunięcie było równe częstotliwości rezonatora. Widać to na screenie z SDR Sharp. Wzmocnienie mogę jeszcze regulować w Configure -> bez zaznaczonego Tuner AGC - suwakiem. Do budowy konwertera z rezonatorem kwarcowym użyłem tego samego schematu co do poprzednio opisanego konwertera, tylko zamiast generatora i wszystkich elementów z nim związanych, podłączyłem rezonator bezpośrednio do wyprowadzania nr 8 układu scalonego, jak to widać na schemacie rysowanym odręcznie z rezonatorem kwarcowym.
Po sprawdzeniu działania kilkudziesięciu układów scalonych najlepiej w układzie konwertera spisuje się LA 1185, potem TA7358 i AN7205 a najgorzej działa LA1186.
Chciałbym sprawić sobie scaner nasłuchowy zbudowany na dvb-t bo na inny scaner mnie nie stać. Mam parę pytań:
Czy jest gdzieś lista sprawdzonych tunerów dostępnych na polskich aukcjach?
Jakie tunery polecacie? (bez dziur w pasmie)
Czy jest jakiś tutorial instalacji, a może nie potrzeba, bo wystarczy soft SDR i wpiąć tuner do usb i ruszy??
Lepsza czułość spowodowana jest większym poziomem sygnału z generatora na mieszaczu. Wewnętrzny układ (noga 8) z kwarcem pracuje jako generator, ale podłączony do niego zewnętrzny generator sprawia, że staje się wtórnikiem (wzmacniaczem o nie wielkim wzmocnieniu). Stąd większy sygnał na mieszaczu. Jeśli byś wykonał oddzielny generator z kwarcem np. na jednym tranzystorze i podłączył do układu też byś zauważył lepszą czułość.
Domyślałem się tego, że z generatorem będzie większa czułość, ale dziękuję za odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie. Zastanawiam się nad innym problemem. Pisałem o tym, ze z generatorem jest przesuniecie nie o 50 MHz tylko o ok 3 kHz mniej czyli 49 997 kHz. Może ktoś wie, czy to można zmienić lub czym to jest spowodowane. Poziom wzmocnienia i tak dostosowuję w programie SDR Sharp do poziomu najlepszego odbioru przy minimalnych zniekształceniach i zakłóceniach. Eksperymentalnie zbudowałem konwerter z miniaturowym przełącznikiem dzięki czemu mogę wybrać pomiędzy rezonatorem kwarcowym a generatorem kwarcowym.
Że w programie można to zrobić to wiem, ale mi chodzi o to, czy można to zrobić w konwerterze?
Zmieniałem generatory kwarce i układy, ale bez zmian. Częstotliwość generatora mierzyłem i jest równe 50 000 kHz we wszystkich 4 szt., które posiadam. Może dzisiaj wstawię generator kwarcowy na inną częstotliwość i wtedy sprawdzę.
Mój konwerter:
i w ekranie:
Mam problem z instalacją/uruchomieniem rtl-sdr shharp. Wszystko robię według instrukcji....
Rozpakowuję sdr# w dowolne lokalizacji, następnie instaluje ExtIO_USRP+FCD+RTL2832U+BorIP_Setup, modem ma zainstalowane sterowniki...
Odpalam sdr# i w okienku wyboru nie widzę RTL-SDR USB, tylko RTL-SDR / TCP ???
Należy wejść do folderu z SDR Sharp. Jeśli jest tam folder Config, wejdź do niego i skopiuj plik: SDRSharp.exe.Config do głównego folderu programu. Jeśli nie ma tego folderu to trzeba edytować ten plik: SDRSharp.exe.Config z głównego folderu, bo domyślnie obsługa RTL USB nie jest aktywna.
Otwieramy plik w edytorze np: Notatniku i przechodzimy na koniec pliku do sekcji:
<frontendPlugins>
Będzie tam coś takiego:
<!-- <add key="RTL-SDR / USB" value="SDRSharp.RTLSDR.RtlSdrIO,SDRSharp.RTLSDR" /> -->
i trzeba wykasować <!-- (z początku) i --!> (na końcu), żeby był taki wpis:
<add key="RTL-SDR / USB" value="SDRSharp.RTLSDR.RtlSdrIO,SDRSharp.RTLSDR" />
I zapisujemy plik.
Zamieszczam jeszcze najnowszą wersję na dzień 14.01.2014 SDR Sharp z włączoną obsługą RTL USB.