Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przedłużka Jack (wtyk 6.3mm - gniazdo 3.5mm) lutowanie

marko_g 06 Sie 2012 20:34 9939 10
  • #1 06 Sie 2012 20:34
    marko_g
    Poziom 10  

    Witam !

    Muszę wykonać przewód (przedłużacz) do słuchawek aby móc słuchać muzyki z amplitunera. Słuchawki mają wtyk Jack 3.5mm, zaś wejście w amplitunerze Jack 6.3mm. Zakupiłem wtyk oraz gniazdo i chcę teraz to polutować. Napisałby mi ktoś po "chłopsku" jak to polutować by obydwa kanały (stereo) działało w słuchawkach, tzn jaki kolor gdzie ?
    Oto link do akcesoriów które kupiłem:
    Przedłużka Jack (wtyk 6.3mm - gniazdo 3.5mm) lutowanie

    1 10
  • #2 06 Sie 2012 21:03
    Fazi87
    Poziom 24  

    Włóż wtyczkę w gniazdo i sprawdź multimetrem który styk ma połączenie z np czerwonym przewodem i go przylutuj :)

    1
  • #4 06 Sie 2012 22:24
    marko_g
    Poziom 10  

    mihal2002 napisał:
    Po chłopsku- red- prawy, white- lewy i tyle!!!

    Rozumiem że mówisz o gnieździe ? :) A czy tak jak mam teraz we wtyku (srodkowa fotka) jest dobrze ?

    0
  • #6 06 Sie 2012 22:33
    marko_g
    Poziom 10  

    mihal2002 napisał:
    Chyba wyraźnie napisałem.

    Spoko, zrozumiałem. Tylko że właśnie tak już polutowałem, i grał tylko jeden głosnik w sluchawkach, zamienilem potem czerwony z białym, i nadal grał jeden.

    0
  • #8 07 Sie 2012 12:32
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Wtyk męski ma zamienione kolory - środek to lewy, czyli biały.

    Gniazdka nie polutowałeś jeszcze - przynajmniej na fotkach. Miernik do ręki i szukaj - najprościej kupic drugą wtyczkę.

    0
  • #9 07 Sie 2012 19:00
    marko_g
    Poziom 10  

    Dzięki za odpowiedzi. Niestety nie mam miernika żeby to posprawdzać. Polutowałem wtyk męski zgodnie z sugestiami, zamieniłem czerwony z białym, i teraz biały jest po lewej stronie. Przyłożyłem palcami bezpośrednio kabel na wtyk od słuchawek zgodnie ze zdjęciem:

    Przedłużka Jack (wtyk 6.3mm - gniazdo 3.5mm) lutowanie

    Pięknie słuchawki grają, obydwa kanały. Niezależnie jak przyłoże, czerwony zamienię z białym grają obydwa kanały. Ale jak użyję gniazda, to jakbym qrna nie polutował to gra tylko jeden kanał. Może to jest gniazdo typu mono ? Skoro z ominięciem jego grają to chyba we wtyku dobrze polutowałem.

    1
  • #10 08 Sie 2012 14:26
    marko_g
    Poziom 10  

    Okazało się iż uszkodzone było gniazdo. Kupiłem nowe, polutowałem i wszystko gra. Temat do zamknięcia.

    1
  • #11 08 Sie 2012 18:20
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Gwoli wyjaśnienia:

    Wiem, że jak zamienisz czerwony z białym miejscami to będą grać. Nawet jak zamienisz z masą to zagrają, tylko nierówno.

    Zamiana kolorów, to podmiana lewej i prawej strony miejscami. Niektórzy nie zwrócą uwagi, a inni tak.

    Niemniej jednak cieszę się, że sobie poradziłeś.

    0