Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szlifierka kątowa (flex?) akumulatorowa MAKITA LXT 18V dziwny problem

06 Sie 2012 21:30 4630 8
  • Poziom 11  
    Witam

    Jak w temacie posiadam zestaw LXT, niestety bez gwarancji.

    Mam dziwny problem ze szlifierką kątową. Działała bez zastrzeżeń, jednego dnia ciąłem pręty, odłożyłem ją do torby, a następnego dnia już nie chciała wystartować :( nawet diody nie mrugnęły podczas podłączania aku. zostawiłem ją w bagażniku, pojeździła 2 dni, po czym coś mnie tknęło, aby ją jeszcze raz sprawdzić - ku mojemu zaskoczeniu diody mrugnęły, uruchomiła się, ale moja radość nie trwała długo... po ok. 15 sekundach znowu padła i wyjmowanie oraz podłączanie baterii nic nie dawało (martwa) Następnego dnia wkładam baterię - mrugnie, ale po iluś tam sekundach znowu przechodzi w tryb martwy. Nie ma różnicy odnośnie baterii (mam 4 i na każdej jest to samo) sprawdzałem szczotki, ale są prawie nówki, więc to również nie to :( nie ma żadnych zimnych lutów, bardziej to elektronika...

    czy ktoś potrafi mi pomóc - może zna temat, lub miał styczność z podobną (taką samą) sytuacją...
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 23  
    Przypadku takiego nie miałem ale być może piny które wpinają się w baterię są zaśniedziałe lub nie stykają.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 11  
    pisząc, że nie mam gwarancji nie miałem na myśli, że sprzęt jest stary... piny są ok, nie są zaśniedziałe - wyglądają jak nówki. Sprawdzałem, czy czasem coś nie styka, więc to nie to...
  • Poziom 15  
    Ewidentnie coś nie łączy, weź woltomierz w ręce i sprawdź gdzie się traci. Może to jednak lut, który na oko wydaję się dobry, może kabelek, a może płytka.
  • Poziom 11  
    No to nie jest zimny lut, ani niełączenie...

    jak ostatnio znowu ją załączyłem to zaświeciła diodami, włączyłem ją, pochodziła chwilkę na jałowo (w bezruchu) i nagle się wyłączyła, ale migając diodami jak by sygnalizowała przeciążenie - i znowu przeszła w tryb martwy :(
  • Poziom 12  
    Objaw wskazuje na rozładowane akumulatory
    Czy te akumulatory są naładowane ?
    Czy próbowałeś je ładować ?
    Cy proces ładowania przebiega poprawnie?
    sądzę że po naładowaniu (sprawnych akumulatorów) maszyna będzie działać.
    Jak nie, to podaj model tej szlifierki i jakiej pojemności masz te akumulatory 18V
  • Poziom 11  
    Panowie no bez przesady - jestem średnio rozgarnięty, ale nie głupi... przecież mam cały zestaw LXT, 3 baterie 18V 3Ah + 1 baterię 14,4 V 3Ah i cały czas na nich pracuję (wkrętarki, piła, lisi ogon itd)

    znajomy ją rozebrał i mówi, że wszystkie kabelki idą do jakiejś małej elektroniki, która odpowiada za przeciążenie (wtedy wyłącza szlifierkę) oraz nie da uruchomić szlifierki gdy mamy przycisk na on i wkładamy baterię... więc zapewne owy układ padł :(

    jutro zabiorę ją z budowy to podam dokładne dane...

    Z góry dzięki za odpowiedzi (chęć pomocy)
  • Poziom 10  
    Odgrzebię temat bo mam taką samą usterkę w LTX 18V.
    Nagle przestała działać. Nie reaguje na włożenie akumulatora. Jakby nie dopływało napięcie do płytki. Ktoś może ogarną ten temat już?