Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralko-suszarka - jaką wybrać ?

robin2003 07 Aug 2012 12:06 22317 9
    robin2003
    Level 11  
    Witam,
    Zdaje sobie sprawę, ze pralko-suszarka to nie najlepszy wybór, m.in.: duża awaryjność czy używanie zimnej wody w procesie suszenia, jednak warunki lokalowe nie pozwalają na postawienie dwóch urządzeń natomiast z suszeniem prania, zwłaszcza w zimie, mamy obecnie równie duży problem.

Urządzenie używane będzie przynajmniej 1 raz dziennie, niekiedy 2 razy dziennie (sporadycznie wiecej, obecny rekord to 7 prań po powrocie z wakacji). Podłączyć można jedynie do zimnej wody, napięcie jest jednofazowe (ale to raczej reguła).

Czy istnieje urządzenie, nawet nieco droższe, które jednak można polecić, głównie ze względu na mniejszą awaryjność czy łatwiejszy i tańszy serwis pogwarancyjny (w moim przypadku Warszawa Mokotów)?

Przejrzałem poprzednie posty i tak naprawdę nie spotkałem się z rzetelna oceną kilku typów urządzeń. Bardzo proszę o sugestie i opinie (także krytyczne, czego się wystrzegać). Może ktoś miał wcześniej do czynienia z jednym z poniższych urządzeń, zna np. wady (klejony bęben itp.) pozdrawiam.

Electrolux EWW168543W
    Siemens WD14H420EU
    Hotpoint-Ariston ARMXXD 129
    Candy GO4 W 264
    Indesit IWDE 7105 B EU
    Candy EVOW4853D
    Samsung WD0804W8E
    Daewoo DWC-U1213
    Hotpoint-Ariston AQD970F 49 EU
    Bosch WVH28420EU Logixx 7 Sensitive
    Indesit PWDE 7124 W
    Samsung WD0704REV
    Hoover WDYNS 642 D
    Miele WT 2780 WPM - ponad 8000 zł
    Bosch WVD24420EU
    Candy EVO4W 2643D
    Indesit IWDC 7105 EU
    Hoover WDYN 9646 PG
    Electrolux EWW126410W
    AEG L87695WDP - ponad 4000 zł
    Indesit PWDE 81473 W (EU)
    Mastercook SPFD-1226
    Daewoo DWCLD141RS
    Hotpoint-Ariston AQD1070D 49 EU/B
    Hotpoint-Ariston WDD9640B EU
    Hotpoint-Ariston AQM9D 49 U (EU)/B
    Daewoo DWCUD121DC
    Anonymous
    Level 1  
    robin2003
    Level 11  
    Powyżej jest część kaloryfera-suszarki i przewężenie do 52 cm, wykańczając łazienkę nikt nie przewidywał takiego rozwiązania. Oczywiście kaloryfer można próbować zdemontować, tyle że to rozwiązanie nie wyjdzie estetycznie.
    Pompic
    Level 11  
    Poszukałem-znalazłem a czy warto to oceń sam :) Pralko-suszarka LG F-1203CD. Tylko nie zrozumiałem chyba do końca ile masz do dyspozycji wysokości? Na taki sprzęt potrzebujesz z 70-90cm... Ten model ma akurat "Wysokość [cm] 85, Szerokość [cm] 60, Głębokość [cm] 44". Za te pieniądze może i warto, ale nadal jest to kwota koło 1800zł. Czy ogólnie polecam tego typu sprzęt to nie moja brożka bo skoro potrzebujesz takie urządzenie to Twoja decyzja. Pozdrawiam
    zwykły człek
    Level 20  
    A ile masz miejsca na szerokość? Jeśli masz około 90 cm to możesz wstawić pralkę top i obok suszarkę top. Zawsze to lepiej niż pralko-suszarka.
    robin2003
    Level 11  
    Ostatecznie zdecydowałem się na pralko suszarkę Bosch WVD24420EU - kosztowała 2 198,00 zł z opcją "Przedłuż Gwarancję®" – 5 lat wygody i spokoju 440,00 zł w sklepie internetowym OleOle!

Ponieważ minął rok chciałbym napisać swoje spostrzeżenia.
    Pralka pierze dosyć dobrze, jest eksploatowana często (codziennie jedno pranie, raz w tygodniu dwa prania w ciągu dnia). Pracuje głośniej (dudni i huczy w trakcie wirowania) niż poprzednik Bosch MAX. Ma mniejszy bęben. Generalnie innych różnic nie widzimy.

Po roku czasu bęben przy ruszeniu przód tył stuka (blokady są ściągnięte)- nie wiem dlaczego, być może ma za mało miejsca i stuka w ściankę tylną (poprzednik tak się nie zachowywał), w trakcie prania nie wydaje takich odgłosów.

Blat pralki ucina się z tyłu równo z pralką więc pralka odstaje od ściany o kilka centymetrów ze względu na rurki - w poprzedniku był nieco wysunięty do tyłu i dochodził równo do ściany (w efekcie może się coś zsunąć i spaść za pralkę - głupio to wygląda i jest niepraktyczne).

Z opcji suszenia korzystamy raczej rzadko, trwa ono bardzo długo, pranie nie jest dosuszone - większość upranych rzeczy miewa mokre plamy lub plamki w miejscach gdzie się coś zrolowało lub dwie rzeczy się ze sobą skręciły. Nie wiem co robić z tak wysuszona bielizna - w sumie trzeba ja powiesić do wysuszenia bo do szafy włożyć tego nie można. Ze względu na technologie suszenia pobiera w jego trakcie sporo zimnej wody, dużo energii elektrycznej, samo suszenie trwa dosyć długo - cykl ok. 3 godz.

Sklep OleOle! to kompletna porażka. Niemiła, żeby nie powiedzieć chamska obsługa (kontakt e-mail). Po wpłaceniu pieniędzy klient praktycznie przestaje dla nich istnieć. Ponieważ pralka jest przywożona przez samochód RTV EURO AGD jest to pewnie ich internetowa platforma. Sami technicy wnoszący sprzęt bardzo mili i cierpliwi - ale to już pewnie zależy od człowieka.
    robin2003
    Level 11  
    Po 2,5 roku bęben zaczął bardzo głośno się obracać. Nawet przy obracaniu ręką, przy wyłączonej pralce, słychać zgrzyty. Ponieważ kupiliśmy rozszerzoną gwarancję pralkosuszarka została naprawiona przez serwis i na gwarancji. Monterzy którzy ją przywieźli powiedzieli jedynie, że wymieniono środek. Z suszarki korzystamy sporadycznie. Obecnie nie kupiłbym pralkosuszarki i to w tej cenie.
    karolajnww
    Level 1  
    TYLKO NIE SAMSUNG!!! Kupliśmy pralko-suszarkę sądząć, że kupujemy sprzęt dobrej jakości. Niestety bardzo się pomyliliśmy. Guma w pralce najpierw się pofalowała, najwyrażniej nie była przystosowana do wysokich temperatur jakie są przy suszeniu prania. Przy którymś z kolei praniu po prostu odpadła przy wyjmowaniu prania a pralka zaczeła przeciekać, po pół roku od zakupu. Co na to serwis? Że to uszkodzenie mechaniczne i nie podlega gwarancji, naprawa 500 zł. Uszkodzenie powstałao w trakcie normalnego użytkowania zgodnego z instrukcją ale to firmy samsung nie interesuje. Powtarzają tylko jak mantrę uszkodzenie mechaniczne, gwarancja nie obowiązuje. Nic więcej. Na pytania jak w takim razie należało użytkować pralkę, żeby guma się nie wyrwała "uszkodzenie mechaniczne, gwarancja nie obowiązuje". Pewnie trzeba było nie prać, nie wkładać i nie wyciągać prania. Zdecydowanie nie polecam kupowania czegokolwiek samsunga bo nie dość, że sprzęt nie był tani to jakość beznadziejna a serwis działa jak automatyyczna sekretarka powtarzajać w kółko wyuczone hasła. Żenada.