Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ile paliwa? Kontrolka rezerwy się nie świeci. Czy czujnik jest zepsuty?

Czeslaw10 20 Jan 2005 20:38 12189 9
Automation24.pl
    Czeslaw10
    Level 15  
    Kupiłem MATIZA wskazówka paliwa jest na czerwonym polu,a kontrolka rezerwy nie świeci.Nie wiem czy jest zepsuty czujnik czy może jest jeszcze ponad 5 litrów paliwa.Boję się jeżdzić az zgaśnie ponieważ piszą że może uszkodzić się katalizator.
  • Automation24.pl
    Level 36  
    Czeslaw10 wrote:
    Kupiłem MATIZA wskazówka paliwa jest na czerwonym polu,a kontrolka rezerwy nie świeci.Nie wiem czy jest zepsuty czujnik czy może jest jeszcze ponad 5 litrów paliwa.Boję się jeżdzić az zgaśnie ponieważ piszą że może uszkodzić się katalizator.

o matizie wiem niewiele ale katalizator sie nie uszkodzi , conajwyzej bedziesz mial problemy z odpaleniem samochodu juz po zatankowaniu ...
  • Automation24.pl
    ger56
    Level 18  
    katalizator sie nie uszkodzi, nie zalecam jezdzic na rezerwie, moga wystapic inne problemy, lepiej zatankowac przynajmniej pol baku
    manim
    Level 19  
    niepamietam jak jest w matizie ale np lanos problem moze sie taki pojawic jak ktos ujezdzał auto z minimalnym poziomem paliwa i wiecznie swiecącą kontrolką rezerwy pada w taki wypadku termistor znajdujący sie w zbiorniku paliwa i zuzywają styki na czujniku poziomu paliwka
    Czeslaw10
    Level 15  
    To w jaki sposób mogę sprawdzić sprawność kontrolki rezerwy?
    Czeslaw10
    Level 15  
    A jak to zrobić przecież zbiornik nie ma korka spustowego?
    Miodzior
    Level 11  
    ja jezdze peugeotem 106 1.0
    jak wskazówka zaczyna wchodzic na czerwone to dopiero po jakims czasie sie zapala rezerwa! a wogole to jak jade pod gorke to wzrasta do 1/4 baku jak zjezdzam w dol to sie plai rezerwa! powiem ci jak ja zrobilem zeby sprawdzic do kad moge jezdzic! zalalem sobie do baniaczka 5 litrow wahy i jezdzielm az zgasl(jeden raz sie nic nie stanie) i teraz juz wiem dokad moge jezdzic! ale jak tam ktos powiedzial wczesniej nie polecam jazdy na rezerwie!
    pozdrowienia
    Zbysław
    Level 24  
    Na pompie paliwa jest zamontowany czujnik paliwa i termistor ( po zmostkowaniu przewodów termistora kontrolka zapala się)

Termistor nagrzewa się porzez prąd płynący przez żarówkę rezerwy, gdy jest zanurzony w paliwie ma dużą rezystancję (jest chłodzony), gdy paliwo opadnie rezystancja maleje i żarówka świeci.

Można również zatankować pod korek i znając pojemność zbiornika (+rura ok. 1 l) obliczyć ile było benzyny (dokładnie zapamiętać położenie wskazówki na płaskim terenie).

Pozdrawiam
    misiek700
    Level 11  
    a ja odradzam jazdę do końca paliwa a nawet na rezerwie.
    jeżdżę daewoo espero i u mnnie jazda do końca skończyła się wymianą pompy paliwa (ok. 500 zł) - nie było to nagminne, tylko 2 razy brakło mi paliwa!!