Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym

07 Sie 2012 14:57 12586 36
  • Poziom 12  
    Witam serdecznie! W tygodniu nabyłem okazyjnie wzmacniacz gitarowy marki Marshall model Velvestate 8080. Moc wzmacniacza to 80W RMS. Rok produkcji 1992. Poprzedni właściciel twierdzi, że nic nie było naprawiane, oprócz wymiany lampy.

    Sprzęt ma dwa główne kanały, pierwszy to Clean/Crunch drugi to Overdrive1/ Overdrive2. Clean i Crunch mają moduł przedwzmacniacza tranzystorowy. Tutaj wszystko jest okej, przy 1/3 Volume jest tak głośno, że w pokoju 4x5m trudno wytrzymać.

    Problem jest w drugim kanale gdzie mamy Overdrive 1 i Overdrive 2. W przeciwieństwie do pierwszego kanału, drugi oparty jest na lampowym przedwzmacniaczu. Stoi tam jedna ECC83. Kanał ten grał bardzo cicho i niewyraźnie nawet na potencjometrze volume ustawionym na 100%. Stąd dzisiaj wymieniłem lampę na słowackie ECC83 S marki JJ Electronic. Efekt jest taki, że gra już teraz wyraźnie, trochę głośniej, ale szału nie robi nawet na maksymalnym poziomie głośności, mimo iż czekałem pół godziny, aż się lampa rozgrzeje. Przester gra tak jak kanał clean odkręcony na jakieś 10-15%. Dźwięk nie jest zniekształcony (tak mi się wydaje), tylko cichy.

    Wygląda na to, że końcówka mocy jest sprawna. Problem leży gdzieś w module przedwzmacniacza kanału przesterowanego, i to wcale nie jest lampa. Powiedzcie mi koledzy od czego mam zacząć. Schemat PDF jest w załączniku. Przedwzmacniacze obu kanałów znajdują się na pierwszej stronie, stopień końcowy jest na drugiej.

    Na ostatnim zdjęciu to czarne 'coś' koło kondensatora elektrolitycznego to nie elektrolit, tylko klej. Jakby ktoś rzucił fachowym okiem na sprawę i pomógł rozwiązać problem, to będę wdzięczny do tego stopnia, że przekażę wszystkie swoje punkty. Pozdrawiam serdecznie kolegów! :|

    Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym
  • PCBway
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Myślę, że warto prześledzić drogę sygnału w kanale przesterowanym z uwzględnieniem wzmocnienia poszczególnych stopni. Przyda się do tego oscyloskop i źródło sygnału akustycznego o częstotliwości 1kHz.
    Zacząć jednak należy od pomiarów napięć zasilających wzmacniacze operacyjne i lampę.

    GM
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Witam serdecznie, zanim sprawdzę napięcia opampów, to poprawię luty rezystorów mocy i podstawki lampy, nie zaszkodzi a też się grzeje. Sprawdzę przełącznik.

    ECC83 z noty katalogowej jest zasilana z ok. 250V. Czy w tym wzmaku też mam spodziewać się takiego napięcia? Druga sprawa to na załączonym przeze mnie schemacie nie są naniesione napięcia zasilania wzmacniaczy operacyjnych. Jakich napięć mam się spodziewać?

    Czy mam na coś jeszcze zwrócić uwagę? Nie jestem elektronikiem. Może jest jeszcze coś oczywistego o czym powinienem wiedzieć? Powiedzcie mi jakie napięcie wychodzi z tego autotransformatora oznaczonego ATX1.

    Fajnie, że już dwie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie!

    EDIT: Nie posiadam oscyloskopu, mam miernik standardowy + do mierzenia pojemności kondensatorów i wszystko co potrzebne do lutowania i odsysania.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Madrass napisał:
    ...

    ECC83 z noty katalogowej jest zasilana z ok. 250V. Czy w tym wzmaku też mam spodziewać się takiego napięcia?


    Wartość napięcia anodowego będzie wynikiem prostowania napięcia zmiennego uzyskanego z autotransformatora ATX1.

    Madrass napisał:
    Druga sprawa to na załączonym przeze mnie schemacie nie są naniesione napięcia zasilania wzmacniaczy operacyjnych. Jakich napięć mam się spodziewać?


    Ależ są naniesione. Proszę popatrzeć na fragment schematu:

    Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym

    Madrass napisał:
    ... Powiedzcie mi jakie napięcie wychodzi z tego autotransformatora oznaczonego ATX1.


    Należy dokonać pomiaru napięcia zmiennego na anodzie diody D3.

    GM
  • Poziom 12  
    Wyniki pomiarów są dziwne dla mnie.
    Zasilanie wzmacniaczy operacyjnych:
    - katoda diody zenera ZD2: 15,74V DC
    - anoda diody zenera ZD1: -15,57V DC
    Tu się zgadza raczej.

    Zasilanie lampy:
    - anoda D3: 0V AC
    - na obu końcówkach R109: 0V DC
    Dziwna sprawa, bo lampa się delikatnie żarzy.

    Wszystkich pomiarów dokonałem względem masy (metalowej obudowy) wzmacniacza. Głośnik był odłączony. Reverb też był odłączony od modułu wzmacniacza.

    Wykluczam uszkodzenie miernika, ponieważ na zakresie do 750V AC mierzyłem napięcia na wtórnym trafa (30V, 0V, 30V), a na zakresie do 1000V DC mierzyłem napięcie na zenerach. Może tak powinno właśnie być, jeśli nie to powiedzcie co się mogło stać.

    Przełącznik między kanałem przesterowanym a czystym wydaje się być sprawny. Testem diody sprawdzałem to spadek napięcia było 0mV kiedy stykał.

    EDIT: Poprawiłem luty największych rezystorów i podstawki lampy, głośność bez zmian.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Madrass napisał:

    ...

    Zasilanie lampy:
    - anoda D3: 0V AC
    - na obu końcówkach R109: 0V DC
    Dziwna sprawa, bo lampa się delikatnie żarzy.

    ...


    Lampa się żarzy, bo otrzymuje napięcie żarzenia z transformatora. Proszę sprawdzić dla pewności napięcie zmienne na rezystorach R112, R113.
    Moim zdaniem lampa nie otrzymuje napięcia anodowego, a przyczyną jego braku jest uszkodzenie rezystora R114. Zmierzyć napięcie zmienne na obydwu końcach tego rezystora w stosunku do masy układu.

    GM
  • Poziom 12  
    Spadek napięcia na R113: 28,9V AC
    Spadek napięcia na R112: 28,6V AC
    Spadek napięcia na R114: 0,00V AC

    R113:
    między masą a lampą: 5,43V AC
    między masą a transformatorem: 34,4V AC

    R112:
    między masą a lampą: 5,79V AC
    między masą a R114: 34,4V AC

    R114:
    między masą a nogą nr 1: 34,4V AC
    między masą a nogą nr 2: 34,4V AC

    EDIT: Posprawdzałem trochę te napięcia na szybko, żeby jak najszybciej odpisać. Jak coś się nie będzie zgadzać to pisz od razu. Ja w tym czasie sprawdzę wszystko jeszcze raz. Jak coś będzie inaczej, to napiszę.

    EDIT2: Wszystkie pomiary się zgadzają.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Madrass napisał:
    ...
    R114:
    między masą a nogą nr 1: 34,4V AC
    między masą a nogą nr 2: 34,4V AC
    ...


    Podane napięcia wskazują, że rezystor R114 nie ma przerwy, a ponieważ napięcia są identyczne, przez rezystor nie płynie prąd.
    Jeśli moja interpretacja wyników pomiarów jest prawidłowa i brak jest napięcia w punkcie wskazanym czerwoną strzałką na rysunku poniżej, to brak tego napięcia może być spowodowany przez:
    - uszkodzenie uzwojenia wskazanego zieloną strzałką,
    - odlutowaniem się wyprowadzenia transformatora, które łączy powyższe uzwojenie z płytką drukowaną,
    - przerwą w połączeniu tego wyprowadzenia z dalszą częścią układu poprzez "druk" na płytce.

    Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym

    Przy wyjętej lampie, dokonaj pomiaru rezystancji pomiędzy anodą D3 i wyprowadzeniami rezystora R114, podłączając ujemną sondę miernika, czarną, do anody diody. Miernik ustawiony na zakres 200Ω.
    Jeden pomiar powinien wykazać rezystancję równą sumie wartości rezystancji R114 i jakiejś, nieokreślonej na razie, rezystancji uzwojenia transformatora, a drugi pomiar, wartość rezystancji pomniejszonej o rezystancję R114.

    GM
  • PCBway
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Już jest. W dalszej kolejności spróbujemy sprawdzić drugie uzwojenie ATX1.

    GM
  • Poziom 12  
    Zrobiłem tak jak mówiłeś, opór w obu przypadkach dąży do nieskończoności.
    Jednak według mnie jeden pomiar miał pokazywać opór uzwojenia, a drugi uzwojenia i R114.

    EDIT: Analogicznie zmierzyłem opór drugiego uzwojenia:
    między masą a obiema nogami R114. Opór drugiego uzwojenia to 1,4Ω, opór drugiego uzwojenia i R114 to 107,2Ω.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Madrass napisał:
    Zrobiłem tak jak mówiłeś, opór w obu przypadkach dąży do nieskończoności.
    Jednak według mnie jeden pomiar miał pokazywać opór uzwojenia, a drugi uzwojenia i R114.


    Opisałem wyniki jakie powinieneś otrzymać, gdyby była ciągłość obwodu anoda D3 - uzwojenie - R114.
    Podany wynik pomiaru wskazuje, że takiej ciągłości raczej nie ma. I teraz należy ustalić dlaczego tak jest. Aby tego dokonać, musisz niestety dostać się do płytki drukowanej od strony druku, obejrzeć lutowania wyprowadzeń transformatora i sprawdzić ciągłość połączeń. Zacznij od punktu lutowniczego wyprowadzenia transformatora, które łączy się z anodą D3. Później wyprowadzenie łączące uzwojenie z R114.
    Jeśli połączenia będą w porządku, pozostanie wylutowanie transformatora z płytki i sprawdzenie jego uzwojeń.

    Madrass napisał:
    EDIT: Analogicznie zmierzyłem opór drugiego uzwojenia:
    między masą a obiema nogami R114. Opór drugiego uzwojenia to 1,4Ω, opór drugiego uzwojenia i R114 to 107,2Ω.


    To wskazuje, że uzwojenie jest sprawne, a R114 ma wartość 100Ω. Tym samym, możesz nie sprawdzać połączenia wyprowadzenia transformatora, które łączy się z R114.

    GM
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Czy to możliwe w ogóle, ze jest przerwa w uzwojeniu autotrafa? Mój wzmacniacz gra.., ale cicho. Bez napięcia anodowego nie powinien w ogóle grać. Nie kumam tu czegoś.

    Już dobieram się do płytki drukowanej.

    EDIT:
    R111: 994Ω
    R110: 46,3kΩ
    To są pomiary tych rezystorów wlutowanych w płytkę.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Madrass napisał:
    Czy to możliwe w ogóle, ze jest przerwa w uzwojeniu autotrafa? Mój wzmacniacz gra.., ale cicho. Bez napięcia anodowego nie powinien w ogóle grać. Nie kumam tu czegoś.


    Jest możliwa przerwa w uzwojeniu, ale mam nadzieję, że to nie zachodzi w tym przypadku.
    Wzmacniacz gra cicho, bo sygnał "przecieka" omijając lampę, drogą pokazaną na rysunku poniżej.

    Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym

    Madrass napisał:
    EDIT:
    R111: 994Ω
    R110: 46,3kΩ
    To są pomiary tych rezystorów wlutowanych w płytkę.


    Wartości jak najbardziej prawidłowe.
    Teraz połączenia do sprawdzenia.

    GM
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Okej widzę spód płytki. Daję omomierz do samych wyprowadzeń autotransformatora wystających ponad PCB. Nawet na megaomach niczego nie pokazuje mi miernik przy tym uzwojeniu. Drugie jest okej.

    Teraz gdybym chciał wymienić takie autotrafo, to nie wierzę, że gdziekolwiek mógłbym zdobyć odpowiednik. Przejechałem się ostro na tym piecu. Panowie co mam zrobić z tym trafkiem? Jego symbole to: T-5899 na dole 9211.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Myślę, że da się zastosować dowolny transformator dający napięcie wtórne 210-220V wbudowany dodatkowo do wzmacniacza. Miejsca w środku jest dość.
    Wystarczy odłączyć od anody D3 uszkodzone uzwojenie ATX1, który może zostać w układzie i do anody D3 podłączyć jeden koniec uzwojenia wtórnego dodatkowego transformatora. Drugi koniec tego uzwojenia łączymy z masą. Uzwojenie pierwotne łączymy równolegle z uzwojeniem pierwotnym głównego transformatora sieciowego wzmacniacza.

    GM
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Jak się patrzy od góry PCB, to na wyprowadzeniach owijają się te druciki w emalii. Wziąłem rozgrzałem wyprowadzenia (te wspólne środkowe i te od konkretnego uzwojenia), nałożyłem świeżej cyny, dalej nie ma przejścia.

    Skąd mam wytrzasnąć takie trafo? Jego symbole to: T-5899 na dole 9211.

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Madrass napisał:
    Jak się patrzy od góry PCB, to na wyprowadzeniach owijają się te druciki w emalii. Wziąłem rozgrzałem wyprowadzenia (te wspólne środkowe i te od konkretnego uzwojenia), nałożyłem świeżej cyny, dalej nie ma przejścia.

    Skąd mam wytrzasnąć takie trafo? Jego symbole to: T-5899 na dole 9211.

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.


    Nie ma sensu szukać tego transformatora. Napisałem wcześniej co trzeba zrobić jeśli próby naprawy oryginalnego transformatora nie dadzą efektu.
    Transformatorem zastępczym, dodatkowo wbudowanym do wzmacniacza, mogą być np. transformatory firmy Indel o symbolach TSL15/001 o napięciu wtórnym 200V lub TSL40/001 o napięciu wtórnym 235V.
    Inne rozwiązanie problemu, to wskazane przez przedmówcę, przewinięcie oryginalnego transformatora.

    GM
  • Poziom 12  
    Wylutowałem te ustrojstwo, drucik na niedziałającym uzwojeniu ułamał przed pręcikiem. Oprór tego uzwojenia wynosi ok 42Ω.

    EDIT: Okazało się, że uzwojenie, które ma 42Ω to było to, które działało wcześniej. Udało mi się połączyć wszystkie druciki z pręcikami. Prawdziwy opór uzwojenia, które było uszkodzone to 5,92kΩ. Czy to jest możliwe, czy moje połączenie stawia taki opór? Lutowałem w ten sposób, że brałem miedź ze zwykłego kabla sieciowego. Owijałem ją wokół pręcika, a następnie na drugi koniec miedzi nakładałem cieniutki drucik. Założenie było takie, że miałem nadzieję, iż emalia drucików stopi się od ciepła lutownicy podczas lutowania.

    Dajcie znać, czy te prawie 6kΩ to dobra wartość. Mam nadzieję, że jak wszystko złożę, to nie padnie mi znów to autotrafo.

    Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Myślę, że możesz spróbować podłączyć transformator do układu, ale za pośrednictwem dodatkowych przewodów i bez podłączania na razie końca uzwojenia biegnącego do anody D3.
    Po podłączeniu uruchom, z zachowaniem ostrożności, wzmacniacz i dokonaj pomiaru napięcia pomiędzy masą i wyprowadzeniem transformatora, które łączy się z anodą D3. Wartość ponad 200V będzie wartością właściwą.

    GM
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Napięcia prawidłowe.

    GM
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Kurde działa! Głośniej niż ten clean!! Zaraz wstawię zdjęcia. :D:D

    EDIT:
    Aż do tej pory nie było mi dane usłyszeć lampy w tym Marshallu. :D
    Obiecane foto:
    Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym Marshall VS8080 - Marshall Valvestate 8080 gra cicho na kanale przesterowanym

    Trafiłem na świetnych ludzi! Nie wiem jak wam się odwdzięczyć. Świetnie się z wami pracowało. Coś niesamowitego..
    Na PW wyślę wam coś od siebie. :)

    Wątku jeszcze nie zamykam, poczekam około tygodnia, czy wytrzyma. Jeszcze nie odkręcałem pieca na maxa, ale przy 10% gra porównywalnie głośno do cleana.