Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ile diod sie powinno zapalic?

skaxx 08 Aug 2012 01:30 1892 11
    skaxx
    Level 8  
    Mam dwa pytania odnosnie kierunku pradu. 1 sytuacja:

Podczas tego ustawienia przelacznika ile diod sie powinno zapalic ? Tylko te 2 czerwone ? Mi osobiscie wydaje sie, ze nie zapali sie tylko ostatnia, chociaz ta druga bedzie miala maly prad.

Druga sytuacja:

Czy w tym przypadku kondensator nie ulegnie uszkodzeniu ? Jesli przelacznik jest w takim ustawieniu, to kondensator jest podlaczony odwrotnie

Pozdrawiam
    Phew
    Level 14  
    To jakaś klasówka?
    1) Obie czerwone ale tylko na chwilę (do naładowania kondensatorów). Prądy w obu przypadkach (Ix Iy) są takie same.

2) Sytuacja mocna teoretyczna i ma z praktyką niewiele wspólnego. W praktyce się nie uszkodzi, ale świeciło też nie będzie (1,5V to za mało)
    jarek_lnx
    Level 43  
    Na drugim rysunku dioda zaświeci (błyśnie) kiedy naładowany kondensator zostanie połączony szeregowo z baterią. Kondensator nie będzie ładowany w kierunku odwrotnym, bo uniemożliwi to dioda (przy 1,5V nie przewodzi).
    Quarz
    Level 43  
    jarek_lnx wrote:
    Na drugim rysunku dioda zaświeci (błyśnie) kiedy naładowany kondensator zostanie połączony szeregowo z baterią. Kondensator nie będzie ładowany w kierunku odwrotnym, bo uniemożliwi to dioda (przy 1,5V nie przewodzi).
    Obawiam się jednak, iż będzie jej pierwszy i ostatni błysk, a który to błysk oko ludzkie może nawet nie zauważyć ... ... :!: :idea: :shock:

:arrow: skaxx, poczytaj, np. TAM i popatrz na zamieszczone charakterystyki:
    skaxx
    Level 8  
    Klasowka nie;) - przerabiam osla lake.

Co do 1 rysunku mam jeszcze watpliwosc. Kiedy prad przejdzie przez pierwsza od lewej diode ( ta czerwona ) to dochodzi do wezla, nastepnie idzie na dol w kierunku R1 i C1, ale przeciez tez moze isc przez zielona diode - tak intuicyjnie. Dlaczego zatem przez nia nie plynie ?

Co do 2 rysunku to jedynie juz mam pytanie - czy jesli dioda sie nie zaswieci to juz znaczy ze prad nie plynie ( I = 0 ) ? Tak wynika z wypowiedzi Jarka.

I ostatnie pytanie - chce wyjasnic juz raz na zawsze. Elementy zawsze podlaczamy tak, ze plus danego elementu idzie do plusa baterii i tak robimy z kazdym elementem obwodu ? A plus to ta dluzsza nozka w przypadku diod, kondensatorow etc. ?

Pozdrawiam ;)
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Może dlatego, iż diody przewodzą tylko w jednym kierunku? A prąd płynie zawsze z "plusa" do "minusa". Gdyby diody czerwone i zielone były połączone w tym samym kierunku, to by się zapaliły wszystkie. Zresztą masz to zapewne opisane w Oślej Łączce dokładnie...
    Dioda może nie świecić też, gdy prąd jest zbyt mały lub napięcie do niej przyłożone jest niższe od jej napięcia przewodzenia, tj. spadku napięcia jaki na diodzie występuje...
    xamrex
    Level 28  
    Quarz wrote:
    jarek_lnx wrote:
    Obawiam się jednak, iż będzie jej pierwszy i ostatni błysk, a który to błysk oko ludzkie może nawet nie zauważyć ... ... :!: :idea: :shock:

Oj, chyba nie zgodzę się z Quarz'em
    (Pewnie zaraz poleci jaki to ja głupi jestem i jak mało wiem, ale jestem na to przygotowany)

Dioda zaświeci i to tyle razy ile będziesz chciał.
    Przerabiałem ten układ i nie było żadnego problemu z nim.

Jak widać Quarz Czasami teoria odbiega znacznie od praktyki ;)
    skaxx
    Level 8  

Zoltym kolorem zaznaczylem kierunek pradu ktory nie ulega watpliwosci, natomiast dlaczego nie poplynie on tak jak biegnie niebieska strzalka ?

xamrez To super ! W tym przypadku jaki jest na rysunku ( w tym ustawieniu przelacznika ) prad nie zepsuje kondensatora ? Jest polaczony odwrotnie. Co sie stanie jak przelacze przycisk ? Kondensator sie naladuje, a jak znow przelacze to dioda zaswieci gdyz bedzie miala 1,5 V z baterii i troche z kondensatora - dobrze mysle ?

I ponawiam to 'glupie' pytanie ktorego nie zauwazyliscie:

Chce wyjasnic juz raz na zawsze. Elementy zawsze podlaczamy tak, ze plus danego elementu idzie do plusa baterii i tak robimy z kazdym elementem obwodu ? A plus to ta dluzsza nozka w przypadku diod, kondensatorow etc. ?
    Quarz
    Level 43  
    xamrex wrote:
    Quarz wrote:
    jarek_lnx wrote:

Oj, chyba nie zgodzę się z Quarz'em
    (Pewnie zaraz poleci jaki to ja głupi jestem i jak mało wiem, ale jestem na to przygotowany) [chwała za samokrytykę, patrz niżej - dop. Quarz]

Dioda zaświeci i to tyle razy ile będziesz chciał.
    Przerabiałem ten układ i nie było żadnego problemu z nim.

Jak widać Quarz Czasami teoria odbiega znacznie od praktyki ;)
    Szczególnie wtedy, kiedy rezystancja wewnętrzna użytego źródła napięcia - ogniwo, kiepskie ogniwo i o małej pojemności ładunkowej - jest znaczna.
    Dla przypadku prawdziwego źródła napięciowego będzie tak, jak wcześniej napisałem.

:arrow: xamrex i po co ta zaczepka?
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Masz tam taką poziomą kreskę, która łączy te wszystkie diody. Jest to przewodnik prądu Na tej kresce napięcie w dowolnym jej punkcie jest takie samo i nie zmienia się...

Plus do plusa, minus do minusa. Kierunek przewodzenia diody oznacza kreska. Czasem diody wstawia się w kierunku zaporowym, na przykład do zabezpieczenia jakiegoś układu. Diody Zenera łączy się w kierunku zaporowym, ale z innego powodu. Wszystkie te i inne przypadki poznasz z czasem...

Ostatnia rada: przeczytaj całą Oślą Łączkę od początku do tego miejsca, gdzie utknąłeś. Dokładnie i powoli...
    skaxx
    Level 8  
    ok, przeczytam, ale nadal nie moge dojsc do tego dlaczego prad nie poplynie przez niebieska kreske - w koncu dioda jest spolaryzowana w kierunku przewodzenia. No ale ok - jesli nie przejdzie to nie ;) Czytam od 0
    Lukaszek_69
    Level 13  
    Nie jest spolaryzowana w kierunku przewodzenia :) zauważ że jeżeli masz napięcie zasilania np 5V to na górnej kresce będzie to 5V zawsze. Jeżeli prąd płynie przez czerwoną diodę(spolaryzowaną w kierunku przewodzenia) to wywoła na niej spadek napięcia ok 1,5V czyli na kresce pod nią będziesz miał 3,5V. Narysowana strzałka na diodzie zielonej przedstawia jej polaryzację, w tym przypadku zaporową -> nie zaświeci.

Mam nadzieje że rozwiałem Twoje wątpliwości. Pozdrawiam!