Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Netia DSL - na łączach TPSA

joe_black 08 Aug 2012 16:51 3004 4
    joe_black
    Level 10  
    Witam,

Może ktoś mi doradzi bo mam mały dylemat ?
    Obecnie posiadam "DSL'a" (na firmę) z TPSA i właśnie kończy się na niego umowa.
    Dostałem dość ciekawą ofertę z Netii ale mam pewne wątpliwości.

Pani konsultantka twierdzi, ze proponuje mi, jak ona twierdzi, DSL'a w cenie "Szybkiego Internetu dla Firm". Ja natomiast nie jestem przekonany, że ona w 100% wie o czym mówi, choć ona twierdzi, że wie :)
    Nie wydaje mi się do końca, że rzeczywiście może mi zaproponować za 1/3 ceny DSL'a.
    Dla mnie nie jest aż tak ważna sama prędkość połączenia, a jego stabilność. Od wielu lat mam DSL'a z tpsy i słowa złego powiedzieć nie mogę. W tej chwili jest dość ciekawa cenowo oferta również w tpsa na DSL'a i suma sumarum różnica między tpsa, a netią wyjdzie około 50zl netto. Nie wiem czy warto ryzykować ? Z tego co czytam ludzie często mają problemy z Netią szczególnie jeśli usługa jest na lini tp. Z drugiej strony z tpsa wielu też ma sporo problemów.
    Boję się, że w rzeczywistości z netii dostane zwykły internet z ich fantastycznym hot spotem, a w razie awarii będę czekał w nieskończoność na naprawę, a oni będą winę zrzucać na tpsa.

BTW obie firmy proponują mi predkość 10/1.

Co robic ??? Zostac w tpsa czy zaryzykować netię ?

Pozdrawiam
    joe black
    ViP3R
    Level 20  
    Jeśli chodzi o Internet DSL w to modemy pracują stabilnie Nie wiem jak z urządzeniami z Netii. W TP/Orange jest stały adres IP a w Netii chyba trzeba za niego płacić co miesiąc.
    Nie wiem jak teraz ale kilka lat temu do DSL'a w TP przywiązywali wagę. Robili porządne wywiady techniczne itp. Do tej pory chyba jeszcze DSL jest obsługiwany przez infolinię biznesową nawet jeśli właścicielem nie jest firma.
    Moja rada to zostać przy obecnym operatorze.
    VooVoo
    Level 34  
    Jeśli masz usługę na drutach tepsy, to lepiej na nich zostać z tepsą. Inaczej wszystko komplikujesz a i tak będziesz musiał płacić za dzierżawę drutów. Sprawa ma się inaczej, jeśli netia ma własną infrastrukturę (druty, kanalizę, słupki itp), wtedy warto wybrać netię.
    joe_black
    Level 10  
    VooVoo wrote:
    Jeśli masz usługę na drutach tepsy, to lepiej na nich zostać z tepsą. Inaczej wszystko komplikujesz a i tak będziesz musiał płacić za dzierżawę drutów. Sprawa ma się inaczej, jeśli netia ma własną infrastrukturę (druty, kanalizę, słupki itp), wtedy warto wybrać netię.

Opcja jest taka, że miałbym przenieść zarówno internet jak i telefon do netii i co wtedy do kwoty jaką proponuje netia będzie jakaś dodatkowa opłata za dzierżawe łączy ? To nie jest już wliczone w abonament z netii ?

Pozdrawiam
    joe black
    ViP3R
    Level 20  
    Płacisz tylko abonament w Netii.