Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pojazd elektryczny na bazie silników wycieraczek

ArukKonstruktor 08 Aug 2012 23:33 5546 8
    ArukKonstruktor
    Level 9  
    Witam jestem w trakcie budowy pojazdu elektrycznego który jest napędzany za pomocą silnika wycieraczek bosch,zasilany jest akumulatorem 7ah 12V.Konstrukcja jest prawie gotowa(została przetestowana), została mi do zrobienia elektronika i tu mam problem,potrzebuję zrobić 2 mostki h i aparaturę do zdalnego sterowania.Czy ten schemat jest poprawny ? Pojazd elektryczny na bazie silników wycieraczek
    Jeden mostek jest mi potrzebny do silnika napędzającego, a drugi do silnika który skręcania osią przednią. Serwomechanizm gotowy odpada ponieważ pojazd waży koło 15 kg a ma ważyć 30 kg, pozatym ma to być pojazd niskobudżetowy a serwo
    kosztowało by pewnie coś koło 300 zł. A silnik od osi skrętnej jest od wycieraczek malucha.Czekam na wasze porady i opinie. :D
    mkrysz8
    Level 20  
    Ten schemat to porażka, nie można podłączyć żadnego mostka bezpośrednio do odbiornika typowo modelarskiego, musi być mikrokontroler.

O ile serwo z silnika do wycieraczek będzie dało się łatwo zrobić, to regulator do napędu bez dużej wiedzy na pewno nie - taniej kupić.

Zakładam, że chcesz sterować aparaturą modelarską, bo inne sterowanie w tej sytuacji odpada, a robienie własnej mija się z celem.
    elktromonter
    Level 15  
    1. Zabezpieczenie układu żarówką -> porażka i prowizorka. Od tego są bezpieczniki !!!
    2. Jaki prąd pobiera silnik zacznijmy od tego? Przy masie 30 kg którą chcesz osiągnąć będzie to wartość znaczna.
    3. Jaka aparatura sterująca? Sam budujesz czy coś z gotowej?
    4. Podłączenie odbiornika nie do końca jestem przekonany czy jest poprawne.

5. Najważniejsze
    ArukKonstruktor wrote:
    ...potrzebuję zrobić 2 mostki h i aparaturę do zdalnego sterowania...
    nie widzę sensu ani możliwości budowy samemu aparatury.
    ArukKonstruktor
    Level 9  
    Silnik napędu pobiera 6A-7A z obciążeniem, nie wiem jaki jest prąd zwarciowy ponieważ nie da rady go zatrzymać.Aparaturę kupię jakąś tanią np. http://www.abc-rc.pl/p/103/2502/aparatura-lanyu-6ch-2-4ghz-mode-2-aparatury-rc-zestawy-aparatury-i-osprzet-rc.html Więc potrzebuję schematu do zrobienia serwa z silnika od wycieraczek malucha (2A-5A), i regulator do tego bosch-owskiego silnika.
    Z tą masą maksymalną to trochę mnie poniosło,obudowa będzie lżejsza.
    maga11
    Level 16  
    ArukKonstruktor wrote:
    Silnik napędu pobiera 6A-7A z obciążeniem, nie wiem jaki jest prąd zwarciowy ponieważ nie da rady go zatrzymać.

Więc potrzebuję schematu do zrobienia serwa z silnika od wycieraczek malucha (2A-5A), i regulator do tego bosch-owskiego silnika.

Jeśli traktować załączony "schemat" jako wyznacznik znajomości elektroniki i zasad zdalnego sterowania, to sugerowałbym zakup gotowego regulatora dwukierunkowego do silnika napędu.

Z serwem kierunku w wersji budżetowej spróbowałbym to zrobić bez sterowania proporcjonalnego. Zwykłe najtańsze serwo z magnesem na orczyku załączające poprzez kontraktony zasilanie na silnik (wyłączniki krańcowe wskazane). Mocno budżetowe ale do prób powinno wystarczyć.

Próbując dalej próbowałbym pożenić zwykłe serwo z dodatkowym sterownikiem silnika, przenosząc oczywiście potencjometr sprzężenia zwrotnego na wyjście przekładni od wycieraczek.
    ArukKonstruktor
    Level 9  
    Schemat nie jest mój, to jakie regulatory byście polecili?
    Anonymous
    Anonymous