Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GigaByte Radeon 9550 - podkręcanie (OverClocking)

chrissss 15 Lut 2005 09:29 169603 562
  • #31
    wodzo500
    Poziom 17  
    soul_666 napisał:
    Jest jeden mały wałek . . .. Najlepiej zmienić bios z radeona 9600 non-pro. .. ze stronki
    http://www.techpowerup.com/bios/

    Z tego co wiem seria XT ma pamieci 3,6 ns szybszy procek . .. . Więc jak ktoś sciąga z niego bios to musi programem Rabbit zminić timingi pamięci i zmniejszyć prędkości GPU i mem ... . .

    Wszystko ładnie i pięknie, ale jest mały Hak, na tej stronie nie ma biosu gigabyte non pro na hynixach 4ns tylko na infeonach 5ns. A do Gigabyte mozna wgrac tylko bios od gigabyte.
    A tak na marginesie fajnie by było miec X800 XT 256 MB na samsungach 1,6ns !!! :)
  • TestoTesto
  • #32
    soul_666
    Poziom 15  
    łoj . . ... nie zauważyłem . .. . Byłem przkonany że jest tam odpowiedni .. .. No ale zawsze można mienić timingi pamięci i powinno CHYBA pójść . .
  • #34
    andrzej_ka
    Poziom 11  
    Witam!! Znowu proszę o pomoc z GB. Robilem v-moda za pomocą olówka wg instrukcji ze strony http://www.r9550vmod.prv.pl. Przy zakreskowaniu rezystora SMD R356 wszystko poszło gładko - zjechałem z nominalnych 676ohm do 615. Pomyślałem wszystka gra, ale problem pijawil się przy rezystorze R819. Zgodnie z opisem powinien nominalnie mieć opór 100ohm, ale u mnie niestety ma 10.4ohm. (oczywiście go oczyścilem i odtłuścilem) Kreskowanie ołówkiem nic nie dało. VDDQ pozostawało bez zmian. Radka kupilem jakieś 3 tygodnie temu w Proline.
    Szukalem rozwiązania tego problemu na wielu forach (na Tweak'u przejżałem jakieś 100 stron) ale nigdzie nie bylo odpowiedzi. Kilka osób miało identyczny problem. Niestety ich pytania pozostawały bez echa. Mam nadzieję, ze mi ktoś pomoże.
  • TestoTesto
  • #35
    soul_666
    Poziom 15  
    Coś już o tym słyszałęm i chyba Cię bede musiał zmartwić. . ... Bo czytałem gdziesik na forum (ale nie tym) że są modele z 10 Ohmowym opornikiem i ołówek odpada . .. . :( .. . . Wydaje mi się, że się nie da .. ... .
  • #36
    andrzej_ka
    Poziom 11  
    Serdeczne dzęki za informację. To mi się trafił madel :( Ale i tak Leci mi teraz 390/530. Myślę, że rdeń poleci więcej jak wymienię radiator. Tylko najpierw muszę odrobinę przyciąć stary cooler z Athlona :)
  • #37
    soul_666
    Poziom 15  
    Może zamontuj jakiś wolnoobrotowy wiatrak, albo cuś .. .? .. .. . Powinno polecieć więcej .. .. . Możesz też sprubować wymienić paste na GPU ...
  • #38
    andrzej_ka
    Poziom 11  
    Mam zamontowany wiatraczek z Pentiuma 60 :), ale nie wiele to daje. Zastanawialem sie, czy nie zastąpic taśmy termoprzewodżącej (która mam orginalnie pod radiatorem), srebrną pastą lub silikonem, ale myśle, ze od razu zamontuje cooler od Athlona. Dodam tylko, że taśma termoprzewodząca jest jakaś dziwna bo ma strukturę gąbki lub coś w tym rodzaju. Pozdrawiam.
  • #39
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    Z wlasnego doswiadczenia wiem ze szara pasta przewodzaca to polowa sukcesu a druga polowa to wiatraczek tylko sprawny od k62. Testowalem to na jednym gefoce 2 gts/pro podkrecony na gpu z 200 na 300 mhz a temperatura z wiatraczkiem 30 a bez niego 60 stopni wszystko na tym samym radiatorze
  • #40
    soul_666
    Poziom 15  
    ale nie wiedomo jak bardzo grzeje sioę GPU Radków .. . . Bo może się wydawać, że słabo, a tu po przejścdiu jakiejś granicy temp może skoczyć i może być nieciekawie .. .
  • #41
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    jezeli chcesz mierzyc temperature proponuje multimetr DT-890G tani ( zakupilem go prawie rok temu za 59 zyla ) i ma mozliwosc mierzenia temperatury ze standardowa sonda do 250 stopni C
  • #42
    soul_666
    Poziom 15  
    Wg mnie troszku drogie to jest . . .I chyba oleje mierzenie temp GPU . . . jak działa znaczy że jest OK . .. .
  • #43
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    Mam prosbe czy ktos z posiadaczy radka 9550 gigabyte moglby zmierzyc wartosc tych dwoch ukladow ktorych mi brakuje na mojej karcie to sa chyba jakies kondensatrory jeden jest oznaczony jako CP3 a drugi to ten sam typ ukladu to jest z drugiej strony karty prawie tam gdzie rdzen bo niestety musialem zjechac z zegarami bo zaczelo mi sie zacinac w grach a chce zrobic v - moda a bez nich moze byc pewne ryzyko.
    A co sie tyczy napiecia na rv350 to nietylko radki 9600 posiadaja dany uklad ale takze zwykle x600 bez pro i xt i one maja chyba wyzsze taktowanie rdzenia niz 9600xt??
  • #44
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #45
    kjupa
    Poziom 14  
    Czy jezeli bede chcial podkrecic swojego radeona tak jak wodzo500 to musze zmeiniac cos w biosie czy wystarcza stery omegi?
  • #46
    soul_666
    Poziom 15  
    Powinny wystarczyć .. .. Oczywiście najnowsze dostępne .. .
  • #47
    lukasz726
    Poziom 26  
    coś wam pokażę :) .ASUS 9550 na samsungach 4ns.po zmodowaniu w biosie.wyjąłem orginalny bios z mojej karty ponieważ nie wieżę tym w sieci.kompletnie zmodowałem go,łącznie z podpisami syfrowymi na wersję XT,jedynie rdzeń troszkę mi jeszcze brakuje,ale to kwestia czasu tylko,za to pamięci mają znacznie wyższe taktowanie.oto fotka.oczywiście tyle sam program mi podniusł Ati Tray Tool.ręcznie nie podnosiłęm bo nie mam dodatkoego chłodzenia,a kości się nieźle już grzeją.podniosłem ją tylko po to żeby wam pokazać,i zaraz zjeżdżam :) .wrucę jak kupię chłodzenie.na razie pracuję juz na tych taktowaniach od jakiś 3 godzin,no i super,ale jak mówiłem kostki są nieźle ciepłe.XT to 500/300,a u mnie już nie dużo trzeba :) .
  • #48
    Vizzle
    Poziom 21  
    Kolego na fotkach masz taktowanie pamięci 250MHz :) a nie 300 czy tam 355MHz. Co do GPU podobna bajka.
  • #49
    lukasz726
    Poziom 26  
    no to słuchaj niedowiarku.tam gdzie widzisz taktowanie pamięci 250,to jest tak ustawione teraz w biosie karty.i po przekręceniu jej nie zmienia się tam wartość.jedynie na sówakach.a co do aż tak wyżyłowanych parametrów,jeśli nie wieżysz to kup sobie tą kartę i sam zobacz.tylko zwróć uwagę bo mój kolega chciał ją kupić i niestety dostał ten sam model lecz na HYNIX 5ns,i już niestety nie dało się tyle wycisnąć.pozdro
  • #50
    Vizzle
    Poziom 21  
    Dobra tam są ustawienia w biosie, tu się zgodze, ale tam gdzie masz "Curren xxx" to jest to samo, jak dasz Applay to jakoś będzie tyle ile na suwakach masz ustawione.

    Przesdstaw skrina z Curren tak jak na suwakach a wtedy będziesz wiarygodny a ja powiem że jestem niedowiarkiem. Ciekawa sprawa że u ciebie działa inaczej ten program.

    Teraz popatrz na to jak ja przesunołem suwaki i powiedz sam czy karta śmiga na takich ustawieniach :D
  • #51
    IrekKo
    Poziom 32  
    Witam
    Tak sobie poczytałem o waszych podkręcaniach 9550 i też sobie podkręciłem mojego radka (Gigabyte).
    Zmieniłem bios od powercolora, bo obecne Gigi są blokowane i ustawiłem rdzeń na 400MHz i pamięć na 500MHz. Zero artefaktów w grach i 3DM03.
    Profilaktycznie założyłem wiatrak na radiator i radiatory na pamięci.
    Po ok. 3 godz. pracy radiator na rdzeniu był ciepły, a na pamięciach lekko ciepłe.
    O przeróbce (nie mojej) można poczytać tu:
    http://forum.overclockers.pl/viewtopic.php?p=50754#50754
    http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=221
    http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=91386
    no i na naszym forum :)
  • #52
    przekrent
    Poziom 32  
    Witam! Poszukuję biosa do radka 9600 Hisa 256Mb z VIVO. Nigdzie nie mogę takowego znaleść. Moja grafika to HIS 9550 VIVO 256MB i wsadziłem do niej biosa od HIS 9600 VIVO 128 MB. Wszystko śmiga pięknie 432/500 w 3dmark03 wyciągam 3233 punkty. Podniosłem sobie nawet w biosie częstotliwość agp na 80MHz (ponad 300 punktów więcej). Jedyny problem jaki posiadam teraz to 128MB bezużytecznego ramu w karcie :(.
  • #53
    kuba_18_
    Poziom 11  
    ja mam Radeonka 9550 SAPPHIRE 128 mb 128 bit i poleciał mi nic nie zmieniając w samej karcie (pasty,wentyle itd) na rdzeniu 320 mhz a na pamiątkach 495 mhz (hynix 5n) dalej się sypie ale nie wiem przez co???.Czy coś źle zrobiłem może za dużo na pamięciach a za mało na rdzeniu hmm?????????????????.Powiedzcie mi na ile to poustawiać.
  • #54
    balwan1
    Poziom 11  
    @przekrent zobacz TU - są tam biosy do Radków :).
  • #55
    IrekKo
    Poziom 32  
    Kuba - ja bym na twoim miejscu pokusił się o zmianę biosu.
    A może masz taki "wadliwy" egzemplarz karty.
    Czytając inne fora spotkałem się z wypowiedziami ludzi, którzy mieli takie oporne na OC karty.
  • #56
    kuba_18_
    Poziom 11  
    Uwaga : udało się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zmieniłem timingi na te z gigabyta i w ati traytools karta mi poleciała 400/500 BEZ ARTEFAKTÓW to chyba jakichś cud : ) .Po tym stwierdziłem że kupuje jakieś dobre chłodzonko na nią i pobawie się więcej.. : )
  • #57
    przekrent
    Poziom 32  
    Przeszukałem w necie chyba wszystkie strony z biosami do radeonów. Nie znalazłem niestety tego którego poszukuję. His na 100% wypuścił radeona 9600 256MB z VIVO!
    kuba_18_ ja swojego przed zmianą biosu maximum kręciłem 280-300/460-480.
  • #58
    kuba_18_
    Poziom 11  
    Jak bym mógł to bym ci udowodnił że dało rady fotka z ustawionym tak radeonem nic ci nie pokaże chyba że chcecie
  • #59
    coal_chember
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Widzicie ja mam inny problem, a więc kunpo karty gigabyte ofcurse, zmiana biosa a dokładniej edycja gdyż w giga nie da rady zmienić biosa na inny, winda wykrywa 9600 wszystko ok. Ale mało 453/540 i jazdaaaaaaa, włanczam gre nagle pełno artefaktów i reset kompa buuuuuuuu. (zasiłka chyba zasłaba 300W ModeCom) No to jazda zmaiana na orginalnego biosa i wow, 3dSmark zaczyna żabkować w ATITool podczas obrazania tej włochatej kulki też żabkowanie, czytam nowe stery i no i wgrwam, dodam że karta leżała 2 dni odłożona na szafce. I co się dziej zero żabek jedenak karta uruchomiona na "zimno", on to dalej zmiana biosa z podkręconymi zegarami standart jak miałem przed jazdąąąąąąą czyli 405/480 w tym configu chodziła wcześniej bezproblemów a teraz . Załadowanie Windy chila pracy bez niczego z zwiech system stoi , no to dalej jazda, udało się uruchomić ATItool i żabkuje oj... instalachja sterów omegi ii jazda i znowu zwiech.
    Spowrotem orginalny biosik, wszystko cacy, i nowe stery omegi i co ja widze po sterach omegi znowu żabkuje ale żeżnia.

    A pytanie dlaczego wcześniej wszystko ładnie łaziło nawet miałem 3809 pkt. w 3Dsmarku03. A teraz żeźnia. Co może byc tego przyczną zaiłka już trochę się nadwyręzyła czy jaki kamień w ten komp cisnął, a może karte się przegżała a dodam żę miała zamontowane dobre chłodzienie a pozatym mam idealną wentylacje budy.
  • #60
    studio
    Poziom 10  
    możeci mi podac bios do mojego radeona 9550 128 mb sapphira pamięc Hynix 5ns.tylko nie potrzebuje odpowiedzi takiej zajrzyj na tę strone to znajdziesz http://www.techpowerup.com/bios/ jeśli na tej stronie jest odpowiedni bios to podajcie mi pełną nazwe jeśli oczywiscie nie stanowi to jakikolwiek problem. pozdro