Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wibracje tarczy pilarki stołowej robionej

mircis 09 Aug 2012 09:27 10912 13
    mircis
    Level 10  
    Witam,

Moje pytanie dotyczy robionej pilarki stołowej z silnikiem na 380 V i obrotami 2880/min. Stół jest spawany z rurek 3/4 cala i kątowników - jest lekki, a tarcza ma średnicę zewn. ok. 400 mm. Silnik jest umocowany na tzw. zawiasie pod blatem stołu. Na początku miał on poważne wibracje w czasie pracy. Przy cięciu drewna cały stół trząsł się i miał dość poważne wibracje . Dorobiłem nowy wał i z nowymi łożyskami uruchomiłem urządzenie. Jest poprawa ale....Jedna sprawa jest zagadkowa. Przy włączaniu i wyłączaniu widać chwilowo ("oko wtedy tylko to wyłapuje") jak tarcza dostaje lekkich wibracji na boki. I chyba w trakcie pracy tak jest tylko tego nie widać. Założyłem inną tarczę i to samo. Co może być tego przyczyną? Czy te tarcze obie są pokrzywione? Czy co innego może być przyczyną? Jak i co tu sprawdzić co jest grane.
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

Mirek
    kindlar
    Level 41  
    Sprawdź czujnikiem zegarowym bicie zamocowanej tarczy (narzędzia). Nawet mała niedokładność mocowania, bicie osiowe czy promieniowe lub niewyważenie spowoduje duże drgania i szybsze zużycie łożysk.
    Wibracje tarczy pilarki stołowej robionej
    mscgs24
    Level 21  
    A zapytam z ciekawości - użył kolega pierścieni centrujących czy tulko skecone nakrętkami?
    Jesli wałek z piłą jest napędzany pasem klinowym , to może na pasku lub szajbie od silnika jest defekt...
    Może też się zdażyć - co jest częste - że tarcza jest zbyt duża do wagi stolu.
    mircis
    Level 10  
    Tym urządzeniem pomiarowym nie dysponuję. Może rzeczywiście ten stół też jest zbytnio małej wagi. Co do kół pasowych napędzane są paskiem klinowym - ale tu niby wszystko gra. Bo chyba odpada że nie osiowo pracuje wał ? - bo wtedy chyba by dopiero tłukło wszystkim?

Dodano po 8 [minuty]:

Tarcza na wale jest dokręcona nakrętką dociskającą 2 z obu stron tarczy pierścienie kilku-centymetrowej średnicy. W jednym jest natomiast wytoczony pierścień redukujący (dokładnie dopasowany wymiar) różnice średnicy wałka i średnicy wewnętrznej otworu tarczy piły.
    tomaszk23
    Level 16  
    Powienes wywazyc wirujace elementy. Koszt wyw. to ok. 200. Bo bicie moze tez wynikac
    z braku w materi walu tarczy. Sprawdz naciag pasu napedowego.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    kazimierzbrejta
    Level 22  
    Również tarcze ścisków obrabiać z jednego mocowania tzn. powierzchnie przylegające do piły oraz otwór zarówno jednej jak i drugiej tarczy, a dopiero bazując na obrobionych powierzchniach przylegających można obrobić powierzchnie zewnętrzne ścisków. Nakrętkę po wykonaniu gwintu nakręcić na gotowy wałek odpowiednio zablokować i planować czoła mocując całość z wałkiem w kłach.
    tomaszk23
    Level 16  
    - wyważ elemęty wirujące wraz kołem pasowym jeśli takie istnieje.
    -Wyosiowanie całości w łożyskach.
    -doważenie dynamiczne.
    przy pomocy wibrotestera na ruchu bez obróbki i z obróbką .

kosztowne ale pewne.

Tak piła może zmienić nieco swoje płaszczyzny podczas pracy.

Szrank ma znaczenie jesli chodzi o skrawanie.

Tak samej tarczy możesz sprawdzić niedowage i bicie płaszczyzn.
    ale doważyć ja toroche cieżej. I sie nie robi tego bo jak ją założysz na wał inaczej ci wyjdze bo to z walem sie sumuje.

Tak jak w/w wyważ elemt wirujacy. wyosiuj w łożyskach. jak nadal jest cośc nie tak to
    na ruchu zrobiłby ci to WIBREM pan J. Folaron ale to nie kosztuje parę groszy.
    Efekt pewny.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomaszk23
    Level 16  
    jeżeli prędkość obrotowej niema na 1450/1500 rpm to trzeba ważyć to wał napędowy z kołem napędowym.

i nikogo nie naciągam.

To normalna rzecz wyważanie częsci maszyn wirujących i wie to każdy mechanik i elektro mechanik

kontakt podałem poto żeby koledze pomóc a nie naciagać
    niewiem jakiej wielkości jest ta maszyna ale gdyby była duża to skutki niewyważenia mogłby być katastrofalne albo kosztowne jesli chodzi o naprawę.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous