Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Candy CDS220 - zmywarka nie grzeje wody

pawel999x 09 Aug 2012 11:00 2782 2
Relpol
    pawel999x
    Level 11  
    Witam,
    wiem ¿e usterki zwi±zane z zmywarkami candy by³y wielokrotnie na forum poruszane ale nie znajduje jednak rozwi±zania mojego problemu.
    W mojej zmywarce sprawa wygl±da nastêpuj±co:
    - zmywarka nie grzeje wody na ¿adnym programie
    - na niektórych (nie wszystkich) programach zatrzymuje sie w po³owie zmywania, zaczyna "piszczeæ", nie pobiera kostki.
    Wyczyta³em, ¿e przyczyn± mog± byæ kondenstaory C3 i C4 znajduj±ce siê w programatorze jednak wymiana ich nic nie da³a. Sprawdzi³em ponadto przeka¼nik znajduj±cy siê w programatorze, hydrostaty, grza³kê, termistor i wszystko wydaje siê byæ ok. Gdy problem pojawi³ siê zauwa¿y³em, ¿e jeden z kabli biêgn±cych od zmywarki do programatora sie przetar³ jednak naprawa jego nic nie da³a. Dodam, ¿e problem z przetarciem kabla ju¿ mia³em wcze¶niej i wtedy polutowanie i zaizolowanie przewodu pomog³o. Wie kto¶ mo¿e co mo¿e byæ powodem tego, ¿e zmywarka nie chce grzaæ wody?
  • Relpol
    neous
    Level 6  
    Dzieñ dobry
    Te¿ wyskoczy³ mi problem grzania. Wiem, ¿e grza³kê puszcza czujnik ci¶nienia wody. Warto sprawdziæ czy siê nie zawiesi³.
    neous
    Level 6  
    Co do grzania wody to pod³±czy³em amperomierz w miejsce czujnika ci¶nienia i pobór pr±du by³. Grza³ka grza³a do momentu nagrzania wody i siê wy³±czy³a. Po czasie t woda zosta³a wypompowana. W twoim wypadku domniemywam, ¿e woda siê znajduje w zmywarce. Warto sprawdziæ styki tzw.presostatów - ale to ju¿ zrobi³e¶. Jest jeszcze czujnik czystej wody, na którym zbiera siê osad. Ostatecznie pozostaje scalak.