Piec używam ponad rok. Co jakiś czas pojawiał mi się bład F.28(mniej więcej raz na miesiąc). Jakoś nie miałem koncepcji co to może być, bo po wykasowaniu błedu piec ruszał normalnie. Od pewnego czasu problem zacząl się powtrarzać często, czasami kilka razy dziennie, czasami co 2-3 dni. Jak nie mógł ruszyć i trzykrotnie wyskoczył błąd F.28 uruchomiłem zapotrzebowanie C.O. (dwa dolne przyciski na płycie czołowej) i ruszył "pełną parą", wyłączyłem zapotrzebowanie co i przez 3 dni szedł bez zastrzyżeń. Piec jest wyczyszczony, sondy czyste. Zauważyłem, że podczas uruchamiania czasami występuje trzeszczenie (stukanie) przy elekrozaworze na zaworze gazowym i wtedy często ma problem z zapłonem chociaż czasami ruszy, ale czasami wszystko działa cichutko.
Zastanawiam się, czy przyczyną może być wada zaworu, czy może są podawane jakieś błędne dane z płyty głównej. A może coś jeszcze innego "wariuje"?
Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić płytę główną (elektronikę) i zawór gazowy, czy trzeba kupić na chybił-trafił i może się uda. Usterka jest dosyć trudna do zlokalizowania, bo występuje okresowo.
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w podobnej usterce proszę o pomoc i jakieś sugestie. Z góry dziękuję.
Zastanawiam się, czy przyczyną może być wada zaworu, czy może są podawane jakieś błędne dane z płyty głównej. A może coś jeszcze innego "wariuje"?
Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić płytę główną (elektronikę) i zawór gazowy, czy trzeba kupić na chybił-trafił i może się uda. Usterka jest dosyć trudna do zlokalizowania, bo występuje okresowo.
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w podobnej usterce proszę o pomoc i jakieś sugestie. Z góry dziękuję.